Tilbakeblikk på VM i Egypt – Norsk Topphåndball
Foto: IHF

Tilbakeblikk på VM i Egypt

Aftenpostens tidligere håndballjournalist, Arne Hole, deler her sine tanker om VM 2021.

Håndballgutta våre røk ut i kvartfinalen, men Glenn Solberg sørget likevel for et norsk innslag i VM-finalen. Norges tidligere landslagsassistent var nær det mange mente ville ha vært den største sensasjonen i noe mesterskap – om han hadde satt prikken over i-en. Solberg kom med et urutinert lag til første VM med 32 lag, og han fortalte til handball.no at han hadde rukket to treninger før VM! Likevel ble det finale – en finale Sverige sågar ledet underveis, men mot Mikkel Hansen og Niklas Landin ble overmakten til slutt for stor. Danmark vant 26–24 (13-13) og tok sitt andre VM-gull på rad. I 2019 slo de Norge 31–22 hjemme i Boxen.

Solberg blir likevel hyllet for innsatsen, og på TV3 oppsummerte han den lille forskjellen mellom lagene slik: – Hadde Palicka hatt Landins redninger, ville Sverige tatt VM-gullet.

Små marginer var det også for Danmark, som kanskje kan takke et feilaktig bytte av Egypt i kvartfinalen for at laget ikke satt på samme fly som Norge hjem fra Afrika. Det ble for øvrig kanskje VM-historiens mest dramatiske kamp med to røde kort for sabotasje, fire ekstraomganger og straffekastkonkurranse.

De norske gutta håpet på gull, men måtte reise hjem med en sjetteplass. Sesongen kan likevel ende lystig. Snart er det OL.

Sjekker du håndballguttas VM-historie på Internett, skal du ikke lenger tilbake enn til 2013 og 2015 før det står «did not qualify». Nå er ambisjonene skyhøye. Torsdag kom gutta hjem fra Egypt og var skuffet over at ferden endte i kvartfinalen.

Heller ikke i 2017 var vi kvalifisert, men så kom IHF-president Dr. Hassan Moustafa med sitt wild card – og etter det kunne ingen fastlege måle seg med Egypt-doktorens popularitet i Norge. Syv måneder etter kvaltapet mot Slovenia sto gutta i Paris med VM-sølvet rundt halsen. Den samme medaljen dinglet på veltrente brystkasser også i 2019. På den bakgrunn kan man skjønne skuffelsen over at pallen var ute av syne i år.

– Vi manglet fem-seks prosent på å være skarpe nok, oppsummerte trener Christian Berge på Gardermoen.

Vårt spanske mareritt fortsatte med 26–31 i kvartfinalen og dermed 18. kamp på rad uten seier mot det vinkjennere ville kalt en vellagret årgang. Det etter at vår ledestjerne, Sander Sagosen, hadde måttet forlate banen halvveis i første omgang.

Hva annet gikk galt? Jo, at to av våre sentrale spillere, Magnus Abelvik Rød og Magnus Gullerud, måtte melde forfall før VM. (Men vi må ikke glemme at også mange andre lag manglet sentrale spillere.)

Så gikk det litt galt med magen til noen av spillerne, og det aller galeste var at smarte Christian O’Sullivan ikke fikk vært med i åpningskampen mot Frankrike. 24-28-tapet der kunne ha sendt oss ut av VM, men så viste det seg at enkeltes teori om at Frankrike gjerne ville ha Norge ut av mesterskapet ikke stemte. Det kunne ha skjedd om Portugal hadde slått Frankrike i den siste gruppespillkampen.

Oppfatningen av Norge som VM-favoritt var nok mer utbredt i norske medier enn blant franske håndballspillere og ledere. Frankrike utklasset Mats Olssons gamle oppdragsgiver Portugal 32–23. Dermed kom vi oss til kvartfinalen etter følgende resultater i de andre kampene: Sveits-Norge 26-31, Norge-Østerrike 38-29, Portugal-Norge 28-29, Norge-Algerie 36–23 og Island-Norge 33–35.

Før mesterskapet var det mye koronaprat, men det som kunne ha gitt fullkommen VM-fiasko skjedde ikke. Sånn sett får vi være glad for at Moustafa ikke hørte på vår tidligere landslagskeeper Ole Erevik, nå TV3-medarbeider. Han ville avlyse mesterskapet. Og det så da også ille ut da USA og Tsjekkia måtte trekke seg før avkast, og Kapp Verde fikk spilt bare én kamp før det var game over. Heldigvis holdt koronaviruset seg deretter borte, og VM ble en suksess – akkurat som damenes EM i Danmark i desember.

Måten EM og VM ble avviklet på lover godt for OL i Tokyo som starter 23. juli. Dit kommer Norge ved å bli blant de to beste i kvalifiseringen i Trondheim i mars. Og det skal usedvanlig mye mageproblemer til for at vi ikke skal bli blant de to beste i gruppe med Brasil, Chile og Sør-Korea.

Og før avreisen til Japan trenger vi ikke å si at vi er OL-favoritter?

All Star Team

Målvakt: Andreas Palicka, Sverige
Venstreving: Hampus Wanne, Sverige
Venstreback: Mikkel Hansen, Danmark
Midtback: Jim Gottfridsson, Sverige
Høyreback: Mathias Gidsel, Danmark
Høyreving: Ferran Sole Sala, Spania
Linjespiller: Ludovic Fabregas, Frankrike

MVP: Mikkel Hansen

Arne Hole var sportsjournalist i Aftenposten i en årrekke, og dekket der 48 mesterskap i håndball. Nå er han pensjonist, og skribent for handball.no.