Foto: Kenneth McDowell

– Vi har gått og ventet på cupfinalen siden jul!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
13. mai 2021


Sola er for første gang i klubbens historie klar for cupfinale, som spilles i Stavanger Idrettshall på lørdag.  Etter en uhyre sterk femmålsseier over Storhamar i kvartfinalen og sjumålsseier over Fredrikstad i semifinalen, blir nå Vipers Kristiansand neste utfordring for de gulkledde.

– Det er veldig stort for klubben, vi har aldri vært i en cupfinale, forteller trener Steffen Stegavik.  – Vi har heller aldri vært i toppen i norsk håndball, det er en sjetteplass som er det beste før denne sesongen her.  Så det er ganske stort!  Selvfølgelig er jeg stolt, jentene har gjort en formidabel høst der vi var skikkelig fokusert og spilte god håndball, vil jeg si. 

Foto: Eva Malmstrøm


– Det er ganske sykt, jeg tror ikke vi tenker hvor stort det er, egentlig, sier Solas toppscorer Malin Holta begeistret.  – Jeg har i hvert fall aldri vært i en finale før, og tror ikke Sola har vært det heller.  Så det er stort for oss og Sola at vi skal spille der. 

– Vi har vært så spent, vet du, og har ventet på den beskjeden om at det blir kamp. Vi er veldig fornøyde med at det blir cupfinale!

– Håndballforbundet hadde august som neste mulighet om finalen ikke kunne blitt spilt nå i mai.  Siden jeg skal spille for Siofok neste sesong er jeg veldig glad for at kampen spilles nå i mai, ellers hadde jeg ikke fått blitt med. Det hadde vært kjipt, da hadde jeg sittet i Ungarn og sett at de hadde spilt kampen uten meg. 


En gledens dag!

– Det er en gledens dag, selv om det blir litt spesielt med mindre tilskuere.  Det hadde vært gøy om vi kunne spilt for 6-7000 i Spektrum, bemerker Stegavik.  – Men selv om omstendighetene er som de er så er det fortsatt en cupfinale og vi spiller om en kongepokal.  Og det kommer til å stå i historiebøkene at Sola har vært der.  Så alle kommer til å glede seg til det.

– Det er fem måneder siden vi spilte kamp, så jeg er veldig spent på hvordan vi blir venn med ballen.  For det er to forskjellige ting å trene og spille en kamp.  Og når det også skal spilles nasjonalsang som maks 3 av de 16 som skal spille har opplevd, så det er mange ting som spiller inn her.  Jeg håper at spillerne klarer å nyte det.

Foto: Kenneth McDowell


Hvilke muligheter har dere til å ta kongepokalen?

– Det er alltid en liten mulighet, de er kanskje verdens beste lag akkurat nå og er i kampform.  Og det er vi klar over.  Men vi skal prøve å lage en plan som vi håper kan fungere og at de har den ene dagen da de kanskje ikke er helt på.  Den dagen vi kan slå de. Så vi må ha troen selv om det blir vanskelig, mener Malin Holta.    

– Vi møter verdens topp 4-lag mens vi sikkert er nummer 100 på den rangeringen.  Så det sier jo litt om mulighetene, presiserer Stegavik.  – Men man skal aldri gå inn i en finale uten å ha trua, for noen ganger så skjer det. 

– Det handler om å være på skuddhold når det gjenstår 5 minutter.  Nå klarte vi å henge på dem i 40 minutter i den første seriekampen.  Vi må henge på dem i 55 minutter for å ha muligheten. Det blir tøft, for Vipers har spilt flere kamper, mens vi ikke har spilt.  De har ikke vunnet en kamp med mindre enn 9 mål i år i hjemlig serie, så det er ingen som levner oss noe håp.  Men vi skal i hvert fall prøve! sier han engasjert.


Malin Holta forlater Sola etter denne sesongen og cupfinalen blir hennes siste i denne omgang. 

– Jeg trodde det skulle bli flere kamper denne våren og at jeg skulle få mange kamper i Åsenhallen før jeg drar til Ungarn.  Nå er det den ene kampen, så det blir veldig spesielt for meg.  Det er tredje gang jeg reiser, men jeg havner jo alltid tilbake i Sola, vet du, humrer hun.  – Får håpe at det ikke blir adjø, men at vi sees igjen!


Lang kamppause

Hva har dere gjort imens det har vært kamppause?

– Vi har trent og ventet på den avgjørelsen her, sier Steffen Stegavik muntert. – Men det skal sies at for 10 uker siden fikk vi beskjed om at 15. mai var en mulighet, så den har ligget der i 2,5 måned og vi har trent inn mot den datoen. 

– Så vi har forhåpentligvis kommet i så god form og lagt opp løpet så vi er vår beste utgave 15. mai.  Det er den kampintensiteten er jeg redd ikke vi har, som Vipers har.  De har fått spilt kamper og spilte også en gjeldende kamp på tirsdag.  Vi fikk heldigvis en test mot Tertnes i treningskamp på søndag. 

– Det har gått litt opp og ned, innrømmer Malin Holta.  – Men vi har variert mellom å ha fullt fokus og så har vi hatt noen uker hvor vi har hatt det kjekt og prøvd å koble ut litt for å holde motivasjonen opp. 


– Det har vært usikre tider hele denne perioden, så jeg er imponert over hvordan jentene har greid å holde det oppe.  For det har vært vanskelig, det kan vi innrømme i si.  For vi håper hele tiden at nå er vi i gang og så er vi ikke det, sier treneren. 

– Så det har vært noen perioder hvor vi har tatt noen dager fri for å lufte tankene for å komme tilbake med ny giv igjen.  Men fra og med på onsdag i forrige uke så har vi hatt fullt fokus og nå vet vi at vi kan spille så lenge covid-testene går i orden. 

Foto: Eva Malmstrøm


Blir kjekt å spille

– Det er så gøy at vi nå kan se frem til at vi skal spille kamp!  Vi kommer på trening og vet at det er et mål, at vi trener for noe.  Vi forberede oss, det er taktikk.  Vi merker at det er mer trøkk og at folk gleder seg, sier toppscoreren ivrig, og legger til:

– Vi har selvfølgelig lyst til å vinne og håper ikke at vi blir blåst av banen og at det ikke blir noe jevnt, det hadde vært kjipt.  Så jeg håper at vi får gitt de kamp og at vi får spilt vårt spill og at vi er i nærheten av det vi har gjort i de andre kampene denne sesongen.

– Det blir skikkelig gøy.  Nå har vi ventet så lenge, da er det ekstra kjekt å få spille igjen, og at det er en finale og! sier Malin Holta avslutningsvis med et smil om munnen.


Solas vei til cupfinalen:

Runde 3
Ålgård – Sola 18-25

Åttendelsfinale
Sola – Bærum 25-20

Kvartfinale
Sola – Storhamar 33-28

Semifinale
Fredrikstad – Sola 22-29


Målscore for Sola i NM:

Maja Magnussen 22
Kristina Sirum Novak 19
Malin Holta 18
Camilla Herrem 16
Kristiane Knutsen 15
Martine Wolff 12
Hege Holgersen Danielsen 5
Frøydis Seierstad Wiik 2
Karoline Jensen 1
Giro Berland Husebø 1
Emilie Andreassen Hamre 1

Maja Magnussen. Foto: Kenneth McDowell