Foto: Annika Byrde / NTB/NHF

Håndballgutta kjemper om en VM-plass

Tekst: Maria Kurth/NHF
27. januar 2022

Fredag møter Håndballgutta Island i kampen om 5. plass i EM – og en billett til VM i 2023.

De tre beste lagene fra EM kvalifiserer seg direkte til VM i Sverige og Polen neste år. Siden Danmark er kvalifisert som regjerende mester og Sverige er arrangør, vil de tre neste lagene på listen få en plass i mesterskapet. Resten må gjennom en kvalifiseringsrunde i april. Dermed er det mye som står på spill når Håndballgutta møter Island i kampen om 5. plassen i EM.

– Det er en viktig kamp. Det står om en VM-plass, så vi er klare, sier landslagssjef Christian Berge dagen før oppgjøret mot Island.

Island var uhyre nære å nå sin første semifinale i EM siden 2010, men ble slått ut da Frankrike tok en knepen seier over Danmark onsdag kveld. Dermed møter de Norge i kampen om 5. plassen.

– Island har spilt veldig bra. De er nok også skuffet over å ikke ha klart å ta seg til en semifinale, så det er et sultent lag som vi vet kommer til å slåss i 60 minutter. Det er kjennemerket deres, sier Berge og utdyper:

– Det er klassespillere over hele linja. Et fysisk bra lag som slåss og ønsker å spille offensivt i forsvar, og de ødelegger angrepsoppstart til motstanderne. Det er et veldig signalbasert forsvar, så det blir en tøff match.

Håndballguttas Harald Reinkind mener nøkkelen blir å dempe krigermentaliteten til islendingene.

– De slåss og kriger i 60 minutter og hauser hverandre opp. Vi må prøve å legge en demper på det. De har ekstremt mange gode spillere, og det er individuelle kvaliteter i laget som er veldig bra. Nå begynner de å få tilbake en del spillere som har hatt korona, så vi må virkelig passe oss for dem, sier han.

Og skal vi tro den norske bakspilleren, er Håndballgutta klare for å avslutte EM på best mulig måte:

– Vi er ekstremt sultne. Det er en kamp som kan gi oss en VM-billett. Uansett hvor skuffet vi var etter Sverige-kampen, så er det bare én ting å gjøre: Komme seg opp på hesten igjen og vinne kampen mot Island.

Island – Norge ser du på TV3/Viaplay fredag kl. 15.30.