Elise og Emma – eneggede tvillinger i topphåndballen

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
9. juli 2020

Elise og Emma Skinnehaugen (24) er viktige spillere i hver sine klubber i REMA 1000-ligaen og spilte sammen i Storhamar fra 5-årsalderen til de var 21 år, da Emma valgte å reise til Oslo for å studere.  Fortsatt har de daglig kontakt og er viktige for hverandres karrierer.

Sist sesong scoret både Elise og Emma 3 mål i snitt per kamp i serien og begge scoret 16 mål i NM.  Elise spilte i tillegg også EHF-cup for Storhamar, hvor hun scoret 21 ganger. 

Elise er eldst.  Hun ble født 6 minutter før Emma.  – Det var veldig viktige 6 minutter av livet mitt, humrer Elise når spørsmålet om hvem som er eldst kommer opp.

Tvillingsøstrene var også innom både langrenn og fotball, men fra 13-års alderen ble det kun håndball.  De fikk 3 sesonger i sammen på A-laget til Storhamar før Emma dro til Oslo og spilte en halv sesong i Nordstrand i 2. divisjon før savnet etter topphåndball ble for stort og hun gikk til Oppsal ved juletider i 2017.


Litt spesielt

Nå er de ikke lenger medspillere, men motspillere når Storhamar og Oppsal møtes.  Elise sier hun synes det er veldig rart å møte Emma.

– Spesielt før kamp er det spesielt at jeg skal spille imot og ikke med Emma.  Men når kampen er i gang glemmer man at man er søsken og gjør alt for å vinne for laget sitt.  Og så er vi venner igjen etterpå, sier Elise.  – Det at vi ikke er på samme lag lenger gjør at jeg må ta mer ansvar selv, jeg har ikke Emma jeg kan lene meg på.  Men jeg håper at vi en gang i fremtiden kan spille på samme lag igjen, det hadde vært gøy.

– Vi snakker med hverandre hver eneste dag, sier Emma.  – Jeg tenker at det nok har vært litt sunt og godt å komme litt bort i fra hverandre, både for det sportslige og det som skjer utenfor banen.  Men det er jo selvsagt noen ganger jeg føler jeg savner Elise.

Elise Skinnehaugen. Foto: Tore Svensrud


Konkurranseinstinkt

Under oppveksten pushet Elise og Emma hverandre og var aktive hver dag med enten håndball, fotball eller langrenn.

– Vi trente mye og har også en storesøster som drev med idrett, forteller Emma.  – Vi er ikke av de som liker å sitte stille altfor lenge om gangen.  Vi har et høyt konkurranseinstinkt begge to og drev hverandre frem hele veien – og vi gjør det egentlig fortsatt også.

Elise nevner også konkurranseinstinktet som har preget oppveksten til søstrene. 

– Jeg ønsket aldri å tape for søsteren min, så vi pushet hverandre.  Det har vært positivt å ha Emma der under hele oppveksten.  Vi trente og spilte i sammen og hadde alltid en å prate med.  Det var også fint å kunne komme opp på elitenivå sammen med Emma.  Vi har alltid støttet og bakket hverandre, det har ikke bare vært kriging, understreker Elise. 

Emma Skinnehaugen. Foto: Trond Sørøy


Ekstraøkter

Elise forteller at da de var mindre var Emma mye mer glad i å trene enn henne og at Emma alltid dro henne med på ekstraøkter.

– Emma var til mye hjelp for meg for hun dro meg med ut på den ekstra løpeturen og fikk meg til å ta den ekstra økta med styrke.  Det er jeg takknemlig for nå, sier hun. 


Skryt

Når Norsk Topphåndball utfordrer tvillingene til å si noe positivt om hverandre, sier Elise og Emma dette:

Elise om Emma:  – Jeg synes Emma har et veldig bra kantskudd og er flink til å lese spillet.  Hun er god til å si ifra hvis det er noe hun er uenig i, det er Emmas sterke side og kanskje også hennes svake side, for det er noen ganger det går hett for seg.  Men det er absolutt bra at hun sier ifra. 

Emma om Elise:  – Elise er pliktoppfyllende og er god på å gi f.  Hun tør å ta sjansen når hun får den.  Det blir spennende å se hvordan det blir neste sesong for henne med ny trener, hun har trent godt denne periode her nå. 


Det blir en god stund til Elise og Emma møtes i REMA 1000-ligaen.  Håndballforbundet har satt opp møtet mellom Storhamar og Oppsal først neste år, 3. januar i Boligpartner Arena.