Foto: John Vint

Josefine G. Lien (Tertnes) om e-cupen i helga og om konkurransen med Eli Skogstrand om spilletid

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
14. oktober 2020

Josefine Gundersen Lien levde litt i skyggen av Marie Davidsen i de to første sesongene hun spilte for Tertnes.  Men fikk tillit i sluttspillet mot Storhamar den siste sesongen Davidsen var i klubben og tok «alt» – det var en kamp hvor alt klaffet.

Da lå det til rette for at Josefine skulle bli klubbens nye førstemålvakt i første sesong uten Davidsen i klubben.  Men da kom ungjenta Eli Smørgrav Skogstrand (da 19) inn, hun hadde kun erfaring fra spill i 2. divisjon med Sandefjord men tok nivået raskt og fikk tillit og stod mest i fjorårssesongen.


Josefine Gundersen Lien (24) har jobbet hardt hele veien og har vært god på trening over lang tid og fikk en etterlengtet mulighet til å starte kampen mot Fana. 

– Eli gjorde en sinnsykt bra sesong i fjor og tok nivået fort og jeg respekterte den rollen jeg hadde i laget at jeg skulle backe Eli og være klar hvis jeg skulle inn, forteller Josefine.  – Men jeg føler at jeg har vært nærmere Eli enn det har vært fremstilt. Vi er et målvaktspar, og ikke en 1. målvakt og 2. målvakt, selv om hun har stått i flere kamper enn meg, understreker hun.

– Jeg ønsker selvsagt å spille kamper, det er derfor jeg driver med håndball.  Derfor var det veldig kjekt å starte kampen mot Fana.  Jeg stod ikke hele kampen, jeg ble byttet ut etter pause og kom inn igjen mot slutten av kampen.  Det er sunt at man får spille litt innimellom, at man ikke bare står bak der og kjemper om spilletid.  At Tertnes viser frem at vi har to gode målvakter, for det har vi, sier hun. 

– Vi utfyller hverandre godt og det er veldig sånn at Eli unner meg alt godt og at jeg unner henne alt godt.  Samtidig som det er en sunn konkurranse oss imellom. 

Foto: John Vint


Følte du et press om å prestere da du fikk tillit fra start mot Fana?

– Jeg er en som alltid sliter med overtenning når jeg skal spille kamp.  Det har ikke noe å si om det er en treningskamp eller europacup, jeg får så sykt overtenning, forteller hun. 

– Når jeg får muligheten har jeg sykt lyst til å prestere og vise at dette er jeg god nok til.  Men samtidig har jeg vært i den situasjonen før, da jeg spilte i Fana var jeg soleklart førstevalg i mange år, så den situasjonen er jeg vant til, selv om det begynner å bli en stund siden. 


Europacup

I helga var Tertnes i Romania og spilte E-cup mot H.C. Dunarea Braila.  Etter tomålstap lørdag, måtte Tertnes vinne med minst to mål i returkampen søndag, men det endte som kjent med seier 26-25 og ettmålsseier var dessverre ikke nok til videre avansement. 

– Vi opplevde i de kampene mye mer fysisk håndball og tøffere duellspill enn det vi er vant til i Norge.  Den laveste spilleren deres var på høyde med de høyeste våre, sånt sett var det et sjokk da vi varmet opp da vi så at de var mye høyere enn det vi trodde, humrer hun. 

– Vi hadde noen dårlige perioder i begge kampene som til slutt blir ødeleggende for oss og gjør at vi ikke kommer videre, oppsummerer hun.  – Det viser hvor sykt små marginer det er i håndball. 

Foto: John Vint


Sykt bra moral!

– Vi har lært mye av de kampene i Romania.  Den moralen vi viser er sykt bra og er noe som vi har lyst til å ta med oss hjem og bli enda tøffere i duellspillet i seriespillet.  Vi scorer mye mål hjemme, men slipper kanskje inn litt for mange mål i perioder.  Så kanskje vi kan ta oss med den tøffe delen av spillet med oss hjem fra Romania. 


Lang reise

– Det var lang reisevei ned, vi begynte reisen klokka 4 om morgenen og var ikke fremme før klokka 22 på kvelden.  Det var krevende.  Maten der nede er ikke som vi er vant med i Norge, alt er fritert.  Men vi var rutinerte med at vi hadde med egen mat, havregryn, polarbrød, knekkebrød og norsk pålegg. 

– Vi kom hjem mandag kveld og hadde selvpålagt karantene i går tirsdag, og vi fikk en hel dag til å komme oss i påvente av at vi får første koronatest tilbake.  Alle synes nok det er slitsomt med lang reise, men det positive med karantenereglene er at vi faktisk får hentet inn litt krefter igjen. 


Ny reise i morgen

– Det er litt spesielt at etter en lang reise skal vi ut på ny reise igjen allerede i morgen når vi spiller NM-kamp mot Grane Arendal.  Vi håpet mest på hjemmekamp da det kom til den trekningen der, men det er fint på Sørlandet, så vi tar gjerne en tur dit vi. 

– Vi gjør vanlige forberedelser og har trening og videomøte i kveld, det blir en økt mindre siden vi var i karantene tirsdag, det er ikke en fordel selvsagt, vi skulle helst hatt to økter før vi møter Grane. 

– Vi skal være tøffe i forsvar og være tøffe i duellspillet – og så skal vi bruke farten vår mot Grane, avslutter målvakt Gundersen Lien.

Ny episode ute nå!

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Ny-episode-ute-na-84-1024x537.png