Thale og Live – tvillinger med suksess

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

Thale og Live Rushfeldt Deila (20) har alltid vært der for hverandre, de har spilt i samme klubber og har vokst til å bli spillere som dominerer i REMA 1000-ligaen.  Denne sesongen scoret de til sammen 200 mål for Fredrikstad. 

Når man snakker om tvillingene Deila, blir Thale nevnt først da hun ble født 13 minutter før Live.  I barndommen var de også fotball-talenter, men valgte å satse på håndball.  De har spilt i flere mesterskap med Juniorlandslaget LK00.  Live har 45 landskamper, Thale har 39 landskamper for Norge.


Spilte i forskjellige klubber 2018/19

Men det var en sesong de ikke spilte i sammen!  Etter å ha spilt i sammen i Reistad og Glassverket bestemte Thale seg foran sesongen 2018/19 å gå til Fredrikstad, mens lillesøster Live gikk til Skrim Kongsberg.  Hvordan opplevde jentene å være motspillere og ikke medspillere?

– Vi har aldri lagt veldig stor vekt på om vi er i samme klubb eller ikke.  For å være helt ærlig så er det ikke så viktig å spille på samme lag hele tiden, men om det skjer så er det helt greit, forteller Live.

– Jeg synes at det var lærerikt og deilig å erfare håndballen litt på egenhånd, og sesongen var ganske bra for min del, bare at det var synd det endte med nedrykk til 1. divisjon med Skrim Kongsberg. 

– Jeg tror vi trengte å være litt fra hverandre og at det var bra for oss.  Vi hadde vært oppå hverandre i 18 år før den sesongen.  Jeg synes det var greit å være litt fra hverandre.  For min del synes jeg sesongen var ganske bra utenom at jeg ble skadet, det var kjipt, sier Thale.


Bakker hverandre

Men selv om begge opplevde sesongen fra hverandre som noe positivt, har det at de har vært 2 i alle år også hatt sine fordeler.

– Ja, vi bakker hverandre, krangler og gir tilbakemeldinger til hverandre på både godt og vondt, sier Thale.  – Vi har alltid vært en del i hallen og da har det vært greit å være to. Vi har trent mye sammen og konkurrert, noe som har vært med på å utvikle oss.

– Vi vet jo ikke om vi ville vært der vi er i dag uten hverandre, men det er selvfølgelig en fordel å være to, sier Live. – Vi har også mye støtte fra familien, noe som har spilt en viktig og stor rolle. Pappa tok oss med i hallen fra vi var små, og mamma var håndballtreneren vår da vi var mindre. Vi har også fått en del hjelp med styrketrening av Simon, kjæresten til mamma.


Er glade i å trene

Når søstrene får i oppgave å evaluere hverandre, sier de dette:

Live sier:  -Thale er råsterk, en kraftmaskin samtidig som hun har håndballforståelse. Hun hater å tape, spille dårlig og er en ordentlig vinnerskalle – på godt og vondt. Duellsterk og målscorer, en toveis-spiller. Treningsvillig og svært nøye, og synes trening er gøy – noe som er det viktigste. Thale er nøye på skadeforebyggende også.


Thale sier: -Live er en fintesterk spiller som er flink til å spille andre gode. Hun er uforutsigbar og vanskelig å stoppe og leser spillet godt. Hun er flink til å spille opp andre samtidig som hun er målfarlig. Hun trener også veldig bra og gjør det hun skal på håndballbanen + litt ekstra.


Spille Champions League

Thale og Live Rushfeldt Deila har allerede som 20-åringer markert seg i REMA 1000-ligaen og har flere år bak seg på yngre landslag.  Muligheten for å ta ytterligere steg er i høyeste grad tilstede.  Når Norsk Topphåndball spør tvillingene om videre ambisjoner, svarer de unisont: 

– Vi begge ønsker å utvikle oss mest mulig og har en drøm om å spille Champions League. Vi drømmer også om A-landslagslaget, og det å kunne spille mot og utfordre de beste i verden.