Foto: Sportsfotograf Bjørn Erik Nesse

Søstrene Celine og Andrea Solstad spiller sammen i REMA 1000-ligaen

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
3. juli 2020

Søskenparet Celine (23) og Andrea (21) har i 4 sesonger spilt sammen i Fana og har vært store bidragsytere for den fantastiske fremgangen Bergensklubben har opplevd.  Klubben har stått med Celine M. Solstad på høyreback og med Andrea M. Solstad på venstreback og har til tross for små ressurser opplevd fremganger sesong for sesong.

Frem til i fjor var det faktisk tre Solstad-søstre på samme lag, Celine, Andrea og Victoria.  Victoria er tvillingsøster til Andrea, men var uheldig og gikk skadet hele fjorårssesongen og har nå trappet ned til spill i 3. divisjon.


Trygghet

– Det å ha en søster på laget har betydd mye for meg, forteller Andrea. – Det gir en ekstra trygghet i treningshverdagen. Det ender opp med at vi tilbringer mye tid sammen, alt fra å gjøre seg klar til trening, til å snakke sammen etter en kamp. Det har vist seg å være en stor fordel med tanke på gleden av idretten og egen utvikling.

– Vi kan lære av hverandre og gi tilbakemeldinger på et annet nivå enn hvis vi bare hadde vært vanlige lagvenninner. Vi kjenner hverandre ut og inn, og trenger ikke å bruke ord for å lese hverandre. Nettopp dette gjør at vi kan støtte hverandre i motgang og hjelpe hverandre til å bli bedre. Det er selvfølgelig spesielt gøy å kunne dele idrettsgleden sammen, som da vi rykket opp til eliteserien. Det har oppstått små søskenkrangler av og til, men jeg tror de andre på laget er vant med det, smiler hun.


Kan hjelpe hverandre

– Det har betydd mye å ha en familie som er glad i samme idrett som meg selv, forteller eldstesøster Celine. – Foreldrene våre er også veldig ivrige, så det blir mye håndball hjemme. Vi tre søstre har også hatt mye lek med ball i hagen og i stuen. Vi ser nok hverandre oftere enn andre søstre, vi kan hjelpe hverandre og gi hverandre tips hvis man trenger det. På trening er vi bare vanlige lagvenninner og tenker ikke så mye over det.

– Det er selvfølgelig en trygghet å ha hverandre, sier Celine. – Vi tenker ikke så mye på det egentlig, men det blir litt flere diskusjoner mellom oss enn det ville vært om vi ikke var i familie. Vi får ofte høre det fra lagvenninner at vi kan være litt kvassere med hverandre enn med andre lagvenninner. Ellers gir vi ofte tilbakemeldinger til hverandre om hva som er bra og hva vi kan gjøre bedre.

Celine (23) er eldst i søskenflokken og i yngre dager var det moren som var trener.  Da var også tvillingene Andrea og Victoria med i hallen og lekte med ball.

– Jeg har hatt fordel av å ha en storesøster som spiller håndball, sier Andrea. – Jeg så alle kampene til Celine da hun spilte på seniornivå da jeg selv ikke var gammel nok. Hun var vel kanskje et lite forbilde den gangen. 

Foto: Sportsfotograf Bjørn Erik Nesse

Søstrene Solstad har spilt flere sesonger på samme lag og har aldri konkurrert om spilletid siden de har hver sine spillerposisjoner på banen. 

– Jeg synes det er en fordel at vi har ulike posisjoner, sier Celine.  – Da kan vi spille sammen og ikke konkurrere. Da Victoria var en del av laget, så var vi i perioder tre søstre på banen samtidig: Victoria på venstrekant, Andrea på venstreback og jeg på høyre. Det hadde vært kjipt hvis vi konkurrerte om den samme plassen, for alle vil jo spille.


Kan lære av hverandre

– Det hadde vært rart å konkurrere om samme spillerposisjon, men uansett ville vi «backet» og støttet hverandre likevel.  Det at både jeg og Celine er bakspillere, men på forskjellig side, gjør at vi kan lære av hverandre og terpe på de samme tingene sammen uten å måtte være konkurrenter. Celine har mange gode kvaliteter og en annen spillestil som jeg kan lære av for å utvikle meg som håndballspiller, forteller Andrea.


Som en drøm

– Det å trene og spille sammen med søsteren sin i eliteserien er som en drøm. Vi ser video sammen før kamp, snakker sammen og gjør oss klar til trening og kamp. Alt er som regel lettere når man kan gjøre ting sammen, sier Andrea.

– Det å spille sammen med Celine i REMA 1000-ligaen har vært en stor trygghet, der vi kan gi hverandre tilbakemeldinger, og diskutere situasjoner sammen for å hjelpe hverandre til å bli enda bedre håndballspillere.  Det å ta steget opp i eliteserien er generelt et stort steg. For min del var det å ha søstrene mine på laget en stor fordel og det var lettere å ta steget opp i eliten sammen.

– Å være håndballspiller betyr både oppturer og nedturer som lag, og som enkeltspillere. Det å ha en søster på laget gjør at nedturene blir lettere å møte, og den ekstra støtten gjør at nedturene blir kortest mulig. Dersom jeg har en dårlig dag, vet jeg at jeg kan snakke med Celine eller Victoria om det.


Kontrakt en sesong til

Søskenparet har kontrakt med Fana også neste sesong, så da vil Celine og Andrea spille sin femte sesong i sammen på seniornivå. 

– Vi har kontrakt til og med neste sesong, så vi kommer til å spille sammen også fremover. Vi har spilt på ulike lag i aldersbestemt, men vi har vært på lag i flere år allerede. Det hadde vært rart å spille mot hverandre, sier Celine.

 – Jeg og Celine skal ihvertfall spille en sesong til sammen i Fana, så får vi se hva framtiden bringer!  

Jeg tror det blir rart i starten dersom vi en gang skal spille for forskjellige klubber, men jeg tror vi venner oss til det. Drømmen min er å få spilt i Champions League en gang i framtiden. Det hadde jo vært ekstra gøy dersom vi hadde spilt på samme lag og på et så høyt nivå! avslutter Andrea.