FOTO:NHF

Jojo-klubben skal være medaljelag om fire år

Tekst: Arne Hole/NHF
15. oktober 2020

I dag er Fredrikstad en klubb som slår en del lag og taper for den del lag. Om fire år skal de fleste få bank.

Det er trener Eirik Haugdal som fremfører de forholdsvis friske ambisjonene om medalje i 2024, men han mener det er grunnlag for det. Nøkkelen er å gjøre hverandre gode – lederteam, trenerteam og spillerne. Hver enkelt må ha et eierskap til det man driver med.

Hører man navnet Fredrikstad og sport, er det fotball de fleste tenker på. FFK – Fredrikstad Fotballklubb – er en institusjon. FB – Fredrikstad Ballklubb – er en sammenslåing av Torp og Lisleby, stiftet i 2001. Håndballklubben for kvinner var i mange år en jojo-klubb som vandret mellom 1.- og 2. divisjon, deretter mellom 1. divisjon og eliteserien. Nå er blikket løftet opp.

– Vi ble etablert i eliteserien med Christer Karlsson ved roret. Nå har vi en fireårsplan som skal gi medalje i eliteserien. I tillegg er klubbens mål å ha en spiller på landslaget, sier Eirik Haugdal, som er debutant som eliteserietrener. Han har gått en god skole.

– I fem år hang jeg i skjorta til Arne Senstad i Storhamar. Nå er det utrolig moro å få prøve selv som sjef. Det er en krevende, men samtidig veldig morsom jobb, sier 35-åringen, som også har erfaring som dametrener i Charlottenlund og herretrener i Strindheim.

– Hvordan er klubbens økonomiske forutsetninger?

– Det er et trangt marked, der vi kjemper med Fredrikstad fotball og Stjernen ishockey. Der har vi en tøff utfordring, men det jobbes godt, forteller Haugdal, som «snart» kan glede seg til ny hall. Den lå godt an så lenge Østfold var Østfold, men i nye Viken kom andre prosjekter foran i køen. Håpet er likevel å ha den klar i 2023/24.

Tilfanget av nye spillere er en av grunnene til at Haugdal mener FB kan lykkes. Flere og flere jenter spiller håndball i regionen, og det samarbeides godt mellom klubbene gjennom Fredrikstad Håndballforum.

Etter syv seriekamper har Fredrikstad inntatt sjetteplassen på tabellen. Men laget fikk litt rusk i forgasseren da Live Rushfeldt Deila kom tilbake fra landslagssamling med avrevet bakre korsbånd. Godt da at tvillingsøster Thale durer videre og er lagets toppscorer.

– Hun er et særdeles stort talent også i internasjonal målestokk. Thale er et fysisk monster med en veldig god innstilling. Hun har litt å jobbe med kollektivt og taktisk, men har kommet fryktelig langt til å være 20 år. Det vil ikke overraske meg om hun er på A-landslaget om noen år.

En av Haugdals største problem i øyeblikket er at han har bare høyrehendte spillere.

– Vi får noen begrensninger, og rytme og timing gir oss utfordringer.
Godt da at Ida Syversen Kallhovd har scoret 22 på fem kamper og har fått sitt gjennombrudd. Frida Kjus Christiansen går foran og er veteran med sine 24 år. Og lovende 2002-jenter banker på.

Klart det kan bli medalje om fire år.

I år er det allerede blitt kvartfinale i cupen, med spennende trekning fredag.


Ny episode ute nå!

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Ny-episode-ute-na-84-1024x537.png