Foto: Kvinneidrett.no - Nicholas Noreng

Synna og Sofie har stengt buret for Fana siden de var 18 år gamle

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

Målvakts-talentene Synna Lien og Sofie Ege (begge født 1999) viste tidlig at de har bein i nesa.  Allerede som 18-åringer i 2017 tok de ansvar på et seniorlag og var en medvirkende årsak til at Fana vant 1. divisjon.  De er et fantastisk team som utfyller og bakker hverandre og bidro sterkt til den historiske 6. plassen i Rema1000-ligaen for Fana denne sesongen.


Imponerende bragd

Synna og Sofie har dannet målvaktsteam i 3 sesonger nå og trener i Fana, Erlend Lyssand, er full av lovord over prestasjonene til jentene.

– Disse jentene var 17 år og fylte 18 det året vi gikk for opprykk i 2017.  Vi fikk høre at de var for unge, men de to har stått i sammen uten noen andre og har tatt ansvaret.  Dette er rett og slett en imponerende bragd, forteller Lyssand begeistret.

– Synna og Sofie har tatt et ansvar og da gjerne i motgang.  Sammen har de stått last og brast og har hatt troen på seg selv og vi har hatt troen på de. 

– Det som er mest imponerende er at uansett hvordan det går så har de viljen til å jobbe videre.  På trening er det ikke mye jeg trenger å tenke på Synna og Sofie.  De har hatt målvaktstreninger en gang i uken, og gjør den jobben sjøl resten av uken, både mentalt og fysisk, det er fenomenalt, smiler treneren. 


Klubben hadde troen på Synna og Sofie

Synna Lien og Sofie Ege kjente hverandre fra toppidrettslinjen på Tertnes videregående og var også med på målvaktsprosjekter i sammen via Olympiatoppen før de ble et team i Fana i 2017. 

– Vi var unge da vi fikk ansvar, men vi tok utfordringen og fikk god hjelp og støtte fra blant annet Oddvar Bjørnstad og Cecilie Leganger til å utvikle mestringsstrategier til å tåle utfordringene som måtte komme. Støtte fikk vi også av Jan Stankiewicz som da var i klubben, forteller Synna Lien, som allerede var i Fana da Sofie Ege kom til klubben.

– For min del syns jeg det var veldig spennende at vi begge var såpass unge, men at vi fortsatt fikk veldig mye tillit til å være eneste målvaktene, forteller Sofie Ege. – Vi har også alltid hatt flinke målvaktstrenere som har hjulpet oss.  Først Jan Stankiewicz og deretter Cecilie og Oddvar. Jeg og Synna fungerte bra som team og var flinke til å bakke hverandre opp under kamp.

Synna Lien. Foto: Kvinneidrett.no – Nicholas Noreng


Jobber målbevisst

Hovedtrener Erlend Lyssand skryter av innsatsen til duoen på treninger, hvor spillerne tar ansvar for egen utvikling.

– For å bli en bedre målvakt, kreves det at vi har fokus og maks konsentrasjon på treningene. Vi jobber underveis med målvaktsøvelser og snakker sammen om skuddene. Jeg prøver også å forberede meg mentalt til øktene, for å klare å nå utviklingsmålene og for å bli bedre for hver økt som går. Det å stå i mål krever terping på detaljer, og tilbakemeldinger underveis hjelper meg til å videreutvikle både svakheter og styrker, sier Synna. 

– Vi er flinke til å samarbeide og pushe hverandre på trening, legger Sofie til. – Vi gjør også diverse øvelser når vi ikke står i mål for å utvikle oss videre. Og vi gir hverandre tilbakemeldinger.


Utfyller hverandre

Synna og Sofie har forskjellige styrker og svakheter som målvakter, noe som gjør at de utfyller hverandre bra i et målvaktsteam.  Hvordan fungerer samarbeidet når det blir mindre spilletid på en av de?

– Jeg setter alltid laget foran meg selv, understreker Synna. – Hvis Sofie gjør det bra og lykkes, gleder jeg meg over det og gir uttrykk for det. Men jeg tenker samtidig selv at jeg skal jobbe enda hardere på trening for at plassen skal bli min.

– Vi begge ønsker først og fremst det beste for laget og vi prøver å hjelpe den som står i mål til å stå best mulig. Vi har begge lyst til å stå mest, men om det er Synna som står i mål vil jeg at hun skal prestere bra, sier Sofie. 

Sofie Ege. Foto: S.H. Photography / Stian Bye Høgsveen

Klare for den 4. sesongen sammen

Synna og Sofie ser frem til enda en sesong i sammen som makkere – den fjerde i rekken.  Begge ønsker å stå på hardt for å bli førstevalget, noe som gavner Fana.


– Jeg har klare målsetninger som utøver og har gitt uttrykk for dette. Jeg jobber hardt for å utvikle meg både på fellestreninger og på treninger på egenhånd. Jeg prøver hele tiden å forbedre meg som målvakt, og her har også Oddvar og Cecilie hjulpet meg mye. For å fortsette å utvikle meg, er det viktig å stå i mål og ikke minst da i kampsituasjoner, forteller Synna Lien.

– Motivasjonen min er på topp og jeg skal fortsette å jobbe målrettet og utvikle meg videre til å bli en enda bedre målvakt.  Vi er og har alltid vært kjempegode venner, og er veldig fornøyd med Synna som makker og gleder meg til en ny sesong sammen, avslutter Sofie Ege.