Foto: S.H. Photography / Stian Bye Høgsveen

Vilde Johansen: – Det er viktig ikke å miste motivasjonen om man har fysiske begrensninger

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

Vilde Johansen (25) er blant ligaens laveste målvakter, men kompenserer lav høyde med ekstrem hurtighet.  I tillegg har hun god spilleforståelse og posisjonerer seg tidlig riktig i mål før utfall. 

I tillegg til å gjøre mange viktige redninger er Aker-målvakten god på rask igangsetting så laget kan utnytte sin store styrke som er ankomstspillet. 


Usikker på høyden

– Jeg tror jeg er 167 cm – men kan hende det er 165 cm også, eller kanskje 165,5 cm, ler Vilde.  – Det kan være at jeg har ljuget på meg et par centimeter i passet mitt.

– En lav målvakt må kompensere det med å være god på andre områder enn når det gjelder rekkevidde, forklarer Vilde.  – For min del går det litt på hurtighet, jeg er forhåpentligvis litt raskere i mange av aksjonene.  Og så har en målvakt mye å hente på spilleforståelse, det taktiske og den tekniske utførelsen av målvaktsaksjoner.  Det er viktig at man ikke mister håpet/motivasjonen til å spille håndball om man får høre at man har fysiske begrensinger. Det kan man ta igjen på andre områder.

Foto: Trond Sørøy


Vilde innrømmer at hun noen ganger har tenkt at «hadde jeg bare hatt et par cm til nå så hadde jeg vært helt ute i hjørnet der.»   En annen ting er at med høye forsvarsspillere foran seg er det ikke alltid Vilde ser like godt når skuddavviklingen skjer bak i banen.  – Men jevnt over så føler jeg at det går greit, jeg har jo aldri kjent på det å være høyere enn det jeg er. 


Spilleforståelse

– De første årene som håndballspiller var Vilde både målvakt og utespiller og hun tror at erfaringen hun gjorde som bakspiller har hjulpet henne med å utvikle spilleforståelsen. 

– Ja, jeg tror egentlig at det hjelper meg.  Det å kunne lese spillet å se hvor overtallet komme for eksempel.  Jeg føler at det gir meg noen fordeler at jeg aner hvor det vil komme en avslutning i fra, om det er fra linje eller kant og at jeg plasserer meg riktig i mål før skuddet kommer.  Jeg vil tro at det er med på å hjelpe meg til å redde skudd, at jeg klarer å se de situasjonene relativt tidlig, så rett plassering gir meg et godt utgangspunkt for å redde ballen.


Debuterte mot Camilla Herrem

Vilde har spilt sin første sesong i Rema1000-ligaen med Aker, men har spilt to sesonger i eliteserien tidligere med Gjøvik.

– I min første sesong i Gjøvik fikk jeg være med på en del kamper og fikk også noen innhopp, forteller hun.  – I debuten min spilte vi mot Byåsen med Camilla Herrem og Ida Alstad på laget, og jeg var superfornøyd for å få lov til å være med – det var kjempestas.  Andre sesongen i Gjøvik fikk jeg spille litt mer, det var fortsatt i eliteserien.  Da fikk jeg starte noen kamper og kjenne litt på nivået.


Ustabile

Aker Topphåndball har gjort mange kjempekamper i sin debutsesong – men samtidig har laget gått på tap som man ikke hadde forventet.

– Jeg føler at hele laget enten har prestert sammen eller kanskje sviktet i sammen.  Jeg føler vi har fremstått som et lag, det er sjelden at en eller to har stått aleine i noe – det er Aker som lag som enten har vunnet eller tapt de poengene, forklarer Vilde. 


– Det gjenspeiler seg også i målvaktsspillet føler jeg.  I de gode kampene jeg har spilt, har jeg hatt et veldig godt forsvar foran meg.  Så det har vært mye lettere å stå bak der.  Og motsatt.


Trener for Aker, Henrik Næss Wilhelmsen gir denne attesten til sin målvakt Vilde Johansen:

– Vilde har prestert en meget god sesong i Rema 1000-ligaen og er helt klart en viktig årsak til at vi endte på sjuendeplass. Hun skulle selvfølgelig gjerne vært litt høyere, men hun kompenser mangel på noen centimeter med andre viktige ferdigheter. Jeg mener definitivt at Vilde er blant eliteseriens beste igangsetter. Slik vi spiller håndball så er det ekstremt viktig å ha en målvakt som både er hurtig med å sette i gang ballen og som er flink til å vurdere. Mange av målene vi har scoret i kontra/ankomst denne sesongen skal Vilde ha sin del av æren for. Vilde er også meget flink til å kartlegge og lese skyttere både i forkant og underveis i kampene.