Foto: Paul Fekjær

Håndball-VM for herrer til Norge

Av: Magnus Gulliksen
3. mars 2020

Da Håndball-EM ble arrangert i januar var Trondheim en av vertsbyene, og vi fikk oppleve at et fullsatt Trondheim Spektrum skapte et tribuneliv vi aldri før har sett i en norsk håndballhall. I 2025 kan det hele gjenskapes, da skal Norge, sammen med Danmark og Kroatia, arrangere VM for herrer.

Tre arrangørland, men finalen spilles i Norge

Norge, Danmark og Kroatia skal sammen arrangere håndball-VM for herrer i 2025. Det ble klart da det internajsonale håndballforbundet (IHF), sist fredag offentligjorde tildelingene av kommende mesterskap. Norge, Danmark og Kroatia leverte en felles søknad om å få ansvaret for mesterskapet, og den søknaden mente IHF var den beste.

Norge for i oppgave å arrangere to innledende grupper, en gruppe i hovedrunden, en kvartfinal og semifinale, i tillegg til selve rosinen i pølsa. VM-finalen. I søknaden fremgår det at Norge planlegger å legge arrangementene til Trondheim, Stavanger, Drammen og Oslo, og at mesterskapets to siste kamper, den ene semifinalen og selve finalen, er tiltenkt Telenor Arena, men dette er ikke bindene og kan forandres dersom anleggssituasjonen skulle forandre seg før mesterskapet.

– Dette blir første gang Det internasjonale håndballforbundet arrangerer et mesterskap med tre land som verter. Det ser vi veldig fram til. Dette blir et mesterskap hvor vi både i forkant, under og etterpå kommer til å ha fokus på å gjennomføre aktiviteter for barn og unge. Og forhåpentlig klarer vi å skape den samme begeistringen som vi gjorde i Trondheim i januar i år, sier visepresident i Norges Håndballforbund, Ingrid Blindheim, som representerte NHF under møtet i Kairo, til handball.no

EM-finale for kvinner i Telenor Arena i desember i år

Telenor arena er planlagt som finalearena i VM i 2025, men allerede i år får gigantbygget på Fornebu anledning til å huse en stor håndballfinale. Norge og Danmark skal sammen arrangere EM for kvinner, og Norge har fått ansvaret for å arrangere to grupper i det innledende spillet og en gruppe i hovedspilelt. Finalehelgen skal også spilles i Norge, bronsefinalen og finalen spilles i Telenor Arena. søndag 20. desember.

I desember 2023 er Danmark, Norge og Sverige arrangører av VM for kvinner, før det altså blir VM for menn et drøyt år senere, i januar-februar 2025.

– Etter ti år uten mesterskap på norsk jord markerte EM i januar starten på en hektisk og morsom periode for oss, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, til handball.no

– Som medarrangør av sluttspill er vårt mål å skape engasjement og idrettsglede for mennesker i alle aldre, fra ulike bakgrunner og fra forskjellige land. Vi håper og tror aktiviteter som dette gir økt rekruttering til sporten vår. I tillegg er det ingen ulempe at våre landslag får spille mesterskapskamper foran sitt eget hjemmepublikum. Vi er derfor svært glade for kunngjøring fra IHF, fortsetter Langerud.