Foto: Paul Fekjær

Storhamar nærmer seg kvartfinalen, men Vipers må steppe opp om de skal nå drømmen om sin

Av: Magnus Gulliksen
30. januar 2020

Både Storhamar og Vipers har en drøm om å nå kvartfinalen i henholdsvis EHF European Cup og EHF Champions League. Før helgens kamper er det de gulkledde fra Innlandet som har satt seg i den beste posisjonen for å få drømmen oppfylt

Vipers får en tøff oppgave i Rostov

Norsk Topphåndball: Vipers tok med seg 5 poeng inn i hovedrunden i denne sesongens Champions League, etter to seire, en uavgjort og et tap i det innledende gruppespillet. Forrige helgs hjemmekamp mot danske Esbjerg var på forhånd omtalt som en nøkkelkamp. Danskene gikk inn i hovedrunden med ett poeng mindre Kristiansand-jentene, og en seier hjemme i Aquarama ville holdt danskene på armlengdes avstand i kampen om en av de to øverste plassene i gruppa, som gir kvartfinaleplass. Dessverre endte det med et surt tap for Vipers-jentene, og plutselig befinner laget seg på 3. plass i gruppa, ett poeng bak Esbjerg og tre poeng bak ledende Metz. På plassen bak Vipers, også de med fem poeng, befinner Russiske Rostov-Don seg, og det er laget Vipers skal møte førstkommende lørdag – på bortebane i Rostov. Kvartfinale-drømmen til Vipers blir ikke knust om det skulle ende med tap i Rostov, men den begynner så smått å sprekke. Og det blir på ingen måte en enkel kamp, og før hovedrunden startet sa Vipers-trener, Ole Gustav Gjekstad, følgende til topphandball.no

-–Målet er en kvartfinale, og det mener jeg helt klart vi er i en posisjon til å kunne klare, men vi skal spille tre kamper hjemme og borte som alle sammen blir ekstremt tøffe. Av de lagene vi ikke har møtt så tror jeg nok Rostov-Don er det tøffeste.

(saken fortsetter under bildet)

Vilde Kaurin Jonassen og Vipers fikk det tøft hjemme mot Esbjerg i Champions League. Nå venter en tøff bortekamp mot russiske Rostov. – Foto: Terje Refsnes

Norsk Topphåndball er optimister på Vipers vegne, og tror laget stepper opp noen hakk etter det sure tapet mot Esbjerg. Katrine Lunde er som kjent korsbåndskadd og borte hele sesongen, Emilie Hegh Arntzens skulderskade gjør at hun forventes å være borte i 3 måneder og Linn Sulland er også utilgjengelig. Det betyr at andre spillere i den brede stallen må ta ansvar, noe både vi og trener Gjekstad har tro på vil skje.

Les også Ole Gustav Gjekstads reaksjoner etter kampen mot Fana

Vi må regne med å spille ihvertfall store deler av hovedrunden uten skadde Emilie Hegh Arntzen og Linn Jørum Sulland, og da er det andre spillere som må steppe opp og vise seg frem, og det tror jeg vi skal få til, uttalte Gjekstad før gruppespillet startet

Storhamar har satt seg selv i en gunstig posisjon

Storhamar har de siste ukene vist svært god form, ute og hjemme. Siden 33-32 seieren hjemme mot SG BBM Bietigheim, den 11. januar, har laget slått Fredrikstad, Aker og Handball Club Lada svært overbevisende på bortebane, i tillegg til en fullstendig overkjøring av Oppsal, hjemme i Boligpartner Arena. Det er kun hjemmetapet for nevnte Handball Club Lada som har skapt hull i en ellers imponerende seiersrekke.

Med to kamper igjen av gruppespillet ligger Storhamar, med fire poeng, på andreplass i gruppa. Men det er jevnt. Søndag tar Hamar-jentene i mot gruppeleder Herning-Ikast. De danske jentene er med sine sju poeng langt på vei klare for kvartfinale, og det kommer ikke på noen måte til å bli en enkel kamp for hjemmelaget. De to andre lagene i gruppa, tyske Bietigheim og russiske Lada, står med tre og to poeng før de siste to kampene, og disse lagene møtes da også til kamp i den russiske byen Toljatti, førstkommende lørdag.

(saken fortsetter under bildet)

Blir det mer Europacup-jubel for Mia Svele, Tonje Enkerud og Storhamar? Foto: @stianhogsveenphoto

Norsk Topphåndball er igjen optimister og har tro på Storhamar, hjemme i Boligpartner Arena, mot det danske topplaget. Det er ikke en være eller ikke være-kamp for laget, kvartfinale-skjebnen vil uansett ikke avgjøres før i siste gruppespillkamp, borte mot Bietigheim. Vi har tro på at hjemmepublikummet på Hamar får se et hjemmelag med lave skuldre, som spiller på seg ytterligere med selvtillit foran bortedramaet, som uansett resultat i kampen mot Ikast-Herning, vi finne sted i Tyskland, søndag 9. februar.

Storhamar har som uttalt ambisjon om å spille Champions League i løpet av noen år, og spill i EHF European Cup er med på bygge klubben og laget robust nok til å på sikt nå denne målsettingen. En del av spillerne fikk kjenne på spill i Europa allerede i fjor, og for andre er det en helt ny erfaring.

-Vi opplever at vi vokser som klubb, lag og enkeltindivider ved å få være med å spille i Europacupen. Det er ekstremt inspirerende for jentene. De som fikk oppleve å spille Europacup i fjor vil gjerne oppleve det igjen, og for de nye, som for eksempel Emilie Hovden, gir slike kamper fantastisk læring og motivasjon, sa Storhamar-trener Magnus Johansson til Norsk Topphåndball foran hjemmekampen mot Handball Club Lada

Trener Johansson nevnte Emilie Hovden spesielt, og hun har virkelig vist seg frem. Med sine 40 scoringer så langt har hun plassert seg på 4. plass på lista over turneringens toppscorere. På andre plass på den lista dukker nok en norsk spiller opp. Helene Fauske har så langt gjort 48 mål for nettopp Ikast-Herning, så en kamp i kampen på lørdag vil foregå mellom to norske toppscorere.

(saken fortsetter under bildet)

Emilie Hovden er i scoringsform om dagen. Foto: Stian Bye Høsveen

I onsdagens storseier mot Oppsal hjemme på Hamar så måtte Storhamars unge kaptein Mia Svele gå av banen etter kun tre minutter med skade. Vi har ikke oversikt over omfanget av skaden til Svele og håper hun er klar til kampen mot danske Ikast Herning, førstkommende søndag.

Les mer om Storhamar

Les mer om Vipers