Kjartan Johansen - en viking fra Færøyene.

Kjartan (23) kan bli den andre færøyingen i REMA1000-ligaen

Norsk Topphåndball

Viking Håndball ligger an til opprykk til REMA1000-ligaen etter denne sesongen. Toppskårer og sentral bakspiller er Kjartan Johansen, en 23-åring som bare er to poeng fra å bli den andre færøyingen i norsk toppserie. Hvem som var den første? Han selv – for Fyllingen i 2017/18.

– Vi har hatt REMA1000-ligaen i tankene i hele vinter, egentlig. Nå er vi så heldige at vi kan avgjøre det sjøl. Det er utrolig gøy når hele klubben ønsker å rykke opp. De fleste av spillerne har spilt sammen i to sesonger, vi kjenner hverandre godt og gleder oss over den situasjon en vi er i.

146 mål på 19 kamper
Det sier Kjartan Johansen, Vikings 23 år gamle høyreback som kom fra Fyllingen før fjorårssesongen og som i år er klubbens storskytter med 146 mål på de 19 kampene som er spilt til nå. 

– Jeg har aldri vært noen skytter, dvs ikke før nå. Jeg var best på pasninger og gjennombrudd. Men Joar (Gjerde, Vikings trener) satte krav til meg om flere skudd, så jeg har trent masse på det siden jeg kom til klubben. Nå kommer de fleste av målene mine fra distanse, sier Kjartan Johansen.

Fra Færøyene
Den 1,89 m høye venstrehendte høyrebacken har utviklet seg til å bli et av Vikings farligste angrepsvåpen. Et våpen som kan føre klubben helt opp i REMA1000-ligaen. Det trodde nok ikke Kjartan da han som guttunge løp rundt med håndballen sin på Færøyene, der kan kommer fra. Han spilte for klubben Stif gjennom hele oppveksten og var med på det færøyiske juniorlandslaget (96-årgangen) som kvalifiserte seg for VM i Algerie.

Det var første – og foreløpig siste – gang et færøyisk landslag deltok i et internasjonalt mesterskap. I Algerie ble han oppdaget av Norges landslagstrener Vidar Gjesdal, som dro ham med seg hjem til Fyllingen.

På Gjerde-laget
Gjesdals trenerkollega Joar Gjerde hadde nok også sett Kjartan i aksjon i Algerie, for året etterpå var han med i Gjerdes nye Viking-stall.

Og neste etappe kan altså være REMA1000-ligaen – igjen. Nå er han tre år eldre, har spilt sammen i et lag i 2 sesonger, og er en bedre skytter enn da han debuterte med Fyllingen. 

Middels norsk by
Kjartan og fire andre færøyinger spiller i utlandet denne sesongen. Færøyene er ikke større enn en middels norsk by med sine 50 000 tilskuere. De 28 øyene er til sammen nesten like store som Møre og Romsdal fylke (1385 kvadratkilomegter). Og de fleste ungene spiller fotball. 

Må slå Lillestrøm
Nå venter en tøff oppgave for Kjartan og lagkompisene hans: Lillestrøm må slås på bortebane hvis opprykksdrømmen fortsatt skal nås. Tap eller uavgjort gjør at Sandefjord kan rykke farlig nær.

– Vi skal ha to poeng . Lillestrøm er i utgangspunktet den enkleste motstanderen vi har igjen, og vi må ha fire poeng på de tre kampene. Men de er også sultne på poeng, det kan slå begge veier. De kan komme på banen med et høyt tenningsnivå, men de kan også komme med høye skuldre, sier han.

Ingen unnskyldning
– Og dere har ikke akkurat imponert etter juleferien, hva har skjedd?

– Det har vi tenkt mye på, men vi har ikke funnet noe svar. Vi har liksom ingen unnskyldninger. Kanskje har vi følt oss for sikre? Vi må huske at vi er en gjeng med 

Unggutter som ikke har vært i denne situasjonen før. At vi gjorde det så bra før jul kom som et sjokk på oss også. Og så har vi begynt å tape, det er vanskelig å håndtere. 

Sier Kjartan Johansen. Toppskåreren fra Færøyene som helt sikkert kommer til å bidra lørdag også. 

Wikipedia: Færøyene er en øygruppe som ligger nord for Skottland og omtrent 600 km vest for Bergen. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men ble administrativt underlagt Sjællands stift i 1720, og har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark.