HåndballTV kommentatoren og samarbeidet over «grensene» – Norsk Topphåndball

HåndballTV kommentatoren og samarbeidet over «grensene»

Om du er en fast leser eller bare innimellom leser om kampene «våre» så har du sikkert fått med deg frasen om at «kampen ser du som vanlig på Direktersport.no». Men for at Direktesport.no skal kunne sende kampene så må det (selvsagt) stå et HåndballTV-team bak. Der sitter både fotografer, produsenter, lydmenn og kommentatorer.

Det sies at et bilde sier ofte mer enn 1000-ord – men å se en kamp på TV/nett er ikke det samme uten en stemme som forteller hva som skjer. Vi er fulle av beundring for de som tar denne viktige samtalen. For er det ikke det det egentlig er, en samtale mellom håndballinteresserte?

For å bli litt klokere oppsøkt jeg en HåndballTV-kommentator. Nemlig Erik Andre Christensen, håndballbroren som ble håndball kommentator for både Bergen og Fana. Men på plassen til Erik Andre fant jeg denne dagen Fredrik Ruud, Bergen Håndball sin hovedtrener. Akkurat det kommer vi tilbake til etter at vi har snakket med Erik Andre.

Skal vi forstå «dette» så må vi bli litt private, vi vet at du har to søstre som begge har spilt håndball på topp nivå både i og utenfor Norge. Er det her interessen kommer fra? For jeg regner med at du er over snittet interessert i håndball?

Da ler han,
-I våre familiebesøk er det alltid en eller annen håndballkamp som står på og det blir snakket håndball «hele tiden». Så ja, interessen komme nok derifra og med resten av familien noe over gjennomsnittet opptatt av håndball så har det vel egentlig aldri vært ett valg.

(For de uinnvidde, de to søstrene er Elisa Christensen (tidligere Os, Årstad, Fana og Sola) og Emilie Christensen (tidligere Os, Fana, Glassverket, Larvik, FTC (Ungarn) og Molde. Og sånn fra sidelinjen – i den over gjennomsnittet håndballinteresserte familien er det kun far, Lars Christensen som fremdeles er aktiv – i 4.divisjon for den gamle storklubben Norrøna i Bergen).

Har du spilt håndball selv, for det kan ikke vere bare familiepåvirkning?

-Ja litt – for lenge siden», sier han. Og en liten funfact er at jeg hadde Erlend Lyssand (red. anmerkning, trener for Fana sitt elitelag) som trener i 2.divisjon på Os.

Og du sier du har spilt litt håndball ….

Hvorfor og/eller hvordan ble du HåndballTV kommentator? Og er det en spesiell type mennesker som blir idrettskommentator? For å stille spørsmålet på den måten.


Jeg var speaker på Fana sine 1.divisjonskamper og hadde lyst til å vere med videre etter opprykket. Da virket det som en god ide å prøve seg som kommentator på håndballTV.

Du trenger ikke vere «spesiell» for å sitte og kommentere, jeg mener at det holder at du liker håndball, men ja, kanskje litt over gjennomsnittet da for å kaste deg uti det og bli kommentator.

Vi vet at du er fast kommentator for Fana sine elitejenter. Hvordan har det seg at du nå sitter og kommenterer på Bergen sine kamper?

-Seriestarten for både Fana og Bergen var et fellesarrangement i Fana Arena. Da ble jeg spurt om jeg også kunne kommentere Bergen sin kamp, og så har det ballet på seg.

Du får masse skryt, hvordan forbereder du deg til kommentator-kamp? For det er tydelig at du har mye kunnskap om lagene, både hjemmelag og bortelag.

-Det går nok med en del timer med forberedelser. Ofte så ser jeg motstandernes kamper også, og da ser jeg ikke bare på spillet, men hører også på kommentatorene hvordan de f.eks uttaler navnene på spillerne etc. Og så hender det jo at jeg i samme slengen får med meg litt «nice to know» informasjon.

-Når det er «nye lag» går det med litt ekstra tid, slik som nå sist i kampen mellom Bergen og Kristiansand.

Du kommenterer stort sett alene – hvordan er det kontra det å kommenter i to-spann?

Han drar litt på det – det er nesten lettere alene. Unntaket er om du har en makker som du kjenner veldig godt. Da går det nesten av seg selv, for da utfyller vi hverandre. Slik som de gangene Emilie har vært med meg å kommentere. Samtidig er det kjekt å ha med f.eks skadede spillere – da kan de supplere med informasjon som jeg ikke har. F.eks kommentere det som blir sagt under time-outene.

Når du kommenterer sammen med andre, hvordan fordeler dere «arbeidsoppgavene»? Blir det litt sånn på «lykke og fromme» eller avtaler dere hvordan dere skal løse oppgaven?

-Jeg pleier å lage avtaler på forhånd, slik at med-kommentator er eksperten og så kan jeg ta alt det kjedelige snakket.

Jeg har en gang hørt at «en skal kommentere for bortelaget sine tilskuere», er det vanskelig å holde seg nøytral når kampene blir spennende mot slutten? Ref f.eks Fana mot Vipers på damesiden

-Det kan vere vanskelig å vere helt nøytral, men jeg prøver så godt jeg kan. På kampen du nevner så var det nok litt vanskelig å vere helt nøytral når det gikk mot slutte. Men jeg prøvde å tenke på at det skal vere like gøy for begge parters supportere så da er det lov å ta litt av innimellom. Tenker jeg.

Til slutt – er det stor forskjell å kommenter herrekamper kontra damekamper? Og hva er kjekkest – om du «tør» å svare på det?

