Oppsummering av GRUNDIGligaen 2016/20217

Sesongen er på hell. For enkelte lag er det nå sesongen har begynt for alvor, i det sluttspillet og jakten på en plass i Europa betyr svært mye. For andre er sesongen over.

Skrevet av Kjell Roger Skauen

For å starte med det siste først:

Lillestrøm og St Hallvard på herresiden samt Rælingen og Halden HK blant kvinnene, er definitivt ferdigspilte for sesongen. For de tre førstnevnte venter spill i 1.divisjon fra høsten av, og vi sier takk for nå. For Rælingen og St Hallvard var utviklingen i serien slik at nedrykk syntes uungåelig flere runder før slutt.

For Lillestrøm ble det drama til siste slutt. Ja faktisk var Falk Hortens meget sene seier i serieavslutningen mot Drammen som dyttet LTH utfor stupet. Hadde ikke Falk sikret begge poengene mot Drammen i sluttsekundene, ville Falk måttet ta den tunge veien ned.

Halden HKs historie er en annen og muligens enda mer trist enn et nedrykk. Østfoldingenes økonomiske situasjon var av en slik karakter at videre satsning og spill på høyeste nivå ikke var praktisk mulig. Det ble konkurs, og laget ble trukket. Noe videre spill blir det derfor ikke for de helrøde fra grensa.

Ferdigspilt for sesongen er også Halden Topphåndball (herrer) og Gjerpen (kvinner). 9.plass betyr trygg grunn. Særlig for Gjerpen er dette en stor prestasjon. Skienslaget var ikke levnet de største mulighetene til å overleve i divisjonen, og kan på sitt vis «rekke tunge» til skeptikerne. Boblevann er velfortjent!

Falk Horten kapret med serieavslutningen en mulighet til å fornye kontrakten gjennom kvalifiseringsspill. På damesiden var det Stabæk som ble nr 10. For Falk og Stabæk er det dermed to kamper som vil avgjøre om neste sesong går i håndballens gjeveste liga – eller om det blir spill på nivået under.

Herrenes kvalifisering spilles 23. og 26.april:

Falk Horten får avklart sin motstander når 1.divisjon har siste serierunde 8.april. Før den 22. og siste runden er Sandefjord på kvalikplass, men Runar har like mange poeng på plassen bak før Nærbø er ett poeng i fra.  Spenningen står seg med andre ord helt ut.

Sandefjord har imidlertid fordelen av å møte nedrykksklare Stord, det i Jotunhallen i Sandefjord. I og med at Sandefjord er på 3.plass per nå, kan man trygt si at SH har skjebnen i egne hender.

For kvinnene er det berammet kvalifiseringsspill 26. og 30.april.

I likhet med Falk, må også Stabæk vente på å få avklart sin mostander. Skrim er på kvalikplass i 1.divisjon før serieavslutningen, men har også teoretiske sjanser på opprykk eller 4.plass. Om det blir Fredrikstad eller Skrim (slik det altså ser ut nå), bør vi derfor vente med å slå fast.

Avgjørelsen i 1.divisjon faller 8.april.

Så til lagene som på ingen måte er ferdigspilte, og som kjemper videre om titler og E-cup plasser.

Menn:

Elverum, Bækkelaget, Haslum og ØIF Arendal endte på de fire første plassene. Av disse fire er det bare Elverum som maktet å avgjøre første kvartfinale til egen fordel. De øvrige topp fire lagene står i fare for å ryke mot svakere plassert motstand i onsdagens viktige 2.kvartfinale.

Imidlertid er alle de fire kvartfinalene av en slik karakter at vi ikke lar oss overraske av noe. Drammen kan fort finne på å slå tilbake mot Elverum, og Bodø, Kolstad og FyllingenBergen kan finne på å tape hjemme slik at kvartfinaleserien går til en tredje og avgjørende kamp.

Ingenting er avgjort i spørsmålet om hvem som får semifinaleplassene, enkelt sagt.

På herresiden kjempes det om det gjeveste av alt; den høyest rangerte plassen Norge tildeles i E-cup blant herrene. Vinneren av sluttspillet får altså Champions League-kvalifisering – eller går direkte inn i turneringen fra høsten. Alt etter hva EHF avgjør.

Kvinner:

De endelige plasseringene i GRUNDIGligaen kvinner ble klare så sent som søndag 2.april, og de beste lagene valgte sine kvartfinalemostandere mandag.

Larvik landet et nytt gull, men gikk på et historisk tap i serien da sølvvinner Vipers tok poengene i Larvik sist onsdag. Glassverket kjempet seg til en sterk bronse foran Byåsen.

Der herrene allerede er i gang med kvartfinalene, går det imidlertid noe tid før kvinnene skal i gang. 19.april går første kamp, før avgjørelsene faller 23.april.

Larvik valgte Oppsal, Vipers vil møte Sola, Glassverket har satset på Storhamar – mens Byåsen da ble stående igjen med Tertnes som motsander. De førstnevnte lagene har hjemmekamper til sist.

I kvinnenes sluttspill kjempes det om «den nest høyest rangerte plassen i E-cup», hvilket rent formelt er en plass i EHF Cup. Men de seneste sesongene er dette etter søknad til EHF omgjort til en plass i kvalifiseringen til Champions League. Om det skjer i år også, vil tiden vise.

Det som er sikkert, er imidlertid at Larvik er sikret direkte plass i Champions League som et resultat av sitt seriemesterskap. Skulle Larvik gå til topps også i sluttspillet, er det taperen i finalen som får EHF Cup. Men feiler Larvik på veien, vil vi få et rent finalespill med den nevnte E-cup plassen i potten.

Tilbake til start:

For noen av lagene er sesongen definitivt over. For noen er det fortsatt en kamp for tilværelsen. For andre igjen ligger den viktigste tittelen av alle i potten. GRUNDIGligaen 2016 / 2017 har vært en berg og dalbane med en rekke spennende kamper og tidvis overraskende resultater.

Og fortsatt gjenstår altså noen reale godbiter i sluttspillet. I Norges tøffeste liga.

Er det rart vi elsker håndball.