Fra tysk bundesliga til norsk 1.divisjon – Norsk Topphåndball
Fot: Marianne Kolås

Fra tysk bundesliga til norsk 1.divisjon

Hva gjør en svenske med fortid i tyske Bergischer HC i norske TIF Viking?

Når du sveiper innom sosiale medier så får du fra tid til annen med deg spillerpresentasjoner, oppdateringer og andre nyheter om hva som skjer ute i den store håndballverdnen.

Og iblant vil du gjerne vite mer om personen på bildet. Her for litt siden var det TIF Vikings Instagrams presentasjon av Emil Hansson som vekket nysgjerrigheten hos meg. For hva gjør en svenske med fortid i blant annet Tysk Bundesliga i Bergen, TIF Viking og norsk 1.divisjon?

Vi begynner med det nyeste, du kom til TIF Viking før denne sesongen. Fra tysk Bundesliga og klubben Bergischer HC. Hvordan, og hvorfor,  havnet du i Bergen?

-Da ler han litt og trekker på smilebåndet før det kommer, om enn litt forsiktig: Det vet jeg egentlig ikke. Roger (Gjelsvik) visste via sine kontakter at jeg var på jakt etter en ny klubb. Og så tok han kontakt med meg, og her er jeg.

-Det var i utgangspunktet ikke dette jeg hadde tenkt meg, men det er små marginer og litt tilfeldigheter, så – ja. Da ble det Bergen og TIF Viking på meg. Foreløpig med ett-års kontrakt, så får vi se hva som skjer når kontrakten går ut.

Jeg har fått med meg at du spilte ishockey i ung alder. Så hvorfor vant håndballen over hockeyen?

-Ishockey begynte jeg med da jeg var fem år gammel, og da stod jeg i mål. På den tiden så var hockey kult synts jeg. Og det var det helt til jeg som 14-åring prøvde meg på håndballbanen en sommer.

-Da meldte jeg overgang fra hockey til håndball. Det gikk forholdsvis fort fremover, og etter 1 ½ år kom jeg med på det Svenske ungdomslandslaget.  Og jeg fortsatte med håndballen selv om kompisene mine etter hvert sluttet. Jeg trente mye og tilbragte mye tid i hallen, både med laget og når jeg drev egentrening.

Du var målvakt på isen, hvorfor ikke fortsette i mål også på håndballbanen?

Fordi jeg er venstrehendt, kommer det ganske så kontant. Og når du er venstrehendt står du ikke i mål. Så enkelt er det.

Og laget der jeg kommer fra (journalistens merknad: IFK Kristianstad, som beskriver seg som Sveriges heftigeste håndballklubb) var veldig gode og de trengte en høyrekant og ikke en målvakt. Så da ble det slik

Foto: John Vint

Sesongen er nå godt i gang, og dere står så langt med full pott. Du har laget 63 mål på ni kamper, noe som vi vel kan kalle en veldig godt start.

Det jeg nå lurer på er om det er forskjell (om det går an å si det sånn) på måten å spille på i Norge kontra Sverige og Tyskland?

-I  Norge og Sverige tenkes det ganske likt når det gjelder håndball. Men i Tyskland er det en litt annen mentalitet. Forskjellen begynner med at i Tyskland er det spillerne fulltidsengasjert i klubbene, og dermed er det større krav til den enkelte.  Og så er det fulle arenaer på hver kamp.

Seier over Bergen, seier over Fyllingen og nå best i byen. Betyr det noe spesielt, eller er du for ny i byen til at du «bryr deg» om den interne by-rivaliseringen?

Ha,ha. Disse kampene er jo kjekke å spille da, men jeg har nok vært her for kort tid ennå til at jeg får det forholdet til by-derbyene som Bergenserne har.

-Men det er selfølgelig kjekt å være best i by’n da. Og vi spiller uansett for å vinne hver gang vi går på banen

Foto: KJell Eirik Henanger/Fra kampen mellom Bergen og TIF Viking

Nå topper dere tabellen, fire poeng foran Sandefjord – noe som for mange er overraskende. Hvordan er stemningen innad i laget etter snart halvspilt serie? Jeg snakket jo med treneren deres for en uke siden, og han var litt forsiktig…

-Alt blir jo mye lettere når vi vinner. Det er mye lettere å gå på trening, det er mye letter å finne motivasjon og overskudd til å yte litt ekstra.

-Men det er samtidig viktig at vi ikke blir for fornøyde. Ja, vi har hatt en veldig god start på serien, men vi har ikke vunnet den enda. Vi må fremdeles stille krav til oss selv og å bli bedre – for plutselig kan vi gå på et tap eller to og alt kan snu. Så vi kan på ingen måte slappe av selv om det er veldig god stemning i laget.

Og hvor tenker dere at dere havner når sesongen er over?

Litt forsiktig svar, men som han sier «Jeg personlig er ikke fornøyd om vi ender som nummer fire etter sesongen.  Jeg reiste til TIF Viking med det i bakhodet at vi skal rykke opp….» Før han ler litt og igjen understreker at dette er hans mening.

Landslaget? Jeg har forstått det slik at du var innom U19 og U21 lagene i Sverige?

-Jeg var innom alle de yngre landslagene, og rekruttlandslaget. Pr i dag er jeg langt ifra en plass på det Svenske landslaget, men jeg skal ikke legge skjul på at det er en drøm som ligger der.

Utenom håndballen, hva driver du med? Jeg vet jo at du er innom NTG Håndball en gang i uken.

-Det går for det meste i håndball ja. Om ikke alle døgnets 24 timer så iallefall nesten. I tillegg har jeg en del oppgaver i TIF Viking der jeg legger til rette for at de yngre spillerne skal få best mulig treningsforhold.

Foto: TIF Viking Instagram

Skader? Har du vært heldig og unngått de store skadene eller….

-Der har jeg vært veldig heldig! Ingen alvorlige skader på meg så langt i karrieren.

Men du, nå har du spilt håndball i mange år, hva har du tenkt å bli når du blir stor? For du er jo fremdeles ung….

-Før jeg begynte med håndball som 14 åring (dvs for 12 år siden)var det Ishockey-proff som var planen. Nå er planen å bli så god som jeg kan bli i håndball, så får vi ta det derifra.

Og har du tenkt over når du har tenkt å bli det? Stor altså………

-Ha,ha. Akkurat nå satser jeg veldig mye på håndball, og unngår jeg skader så håper jeg å spille i iallefall i 10 år framover. Så få vi se hvordan det går.

Før vi gir oss, et aldri så lite ledende spørsmål – hvordan synes du det er å bo i Bergen?

-Bergen er en veldig fin by, selv om det til tider regner en del da. Jeg er veldig godt fornøyd med både leilighet og alt rundt som TIF Viking har løst veldig fint for meg.

-Så jeg trives jeg.

Takk for praten Emil, så snakkes vi til våren når alt er avgjordt.