Foto: Terje Refsnes.

Vilde Jonassen om scoringen i landslagsdebuten: – Jeg kjente at de virkelig unnet meg det

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
12. oktober 2021

På torsdag fikk Vilde Jonassen sin debut på det norske kvinnelandslaget, og det i en alder av 29 år.  Venstrekanten til Vipers har jobbet tålmodig år for år og i løpet av flere sesonger med spill i Champions League har hun tatt de nødvendige stegene til å bli blant Thorir & co sine utvalgte.

– Det var en fin samling å være med på, forteller Vilde Jonassen.  Jeg følte meg veldig godt tatt imot og ble tatt godt vare på.  Vi fikk to fine håndballøkter før kamp og fikk trent fysisk i tillegg.  Det var en kort og fin samling, egentlig. 

– Det var veldig stas å debutere på A-landslaget, sier hun opprømt.  – Jeg har sagt det mange ganger allerede, at jeg var egentlig bare et stort glis, humrer hun.  – Jeg merket under oppvarmingen at jeg smilte og koste meg.  Folk sa at «du må bare nyte det» og jeg følte at jeg nøt å være en del av den auraen og den lagånden.  Det var fint, jeg koste meg!


Da Vilde Jonassen kom på banen i torsdagens landskamp mot Slovenia i Nadderud Arena, markerte hun seg raskt med flere raid som ga henne gode scoringsmuligheter.  Det endte med et bomskudd, en scoring og hun lagde en sjumeter.  Etter scoringen merket hun at både publikum og medspillere gledet seg på Vilde sin vegne.

– Det var veldig gøy å få den scoringen, men det fineste med det var gleden fra medspillere og publikum, jeg kjente at de virkelig unnet meg det.  For eksempel Marta Tomac som sa til meg at «nå fikk jeg gåsehud.» Det var fint for dem også, jeg følte jeg at jeg hadde en ekstra glede rundt det, sier Vilde takknemlig. 


Det var flere spillere som fikk sin A-landslagsdebut i løpet av kampene mot Slovenia torsdag og søndag.  Blant annet lagvenninnene til Vilde, Sunniva Næss Andersen og Tuva Ulsaker Høve.

– Ja, det var moro, vi satt og så på kampen på søndag og heiet hjemmefra.  Det var flere debutanter utenfor Vipers også, som har vært på rekruttsamlinger.  Det var stas å se flere få sjansen, og så var det spesielt gøy for meg at Sunniva og Tuva fikk sine første mål, det var fint å se.


Det at en 29-åring får sin debut på et A-landslag er kanskje ikke så vanlig i andre idretter enn håndball.  Vilde er takknemlig for at Norges Håndballforbund lar spillere få muligheten om man er god nok og ikke har fokus på alderen på utøveren.

– Det er bra det er sånn, det betyr at man kan utvikle seg i forskjellig tempo og er du god nok så får man sjansen, enten man er 19 år eller 29 år. 

– Jeg har fulgt mitt tempo og fikk muligheten til samling på rekruttlandslaget da jeg var litt opp i årene, jeg var ikke 19 år da heller.  Jeg er takknemlig for at landslagsledelsen har gitt meg muligheten, at de ser potensialet.  Det som er fint med håndball er at man har kanskje en lengre karriere og er aktiv lengre enn noen andre idretter.  Jeg har lang tid igjen som håndballspiller, sier hun.

– Jeg har tatt små steg hele veien og hatt fokus på meg sjøl og har hatt mine fokuspunkter.  Det at jeg har fått spille internasjonalt med Champions League og at jeg kom inn på rekrutt og har fått andre input, har gjort at jeg har tatt små steg overalt føler jeg.  Det at jeg blomstrer nå kommer nok mye på grunn av erfaringen fra Champions League.  Det har gitt trygghet, helheten har kommet mer og mer på plass. 


– Det å vinne Champions League nå i mai, det var veldig stort.  Det er det største jeg har vært med på, vil jeg si. 

– Det var en helt syk opplevelse for tre år siden da vi var med i Final4 og tok bronse.  Men det å stå på podiet og faktisk ha vunnet og være mestere, det var uvirkelig og ubeskrivelig, sprudler hun.  – Jeg er veldig stolt av laget og måten vi håndterte pandemien, reisene og alle restriksjonene som var.  Det var en tung sesong mentalt, men vi klarte å jobbe godt hele sesongen – det var virkelig stort og jeg er imponert over jentene.


Veien videre?

– Det å få være med på samling nå og teste meg på A-landslaget gir en ekstra motivasjon, det gir en boost, smiler Vilde Jonassen.  – Nå skal jeg ha fokus på meg sjøl og videre utvikling.  Og blir jeg god nok, så vil jeg nok få sjansen.  Men det er mange gode venstrekanter, både som er fast og som ligger i skorpa.  Jeg håper at sjansen byr seg igjen! avslutter 29-åringen.