Foto: Jon Forberg

Vilde Ingstad: – Med så stor konkurranse om spilletid må man møte på trening med et mål om å bli bedre

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
16. februar 2022

Hun reiste fra Oslo og Oppsal i 2016 for å prøve seg i Bambusa Kvindeligaen.  Og Vilde Ingstad fant seg raskt til rette i Team Esbjerg og spiller sin sjette sesong i klubben.  Det er ikke gitt at hun får mye spilletid med to sterke makkere på linja.  Men at det er stor konkurranse trigger Vilde til å ta nye steg og til å bli en enda bedre linjespiller.

Velkjente Marit Malm Frafjord er en av linjemakkerne til Vilde, de har spilt sammen i fire sesonger.

Hvordan er det å ha en så god konkurrent når det gjelder å få spilletid?

– Det at det er konkurranse spilletid, sånn er det i alle toppklubber, begynner Vilde Ingstad (27).  – Og Frafjord er en spiller jeg kan se og lære av, diskutere med og spørre hvis jeg har noe jeg lurer på.  Jeg føler at vi har et bra samarbeid.  Men samtidig må man gjøre så godt man kan for å få spilletid. 

– Både Kaja Kamp Nielsen og Marit er veldig gode linjespillere.  Det er ikke gitt at man får spilletid og da kommer man på trening med et ønske og et mål om å bli bedre og utvikle seg.  Det er fordelen med å ha to så sterke konkurrenter, eller lagkamerater eller hva man skal si, for det er jo begge deler.  Selv om man er konkurrenter så har man det også bra i sammen på trening og hjelper hverandre, forteller hun.  

Foto: Jon Forberg


Vilde har altså vært i Team Esbjerg siden 2016 og har 1,5 år igjen av kontrakten.  Da hun kom til Danmark, var Ida Bjørndalen og Emily Stang Sando i klubben.  I alle disse sesongene har hun hatt norske lagvenninner.

– Det at jeg spiller min sjette sesongen her forteller mye om hvor godt jeg trives her.  Jeg er blitt glad i byen og folkene rundt, både på og utenfor banen.

– Det at det var nordmenn på laget, det var ikke det som gjorde at jeg dro hit.  Men det er klart at det ga en trygghet at det var noen norske her det første året. Jeg setter pris på de nordmennene jeg har som lagvenninner og vi kommer veldig godt overens.  Og det er hyggelig.  Men jeg kommer også godt overens med de utenlandske, smiler hun. 

Foto: Jon Forberg


I Champions League opplever Vilde en av de beste sesongene resultatmessig siden hun kom til Esbjerg.  De er helt overlegne i gruppa A og står med et tap på 13 kamper og ligger fem poeng foran Rostov-Don.

– Vi har hatt det samme laget i lang tid nå og så har vi fått inn Henny Reistad som er et bra tilskudd.  I og med at vi har hatt de samme spillerne i mange år så er det også vokst mer erfaring i spillergruppa.  Champions League er de beste av de beste klubblagene og det krever erfaring å hevde seg i den turneringen.  Det er noe helt annet enn å spille i den danske ligaen. 

– Og så er det kombinasjonen av å skulle spille dansk liga på onsdagen og Champions League i helgen, det er lettere sagt enn gjort å klare å mobilisere til begge deler.  Jeg føler at vi har vokst på at vi har stått med det samme laget over tid og at folk har fått erfaring, forteller hun. 


Hvordan har du opplevd denne sesongen?

– Jeg har ikke vært med så mye som jeg har ønsket, siden jeg var litt bakpå fra start og kom inn i sesongen skadet.  Jeg gikk glipp av oppkjøringen og begynte å trene med laget først i oktober.  Da hadde jeg vært ute en stund, forklarer hun.

– Det tar alltid litt tid å spille seg i gang igjen og få den kontinuiteten man trenger.  Ting tar tid.  Og det skal man også akseptere og falle til ro med.  Det er også noen ganger lettere sagt enn gjort å akseptere, men sånn er det bare.

Foto: Jon Forberg


Hva tenker du om resten av sesongen?

– Jeg håper vi klarer å holde fast på det vi har startet på og bygge opp som lag.  For det er ferskvare det vi driver med og selv om det har gått bra frem til nå så er det lenge igjen av sesongen med mange viktige kamper, påpeker hun. 

– Etter hvert når vi kommer i sluttspillet og kvartfinalen i Champions League skal man vise at resultatene så langt ikke har vært tilfeldigheter.  Og det kommer til å bli skikkelig tøft, men jeg håper at vi klarer å bygge på det vi har på gang.  Da tror jeg det kommer til å bli veldig gøy, sier Vilde Ingstad avslutningsvis.