-Det skjer mye mer i herrekampene. Men samtidig så kan det, spesielt i andre omgang, bli mer død-tid du som kommentator må fylle. Det kommer av at det er mye mer mopping og tørking av banen i en herrekamp kontra en damekamp. I de meste ekstreme tilfellene kan det fort gå 10-15 minutter bort i tørking.

-Hva som er kjekkest – det er det vanskelig å svare på, men jeg har jo etter hvert veldig lang fartstid i Fana da…..

Erik Andre Christensen sammen med speaker/Dj-temaet til Fana Håndball, Truls Roll og Jarle Tøsdal ved en tidligere anledning

Så var det Fredrik Ruud da – hva har Bergen sin trener på HåndballTV-kommentator jobb å gjøre?

Det lurte vi på og, da vi traff ham på kommentatorplassen under REMA 1000-liga kampen mellom Fana og Storhamar i Fana Arena.

Hvorfor og hvordan lurte vi på da? Men for at mannen skulle få forberede seg i fred og ro like før kampstart valgte vi å vente et par dager før vi ba om svar på det vi lurte på.

Så altså, hvorfor og hvordan kom dette i stand?

-Egentlig så var det litt tilfeldig. Det var høstferie i Bergen og lite folk både her og der. Erik Andre måtte ta speaker-oppgaven og da Catharina (Furnes, avdelingsleder Fana Håndball) spurte om hjelp så var det lett å si ja. Jeg har litt erfaring fra tidligere tider, og så hadde jeg ingen ting bedre å gjøre den kvelden.

Du er herretrener og sitter (eller satt) og kommenterte damekampen mellom Fana og Storhamar kvelden før det dere selv har omtalt som en fire-poengs kamp mot Kristiansand? Er kommentator jobben en OK oppladning før egen kamp? Eller var du ferdig med forarbeidet slik at oppdraget ikke hadde noen betydning?

-Ha, ha, noen vil kanskje si at den optimale oppladning er å gjøre andre ting enn håndball. Men jeg var ferdig med forberedelsene til egen kamp og for meg var dette en fin avkobling. Når du lever av og for håndball døgnet rundt, så blir håndballen en avkobling også.

Hvordan har du forberedt deg til kommentator-jobben? Blir det som til en kamp på lagleder/trener-benken? Du må lære mest mulig om flest mulig på kortest mulig tid? Og så analysere underveis …

-Det er ikke så helt ulikt, men på en litt annen måte. Akkurat disse to lagene har jeg en grei oversikt over slik at jeg følte jeg hadde relativt god kontroll. Og så snakket jeg med begge trenerne før kampen da. I og med at jeg er trener selv så har det lett for å bli en del «ekspert-kommentering» underveis. Noen synes kanskje det blir litt vel mye fag men…

Så til samarbeidet over «bydels-grensene», Bergen (Fyllingsdalen bydel) har fått tilgang til Fana (Fana bydel) «sin» kommentator, lørdag kveld stilte du opp som kommentator på Fana sin kamp. Hva synes du om samarbeidet, sånn på tvers av grensene? Betyr det noe mer enn «bare et samarbeid der og da» eller gjør det noe med kontakten og stemningen mellom klubbene for å si det sånn?

-Et slikt samarbeid over grensene er bare positivt! Vi i Bergen reiser jo mye rundt i byen og har felles arrangement med både Fana og Tertnes. Det er både lærerikt og, – det føles bare mer og mer naturlig å ha den tette kontakten som vi til tider har. Fana er mye godt på gang nå, det må vi støtte opp under for å hjelpe hverandre å bygge hverandre opp. På den måten bygger vi også håndballen i Bergen og med det produktet vårt.

-Vi prøver også å ha tett kontakt med TIF Viking i 1.divisjon. På sikt er denne måten å samarbeide på en ren «vinn vinn» situasjon for alle parter.

Gode håndballTV sendinger – hva betyr de etter din mening for håndballen på litt sånt generelt grunnlag?

-Vi må fortsette med det gode arbeidet som blir gjordt og vi må styrke de teamene vi har rundt i klubbene.  Jeg tror at gode sendinger er det som får flere folk i hallen. Koronaen har nok gitt den vanlige tilskueren litt andre vaner, men greier vi å fange de gode øyeblikkene med gode sendinger så tror jeg de kommer tilbake.

-En god sending/produksjon betyr ikke at folk sitter hjemme, det vil heller friste publikum til å gå i hallen neste gang.

En liten brannfakkel (?) til slutt – er klubbene pr i dag gode nok på HåndballTV?

-Tja, det er stor forskjell fra klubb til klubb. Og så har vi helt sikkert mer å hente på hvordan vi selger selve produktet vårt. Vi må kanskje skape mer enn bare det som foregår ute på banen? Forhåndsreportasjer, som for eksempel å selge inn kampene til «Tett på» med gode forhåndsreportasjer.

-Skal vi bli bedre på å løfte produktet trenger vi helt sikkert flere personer. For dette er ting som tar tid. Og vi må sørge for profesjonalitet i alle ledd, om ikke alle så i hvert fall i flest mulige. Objektivitet rundt kampene er en viktig faktor tror jeg. Jeg vet det kan vere vanskelig å sitte som «hjemmelagets mann» og skal vere rolig og behersket når laget ditt gjør det godt ute på banen. —-Akkurat der må jeg få lov å skryte av Erik Andre (Christensen) – han er veldig flink til å ivareta både hjemmelag og bortelag.

-Men totalt sett når det gjelder HåndballTV, vi er på god vei, og vi er på riktig vei.