Foto: Annick Nielsen

Tiril Spæren: – Det er mange kule damer i Oppsal. Det liker jeg godt!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball


Etter 5 sesonger i Follo HK Damer er det Oppsal som får nyte godt av råskapen til linjespiller Tiril Spæren denne sesongen.  Tiril har forøvrig bursdag på onsdag, da fyller hun 22 år.

Tiril ble tatt opp i A-stallen til Follo som 16-åring.  Hun var med på hele reisen fra 2. divisjon til REMA 1000-ligaen og spilte sin første sesong på høyeste nivå i fjor.


At hun allerede hadde en sesong i eliteserien før hun gikk til Oppsal er Tiril glad for. 

– Det var greit at jeg fikk kjent på nivået i fjor så jeg ikke fikk både et lagsbytte og divisjonsbytte i samme sesong. Det føles greit at jeg har stått i det før og kjenner til de fleste av spillerne som er avgjørende i de forskjellige lagene, sier hun.

Foto: Annick Nielsen


Tiril har funnet seg fort til rette i Oppsal.

– Det er mange kule damer i Oppsal, det liker jeg godt.  Det er en morsom og fin gjeng og jeg føler meg godt tatt imot.  Oppsal fikk ganske mange nye spillere foran denne sesongen, så vi har brukt litt tid på å lære hverandre å kjenne og få sammensveiset gruppa.  Det føler jeg vi har landet ganske bra på nå, og jeg trives veldig godt. 

– Det er uvant med ny trener og nye lagvenninner, men jeg har vokst på det, sier Tiril og utdyper: 

– Det har vært lærerikt å oppleve en annen trener enn det jeg har hatt de siste 5 årene.  Jeg har hatt det veldig bra i Follo, men det var kult å få en annen type oppkjøring og med trenere som ser på ting litt annerledes og gir tips på en litt annen måte. 


Ny rolle

I Follo opplevde Tiril Spæren å sitte en del på benken, bortsett fra i fjor da hun på grunn av skader fikk mer spilletid.  Hun føler hun opplever mer tillit i Oppsal, at hun er mer sentral og får mer ansvar.  Det er en rolle hun trives godt med.

– Og så er jeg fornøyd å danne linjespiller-team med Kristin Halvorsen, det fungerer veldig bra, smiler hun. Vi har et bra samarbeid og Kristin er en bra dame, så det har vært veldig fint.  Jeg trives godt med henne, så det er hyggelig. 

Tiril Spæren og Kristin Halvorsen stortrives sammen som linjespiller-team i Oppsal.
Foto: Annick Nielsen


Sesonginnledningen

Oppsal startet sesongen med 4 strake tap.  Tiril kommenterer at Oppsal møtte tøffe motstandere i de første kampene, men at de har gitt god motstand til mange av lagene.

– Kampene mot Byåsen og Fredrikstad er vi alright fornøyd med, hvor vi er med veldig lenge og hvor det avgjøres helt mot slutten av kampen.  Jeg er fornøyd med at vi er blitt såpass samkjørte at vi kan gi de gode lagene motstand når vi er en ny gjeng.  Men samtidig er det selvsagt surt at vi ikke fikk poeng i de kampene.

– Vi har hatt mye fokus på forsvar og det sitter mer og mer, sier hun fornøyd.  – Vi vil få se at vi også tar steg angrepsmessig og blir samkjørt som gruppe når vi får trent mer på det.  Til slutt vil det henge bedre sammen i alle faser – det blir spennende å se hvordan vi fremstår da. 

Foto: Annick Nielsen


Sist onsdag fikk Oppsal en etterlengtet opptur da det ble seier i Jotron Arena over Larvik. 

– Vi hadde analysert Larvik en del på forhånd og jeg synes vi klarte å gjøre akkurat det vi hadde pratet om.  Spesielt lykkes vi med noen forsvarsgrep som vi skulle ta.  Vi var gode i duellene og fikk Larvikspillerne irriterte, de fikk aldri satt opp spillet som de ønsket. Og så hadde vi et bra tempo etter, som jeg har savnet i de siste kampene.

– Det var en viktig og deilig seier! Det var en kamp hvor vi fikk ut potensiale i forsvar og det vi har jobber med og at ting klaffet bra, som vi har øvd på.  Vilde var også helt rå bakerst. Jeg fikk dessverre ikke spilt den kampen, for jeg er ute noen dager på grunn av sykdom, men jeg er klar igjen og skal på trening i dag. 


Kan ikke være redd hele tiden

Denne sesongen må lagene som ender nummer 9, 10 og 11 ut i kvalik, mens lagene på 12. og 13. plass rykker direkte ned.  Etter flere kamper uten poeng, føler man da på presset?

– Alle vet om situasjonen med kvalik og nedrykk og vet at det er viktig å ta poeng og levere.  Men samtidig så er litt tidlig å begynne å stresse allerede nå, så tidlig i sesongen, før vi har kommet ordentlig i gang med første halvdel.  Så er det litt destruktivt å sitte og være redd hele tiden.  Vi er målrettet og har tatt lærdom av de tapene vi har hatt og skal bite i fra oss fremover.  Seieren over Larvik var en god start for oss, sier hun optimistisk. 

– Fremover ønsker jeg å bidra godt i forsvar.  Jeg har fått gode relasjoner til de rundt meg og håper at jeg kan bidra til å sette standarden bak.  Samspillet mellom linjespiller og bakspiller kommer seg når vi lærer å kjenne hverandre litt bedre og at det vil føre til at jeg også kan bidra mer offensivt – det er helt klart en målsetting. 


Være tøffe i hodet

– Vi må ta med oss litt selvtillit fra kampen mot Larvik og fortsette å få på plass flere elementer i spillet. Få satt i sammen det beste fra alle matchene og få det ut i samme kamp.  Fremover skal vi være tøffe i hodet og offensive og ikke gå inn i kamper med halen mellom beina, understreker hun.

– Jeg er fan av et tøft Oppsal og vil være med å bidra så vi fremstår sånn.