Spennende innspurt i vente

De to GRUNDIGligaene nærmer seg oppløpssiden. Med medaljer og sluttspillplasser å kjempe om – og nedrykksplasser man gjerne skal unngå.

Skrevet av Kjell Roger Skauen

Vi starter med en titt på forutsetningene i GRUNDIGligaen menn, hvor det store flertallet av lagene står med 18 spilte kamper. Bare Lillestrøm og St Hallvard er et hestehode foran, med 19 bokførte runder til nå.

Elverum er seriemester. Det ble klart onsdag kveld. For etter seier 29-20 mot Drammen, har Elverum et forsprang til toer Bækkelaget på ni poeng når bare fire kamper og åtte poeng å spille om gjenstår.

De to neste medaljene er det derimot stor spenning om:

Bækkelaget er toer med 25 poeng.
Haslum er treer med 25 poeng.
ØIF Arendal er firer med 24 poeng.

FyllingenBergen og Bodø følger på 5. og 6.plass med 20 poeng hver, og må sies å ha en vanskelig oppgave i forhold til medalje. For som nevnt, bare åtte poeng gjenstår i potten.

Men for Bækkelaget, Haslum og ØIF Arendal er ingenting avgjort. ØIF har gått «i krigen» med den innstillingen at hver kamp fremover er en cupfinale. Noe som strengt tatt vil stemme bra for alle de tre reelle utfordrerne til de to medaljene.

For den som feiler, får åpenbart en tøff oppgave. Det er spenning vi liker, eller hva?

Videre nedover på tabellen er status denne:

7. Kolstad (17 poeng)
8. Drammen (14)
9. Lillestrøm (12)
10. Halden (11)
11. Falk Horten (8)
12. St Hallvard (4)

Det er som kjent de åtte første plassene som gir sluttspillplass. Hverken Lillestrøm eller Halden skal avskrives i forhold sluttspillet, men i minne skal man altså ha at LTH har en kamp mer spilt.

Falk Horten kjemper, slik det ser ut nå, med Halden og nevnte Lillestrøm om å unngå nedrykksplassen. St Hallvard kan maksimalt få 10 poeng om det blir full uttelling i innspurten, og er dermed klar for nedrykk allerede.

I GRUNDIGligaen kvinner har fire lag gjort unna 17 kamper. De øvrige åtte lagene står med 16 spilte seriekamper til nå.

Larvik er suverene med 34 poeng på topp, og blir etter alle solemerker seriemester også i år.

I likhet med på herresiden er det så tre reelle utfordrere til de to øvrige medaljene:

Glassverket er toer med 27 poeng.
Vipers er treer med 26 poeng, men har en kamp til gode på Glassverket.
Byåsen er firer med 25 poeng, men har  i likhet med Glassverket spilt en kamp mer enn Vipers.

De tre lagene går dermed i møte en spennende sluttspurt hvor hvert poeng blir svært viktig.

Ser vi videre nedover på tabellen, er det også blant kvinnene spenning om hvordan lagene fordeler seg på de ulike sluttspillplassene:

5. Storhamar (18 poeng, men en kamp mer spilt enn lagene 6. – 12.)
6. Tertnes (13)
7. Sola (11)
8. Gjerpen (11)
9. Oppsal (9)
10. Stabæk (9)
11. Halden (6)
12. Rælingen (2)

I realiteten kan lagene 6. – 10. fortsatt ende på alt fra trygg sluttspillplass til kvalifisering. Men Tertnes har i det minste et forsprang som gjør at nedrykksspøkelset i det minste ikke ser ut til å booke seg billett til Bergen.

Nå vet vi imidlertid at Halden har begjært seg selv konkurs. Blir deres kamper strøket, og de ulike lagene mister poengene som er tatt mot østfoldingene, vil vi kunne få forskyvninger på tabellen.

Uansett er det noen spennende uker vi går i møte i begge GRUNDIGligaene. Siste ord i medalje-, sluttspill og nedrykksstrid kan i noen tilfeller måtte vente til siste serierunde med å bli sagt.

GRUNDIGligaen kvinner har runde 22 den 2.april. Herrene avslutter allerede 22.mars.