Foto: S.H. Photography - Stian Bye Høgsveen

Marthine Svendsberget (Aker): – Gruet meg for jeg var redd for å gjøre feil

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

Marthine Svendsberget (19) er på lista over de største talentene i Norge i årsklassene 1999-2001, men da hun opplevde liten tillit i begynnelsen av sesongen mistet hun selvtillit og var nervøs for å gjøre feil. 


– I kampene før jul kunne jeg sitte på benken og grue meg til å komme på banen for jeg var redd for å gjøre feil, forteller hun.    – Det var selvfølgelig veldig tøft å oppleve at en ikke får tillit. 

– Forrige sesong i 1. divisjon fikk jeg mye spilletid og det var uvant å sitte hele kamper på benken.  Jeg gravde meg nok ganske mye ned og syntes det var kjipt at jeg ikke kom på banen.  Etter hvert ble jeg mer vant til at det er ikke sikkert jeg får sjansen og jeg sluttet å bry meg så mye og brukte heller 2. divisjon som min kamparena og spilte og hadde det gøy der uten å tenke og stresse.  Det gikk det mye bedre da jeg sluttet å bry meg om at jeg ikke fikk spilletid der jeg egentlig ønsket.

Foto: Bjørn Engebretsen


Bet tennene i sammen

– Jeg forsøkte å bruke skuffelsen over lite spilletid til å vise meg mest mulig fram på treninger. Jeg ga alt uansett hva det var, og bare jobbet med å holde motet oppe for å vise trenerne at jeg ønsket å bidra også i kamper.

– Selv om det var en lang periode jeg følte jeg fikk det til på treninger og i 2.divisjon uten å få mulighet i Rema1000-ligaen, resulterte det jo i at jeg fikk mer spilletid etter hvert, som var veldig gøy.  Jeg må også si at jeg har jo lært mye av å være i en slik posisjon også, understreker Marthine. 

Foto:
S.H. Photography – Stian Bye Høgsveen


Ble førstevalg etter jul

Vårsesongen ble altså adskillig hyggeligere for venstrekant-talentet og da hun fikk starte noen kamper blomstret hun og tok snart plassen som førstevalget. 

– Etter jul gruet jeg meg ikke lenger til å komme på banen.  Ane Røneid Rustad var skadet og vi var bare 2 venstrekanter på laget.  Da var det ikke det samme presset om å prestere og jeg følte tillit fra lagledelsen og var ikke redd for å gjøre feil, som jeg hadde vært i kampene før jul.  Da gikk det mer av seg selv og jeg tenkte ikke på annet enn å ha det gøy på banen, smiler Marthine. 


Morsom vårsesong

– Det var så klart mye morsommere med håndball etter jul da jeg følte jeg var med og bidro. Jeg fikk mye spilletid og scoret noen mål, og håndball var gøy igjen.  Man er avhengig av å få tillit for å bygge selvtillit og jeg fikk spilt på meg mye selvtillit etter jul.  Det var utrolig moro å oppleve det, sier hun.


Marthine Svendsberget er en del av den talentfulle 00/01-årgangen som har tatt eliteserien med storm de siste sesongene.  Spillerne fra juniorlandslaget (LK00) har sentrale posisjoner i sine klubblag.  Hvorfor Marthine også er en spiller som allerede i ung alder kan gå inn og ta en viktig rolle i et seniorlag har hun noen tanker om.

– Da jeg var yngre trente jeg alltid mye utenom fellestreningene og har bygd opp et godt treningsgrunnlag.  Jeg hadde mamma og pappa som pushet meg.  Når de andre ikke trente, så trente jeg.  Foreldrene mine har vært i dette gamet her selv så de vet hva det dreier seg om.  De har vært flinke til å få meg til å trene riktig. 

– Det har også hjulpet meg til å bli bedre at jeg alltid har spilt i en årsklasse høyere og har spilt mot større og flinke spillere.  Av den grunn måtte jeg kjempe for å få spilletid og hadde alltid noe jeg kunne strekke meg etter.

– Erfaringen fra landslagsspill har vært viktig for å håndtere nerver og forventninger i kamper som betyr noe.  Det er mye som står på spill når du er på et landslag.  Du skal forsvare plassen, du er spent og det er litt mer nerver når du spiller med flagget på brystet. 


Forlenget kontrakten

Spill i Rema1000-ligaen denne sesongen ga mersmak og Marthine ønsker å oppleve flere kamper med Aker Topphåndball i toppserien.  Hun har nå forlenget sin kontrakt og ser frem til å fortsette utviklingen og bli en enda farligere spiller.

– Jeg har lyst til å ta enda noen steg i Rema1000-ligaen og etablere meg som en eliteseriespiller.  Neste sesong har Aker bestemt seg for kun å ha 2 venstrekanter og det gjør at jeg er sikret å få mer spilletid gjennom hele sesongen enn det jeg fikk forrige sesong.  Det var avgjørende for at jeg skrev ny kontrakt med klubben, nå gleder jeg meg til vi er i gang igjen, avslutter 19-åringen.