Foto: Ove Krumsvik

Volda er historisk gode i høst og er eneste lag uten tap i 1. div

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
16. desember 2021

Skal dette bli sesongen hvor Volda tar steget opp i REMA 1000-ligaen?  Etter å ha kjempet helt der oppe de siste sesongene, viser årets utgave at de har kvaliteter nok til å vinne 1. divisjon og sikre direkte opprykk. 

Etter en høstsesong uten tap, som eneste lag i 1. divisjon, har laget på Sunnmøre lagt et godt grunnlag før vårsesongen. 

Den største forskjellen fra tidligere utgaver av Volda sammenliknet med årets lag, er at Volda nå har fått fart på angrepsspillet.  Tidligere har de vært avhengig av å holde antall baklengs lavt for å kunne vinne, men i høst er Volda det eneste laget i 1. divisjon som har passert 300 scoringer, noe som gir 30 scorede mål i snitt pr kamp.  I sesongen i fjor var snittet 7 mål lavere pr kamp, på 23 mål. 

Foto: Ove Krumsvik


– Jeg vil ikke si jeg er overrasket over at vi står uten tap, og jeg er utrolig stolt over gjengen og hva vi har fått til, forteller lagets playmaker Marte Lausund Nornes (24).  – Det at vi i denne perioden har 10 kamper uten tap er utrolig stort og viser hvilket nivå vi har inne i det laget her.

– Vi får til å bruke mye bredde i laget og vi har mange som scorer mål.  Vi har utviklet angrepsspillet bra og er farlige på alle spillerposisjoner.  I tillegg står vi til tider helt fantastisk i forsvar og har en målvakt som er med hundre prosent.  Det er nok en kombinasjon av tøft forsvarsspill og at vi får brukt bredden i angrep at vi har så gode resultater i år, sier hun.

– Tidligere har vi vært for avhengige av enkeltspillere, nå kan vi rullere på hvem som scorer flest mål i en kamp og det er ikke kun de samme spillerne som står der og er gode i kamp etter kamp.  Det er mange som utgjør en forskjell, skryter playmakeren. 


5:1-varianten Volda praktiserer er foreløpig ikke blitt kopiert av andre lag.  Marte Lausund Nornes er ikke i tvil om at innsatsen de legger ned i forsvar er en av suksessfaktorene for den gode høstsesongen.

– Ja, forsvarsvarianten vår er viktig for vårt spill.  Vi klarer å stykke opp angrepsspillet til motstanderen gang etter gang.  Det er typisk norsk håndball å spille 6:0 med treere som er gode i blokk.  Da Halldor kom til Volda hadde vi ikke så mye høyde i laget, så vi måtte finne en formasjon som passet oss.  Og nå siste året forstår alle sin rolle i forsvaret mye bedre enn tidligere.  Vi har klare og tydelige roller på hver posisjon og vi mestrer det ganske greit.  Den forsvarsbiten er veldig viktig for oss, konstaterer hun. 

Foto: Jon Forberg


I siste kampen før jul fikk Volda vist hele angrepsregisteret sitt og scoret 41 ganger mot Reistad. 

– Det var en litt rar inngang til kampen hvor vi dagen før fikk vite at kampen kom til å gå uten publikum.  Det var vi litt skuffet over, men vi forstod at det måtte til.  Og så var det den ene tingen etter den andre som ikke fungerte i hallen, blant annet musikkanlegget, så det ble en spesiell stemning rundt kampen.

– Men da dommeren blåser i fløyta klarer vi å holde oss profesjonelle gjennom 60 minutter.  Vi forholder oss til kampplanen som Halldor har lagt på forhånd – og det er der vi vinner kampen.  Vi følger det vi er blitt enige om på forhånd, uansett hva stillingen var så gjorde vi det vi fikk beskjed om. 


Det var mange på Volda som hadde dagen og Marte bidro med 13 scoringer.

– Det ble en del mål på meg i den kampen, det er ikke normalt for meg å være på over 10 scoringer i en kamp, sier hun.  – Men det blir sånn når vi klarer å spille oss til så gode sjanser og det er grunnen til at jeg scorer 13 mål og er ikke min egen fortjeneste.  Det er laget. 

– Medspillerne mine trekker så godt på og jeg kan springe igjennom.  Vi hadde et godt lagspill gjennom hele kampen.

– Det var veldig motiverende å få denne kampen som en avslutning på høstsesongen.  Hvor vi kan klappe oss selv på skuldra og på en måte være litt fornøyd.  Det hadde nok vært tyngre om vi gikk på et tap siste kampen før jul.  Så det var viktig at vi fikk med oss den seieren, sier hun med et smil. 

Foto: Jon Forberg


Det har tilspisset seg i toppen av 1. divisjon etter at Haslum Bærum slo Gjerpen, noe som gjør at Volda og Gjerpen ligger øverst og har 17 poeng.  Et poeng bak ligger Haslum. 

– Vi har snakket en god del om at vi ikke skal tenke på hva de andre lagene gjør.  Vi har fokus på at vi må vinne resten av kampene.  Uansett hvem som vinner eller taper rundt oss, så har ikke det så mye å si. 

– Det skal ikke være opp til noen andre om vi skal rykke opp eller ikke, sier hun bestemt. 


Det har vært mye nesten for Volda se siste sesongene.  I år er de krystallklare på at det er opprykk som gjelder.

– Det er opp til oss selv, sier 24-åringen, – i år har vi trua!

– Vi er blitt mye bedre til å kommunisere både i angrep og i forsvar, vi har et bedre lagspill rett og slett.  Og det er vi nødt til å ta med oss i kampene etter jul.

– Har vi en tøff periode i en kamp klarer vi å snu det på grunn av lagspillet som tar oss inn igjen i kampen.  Så klart blir det tøft, men målsettingen er å vinne hver kamp.  Og hvis vi vinner resten av kampene, så rykker vi opp, sier Marte ivrig avslutningsvis.