Vant stort etter maktdemonstrasjon – Norsk Topphåndball
KJÆRKOMMENT MÅL: Her har Marit Røsberg Jacobsen akkurat satt inn 13-13 rett før pause. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB /NHF

Vant stort etter maktdemonstrasjon

En svak omgang og en i oppvisningsstil. Det var Håndballjentene da Montenegro ble utklasset 35-23.

Til tross for stort favorittstempel prøvde de norske jentene å komme i angrepsposisjon før kampen mot Montenegro. Grunnen var ganske enkel lysten til å revansjere femmålstapet fra OL-kvalifiseringen i mars.

I den første kampen i Podgorica røk Norge på 23-28-tap mot vertsnasjonen. Så ble det seier over Romania, mens Romania slo Montenegro i den siste kampen. Der var målforskjellen avgjørende for om Norge i det hele tatt skulle komme til OL, men heldigvis for oss trakk Romania det korteste strået.

I Yoyogi National Stadium torsdag morgen norsk tid så det ut til at Norge skulle få den revansjen de var ute etter, med 4-2-ledelse etter få minutter. Så skjedde det samme som felte oss i OL-kvalifiseringen mot samme motstander. Skuddene ble for dårlige, og den montenegrinske keeperen Ljubica Nenezíc fremsto som uovervinnelig.

Den neste perioden tapte Norge 1-6, og dermed 8-5 til Montenegro. Da måtte Thorir Hergeirsson ty til en time out, og Katrine Lunde, som hadde hatt bare to redninger, ble byttet ut med Silje Solberg.

Time out-en ga umiddelbar effekt, og etter 18 minutter hadde jentene utlignet til 9-9. Så ble det en ny runde med skuddbom, ispedd noen tekniske feil, og dermed dro Montenegro fra igjen. Takket være Henny Ella Reistads susende avslutninger kom Norge bare to bak før en montenegrinsk utvisning hjalp oss til 13-13 ved pause, etter utligning av Marit Røsberg Jacobsen.

TVNorge-ekspert og tidligere landslagsspiller Ida Alstad var i pausen ikke fornøyd med det hun hadde sett.

– Vi lar oss presse for mye nedover og slipper dem for nærme mål. Og så taper vi for mange av duellene, oppsummerte trønderjenta.

Pausepraten må ha vært god, for det var et helt annet norsk lag som kom på banen til annen omgang. Kaptein Stine Bredal Oftedal ledet an, og Norge dro opp til 18-15. Det gjorde at Montenegro måtte ta en time out før fem minutter var spilt. Det hjalp like mye som et glass vann i en skogbrann.

Resten av omgangen ble en norsk oppvisning, og OL-finalisten fra 2012 skjønte fort at den første seieren over Norge i olympisk sammenheng fortsatt ville vente på seg. Norge scoret fra alle mulige posisjoner – ikke minst fra kanten, som var et problem i første omgang. Da gikk bare to av seks skudd i mål. I annen omgang satte Sanna Solberg-Isaksen seks mål på syv skudd fra kant og på kontringer og passerte 300 landslagsmål.

– Maktdemonstrasjon av Norge, fastslo TVNorge-ekspert Ole Gustav Gjekstad på 28-18.

Og enda bedre ble det.

Med 35-23-seier kunne håndballjentene konstatere at kvartfinalen er bankers og medaljesjansene fortsatt er til stede i fullt monn.

Storspillende Reistad sa dette til TVNorge etter kampen:

– Vi var ikke stresset, for vi var forberedt på at starten kunne bli sånn. Vi visste at vi måtte beholde roen, og det klarte vi med glans. Det åpnet seg rom, og vi prøvde å være tøff i satsingene, sa bærumsjenta, som endte med syv mål på like mange skudd. Et fall på skulderen satte et støkk i TV-seere og lagvenninner, men Henny regnet med at det ikke har skjedd noe alvorlig.

Thorir Hergeirsson slapp å ty til vulkanutbrudd for å ut av laget det han det han ville.

– Første omgang var som ventet. De gikk ut i hundre og var aggressive, smarte og tøffe – før vi fant ut av det. Vi visste at vi ville komme til mange sjanser. Det gjaldt bare å sette dem. Ofte er det slik at man vil litt for mye, oppsummerte landslagssjefen, som trodde at Montenegro ikke var trent for tempoet Norge satte opp.

– Spillerne mine hørte ikke etter. Jeg prøvde alt, men de hadde ikke hodet med seg. Norge er så sterke at de griper sjansene når de får dem, sa Montenegros tidligere stjerne Bojana Popovic, som nå er i trenerteamet.

Neste kamp: Norge-Nederland lørdag kl. 14.30. Den kan du se på TVNorge og Discovery+.