Vipers med knallsterk seier over CSKA Moskva – Norsk Topphåndball
Bilde fra en tidligere kamp. Foto: Terje Refsnes

Vipers med knallsterk seier over CSKA Moskva

Vipers-jentene hadde tatt turen til Moskva for å spille en tøff bortekamp mot hovedstadslaget CSKA. Hardtsatsende CSKA, som var laget Vipers slo i semifinalen i forrige sesongs Champions League, er en formidabel motstander. Noe laget viste i Aquarama i høst, da de tok med seg begge poengene hjem til Russland.

Det så ikke ut som om jentene i rosa ville være noe dårligere i den første omgangen. Marketa Jerabkova startet kampen på best mulig vis, og fikk nettkjenning på alle sine fire første forsøk. Katrine Lunde, i motsatt ende av banen, var også i det umulige hjørnet i åpningen av kampen. Det gjorde at Vipers kunne ta en tidlig firemålsledelse.

På stillingen 2-6, etter 11 minutters spill, tok russernes trener, Florentin Pera, kampens første timeout. Frem til nå hadde Vipers hatt full kontroll på storskytter Ana Gros og resten av laget hans. Etter timeouten klarte CSKA å stoppe blødningen, og nevnte Ana Gros kom til flere muligheter.

Syv minutter senere var det Ole Gustav Gjekstads tur til å be om timeout. Da var ledelsen spist opp, og kun ett mål skilte lagene på 8-9. Nå var det Gjekstads tur til å rullere på laget sitt, og et grep som så Ragnhild Valle Dahl på venstrekant, Nora Mørk på høyrekant, og Marta Tomac som playmaker gav god effekt.

Tomac var den som benyttet muligheten best. Vipers’ mål nummer 11, 12 og 13 var alle signert trønderen. Da CSKA i tillegg kastet bort sine muligheter i denne perioden økte forspranget til tre mål igjen på 10-13.

Etter dette byttet lagene mål, og omgangen ebbet ut med tremålsledelse til Vipers. Det var en god omgang av gjestene fra Kristiansand, og spesielt åpningen og avslutningen. I midtperioden svarte CSKA litt på tiltalte, men det var Ole Gustav Gjekstad som hadde mest grunn til å smile på vei inn i garderoben for pausepraten.

Og etter 30. veldig gode minutter skulle Vipers-jentene ut å repetere den samme prestasjonen i en ny halvtime for å kunne pakke to viktige poeng i bagasjen. I åpningen av den andre omgangen fortsatte det samme som i slutten av den første. Lagene byttet på å score mål, og Vipers ledet med 3-4 mål hele tiden.

Det vil si, helt frem til CSKA tok timeout etter 13.55 av den andre omgangen. Da hadde bortelaget scoret to mål uten motsvar, og ledelsen var plutselig på fem mål. I denne timeouten gjorde begge trenerne endringer både i personell og taktikk, og det var duket for et spennende siste kvarter.

Lysa Tchaptchet kom inn på linja for Vipers. Den unge spanjolen har vist lovende takter i sine tidligere opptredener, og Tchaptchet skulle bli en viktig faktor i avslutningen av kampen. Det samme skulle første omgangs store Vipers’ spiller, Marketa Jerabkova

Det var en tøff kamp mot et veldig bra lag. Jeg er kjempefornøyd med at vi vant. Jentene presterte utrolig bra, og de gjennomførte kampplanen bra i en kamp vi har forberedt oss godt til. Jeg er veldig glad for at vi tar med oss to kjempeviktige poeng hjem til Kristiansand.

Ole Gustav Gjekstad

For når angrepet gikk i stå og det ble vanskelig å få avsluttet fra bak i banen klarte de rosa å finne den høyreiste linjespilleren sin. Lysa Tchaptchet fikk fem forsøk, og omsatt fire av de i scoring. En ny flott prestasjon av stortalentet.

Jerabkova, som var brennheit i starten av kampen, fant tilbake formen. Jerabkova ble kåret til kampens spiller av EHF, og det var fullt fortjent etter sine 8 scoringer. Det var riktignok én mindre enn Ana Gros, men hun er som kjent CSKAs straffeskytter.

Mot slutten av kampen gikk ting litt i stå for Vipers og ledelsen minket kraftig. På et tidspunkt var CSKA kun to mål bak, men en ny timeout fra Ole Gustav Gjekstad med snaue fire minutter igjen gav jentene i rosa muligheten til å holde på ledelsen ut kampen.

Faktisk ble de to siste målene scoret av to Vipers-spillere. Først dro Bella Gulldén seg gjennom forsvaret og fant nettmaskene, før Nora Mørk satte et straffekast i mål i kampens siste sekund. Innimellom disse to målene stoppet Katrine Lunde to forsøk fra hjemmelaget, og Vipers kunne gå i garderoben med 28-32 seier, og begge poengene med hjem til Kristiansand.