Foto: Terje Eilertsen

X-faktoren til Emma Lode (Ålgård) har gitt henne debut i 1. divisjon

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
20. februar 2021


Høyrehendte Emma Lode (17) har spilt venstreback i hele sin håndballkarriere.  Men nå spiller hun høyrekant i 1. divisjon for Ålgård, og skyter med venstre!  Hvordan er det mulig?

– Jeg er en høyrehendt spiller som stort sett har spilt venstreback og midtback, med unntak av venstrekant da jeg var yngre, begynner Emma Lode.

– For cirka 3 år siden begynte jeg å kaste med venstre, etter inspirasjon fra Line Ellertsen som var like god med begge hender. Det har jeg fortsatt med, og har klart å gjøre venstre ganske brukbar, smiler hun.

– Det føler jeg har hjulpet veldig mye på håndballbanen, ettersom svært få kan skyte med begge. Jeg føler det er mer uforutsigbart på hva en skal gjøre, for hvis den ene armen er låst ned, kan den andre brukes.

– Det har ihvertfall hjulpet meg masse de siste årene, og er grunnen til at jeg får være med på høyrekanten i 1. divisjon. Med tanke på at jeg er veldig liten, så hjelper det å ha en «X-faktor» med å kunne bruke begge hendene, slik at repertoaret mitt blir større, til tross for at høyden min ikke blir høyere.


Emma Lode gikk til Ålgård i september sist høst.  Hun ønsket å spille i Lerøyserien med 18-årslaget og hadde også et håp om få noe treningstid med 1. divisjonslaget.  Hun har tidligere spilt i 3. divisjon og fikk også noen kamper i 2. divisjon sist sesong for Hinna. 

Utover høsten ble det klart at Ålgård var i manko for en høyrekant og trener Tore Helgesen var klar over Emma også trente på å skyte med venstre og lot henne få prøve seg på den nye posisjonen.

– Jeg er jo egentlig bakspiller, men da A-laget trengte en ekstra høyrekant, var jeg klar.  Treneren hadde troen på meg og lot meg prøve, sier hun takknemlig. 

– Det var snakk om at jeg skulle få være med på kamper allerede fra november, men jeg fikk en kraftig hjernerystelse midtveis i oktober og var ute i to måneder.


Kjempekamp mot Volda

Sin første kamp som Ålgårdspiller fikk Emma borte mot Grane 12. desember.  Emma scoret ikke i debutkampen, men overbeviste i de neste kampene mot Fjellhammer (4 mål) og mot Volda (5 mål).   I kampen mot Volda sprudlet både Emma og lagvenninnene og opprykksfavoritten ble slått 34-25 hjemme i Ålgårdhallen.

– Oppgjøret mot Volda var en veldig kjekk kamp både for meg og laget! Jeg fikk tillit i startoppstillingen, som var veldig gøy. Vi var heltent fra start og gjorde en veldig god kamp. Volda spiller i et 5-1 forsvar så det ble mye luker mellom 2’er og 3’eren. Den sjansen benyttet vi, backen krysset meg opp et par ganger slik at jeg fikk satse mellom 2’eren og 3’eren. Det er en situasjon jeg elsker å være i, ettersom jeg er en gjennombruddspiller, som da resulterte i et par mål.

– I tillegg var både jeg og Maren Langø raske opp i kontra som også resulterte i et par mål der. Det var en veldig kjekk kamp, med mange på scoringslista, som til slutt resulterte i en 9-målsseier.

– Det var en veldig fin opplevelse hvor jeg fikk vise litt av repertoaret mitt.  Den kampen ga meg mer troen på meg selv, og jeg følte at jeg virkelig har noe å bidra med der på høyrekanten. Til tross for at det er en ekstremt uvant posisjon for meg å spille, og med tanke på at jeg omtrent kun bruker «feil hånd». Det gjorde at jeg gleder meg veldig mye til fortsettelsen! oppsummerer hun fornøyd.


Fantastisk klubb

– Jeg har det veldig gøy med å spille håndball i Ålgård. Synes det er en læringsvillig gjeng som er der, også har vi dyktige trenere som lager gode og varierte treninger.

– Ålgård er en ekstremt god klubb, hvor det er mange frivillige som er med på å gjøre det best mulig både for oss som spillere, og for publikum og alle som ser på. Det har gjort et stort inntrykk på meg, det samholdet og den iveren de rundt klubben har for oss som spillere.


Fremover

– Mine målsettinger videre er å gjøre det bra på høyrekanten nå, og så håper jeg selvsagt på å få tillit på bakspillerposisjonen etter hvert og få spille der. I tillegg håper jeg at 2. divisjon snart åpner slik at jeg kan få en mer sentral rolle der. Det hadde vært veldig gøy.

– Men, jeg er fremdeles ung og har heldigvis mye å gå på, så disse årene her bruker jeg som læring. Og jeg vil ta imot all læring jeg kan få, slik at jeg kan bli best mulig, avslutter den ambisiøse 17-åringen.