Foto: Terje Refsnes

Tuva Ulsaker Høve: – Det nytter ikke å komme på trening og ikke være tilstede

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
19. november 2021

Tuva Ulsaker Høve har merket at det er en stor overgang fra å spille i Aker til å trene og spille med verdensstjerner i Vipers.  Hun er ventet å ta store seg i årene fremover og har allerede fått A-landslagsdebuten for Norge.

– Jeg har brukt litt tid på å tilvenne meg ny klubb, forteller Tuva Ulsaker Høve (21).   – Det har vært en ganske stor overgang fra å være Akerspiller og jeg har brukt litt tid på å komme ordentlig på plass, men jeg føler nå at jeg er litt inne i det.   

– En ting er at klubben i seg selv er profesjonell og på et annet nivå enn Aker.  Og så er det høyt nivå på håndballtreningene, man spiller med folk som er veldig gode.  Så det nytter ikke å komme på trening og være sliten eller ikke være helt til stede, da detter man ut.  Og skyter du et dårlig skudd på trening så går ikke de inn på de målvaktene vi har her. 

– Jeg merker det godt at man er nødt til å være på hele tiden og jeg tror det er veldig bra for utviklingen min. I hvert fall håper jeg det, smiler Tuva.  – Jeg føler sjøl at jeg har utviklet meg, selv om jeg bare har vært her noen måneder. 

– Jeg er makker med Jana Knedlikova og hun er vært veldig grei med meg.  Hun er en slags mentor på siden der som hjelper meg, så det har vært fint.  Jeg trives veldig bra i Kristiansand og trives både med håndballen og jentene. 

Foto: Terje Refsnes


For to år siden forlot Tuva Ulsaker Høve Byåsen til fordel for spill i Aker Topphåndball.  I Aker ble hun umiddelbart en hit på høyrekanten med 69 mål i sin første sesong og 41 mål på 9 kamper i fjorårets koronasesong.   Foran denne sesongen kom Vipers på banen og Tuva har scoret 19 mål på tilmålt tid i seriekampene denne høsten.

– Jeg føler at det har gått greit, selv om det har gått fort, forteller Tuva.  – Jeg har en litt annen rolle her i Vipers enn jeg har hatt tidligere.  I Aker fikk jeg all tillit og spilte alt, mens nå er jeg i en posisjon hvor jeg skal være her og lære og så jobbe for mer spilletid. 


Er du tålmodig? 

– Jeg prøver mitt beste da!  Jeg tror kanskje jeg er greit tålmodig, men vi får nå bare se, humrer hun.

– Jeg håper at jeg etter hvert kan få mer tillit på banen.  Nå har jeg ikke spilt noe i Champions League enda og i mange av seriekampene har jeg spilt halve kamper, sammen med Jana Knedlikova.  Men det hadde vært gøy å få prøvd seg i Champions League, det må jo sies. 

– Det å være med laget i Champions League er jo lærerikt.  Du får sett på mange kule kamper og det er artig bare å være med.  Men det artigste hadde vært å få spille, ler hun. 


Hvordan trives du med håndballivet?

– Jeg trives med det, det er en ganske fin livsstil.  Vi jentene bor ganske tett på hverandre her i Kristiansand og bor nær hallen, så alt er i nærheten.  Men det blir mye reising og du er bare nødt til å bli glad i flyplasser, bemerker hun. 

Foto: Terje Refsnes


Vipers har flere utenlandske spillere og er blitt en internasjonal klubb hvor treningene foregår på engelsk. 

– Ja, det er ganske mye engelsk i hverdagen min nå, sier Tuva.  – Men jeg ble vant til det ganske fort, så det er ikke noe problem. 

– Høstsesongen så langt har vært litt opp og ned.  Men jeg føler nå at det har bygd seg opp til å bli mer stabilt, folk har begynt å spille seg inn i laget så det går bedre nå.  I starten følte jeg at flere av spillerne var mer usikre.  Og så var det en kamp vi spilte veldig bra og så spilte vi veldig dårlig i den neste, så det har vært litt varierende, oppsummerer Tuva. 


Hva er høydepunktet for deg i høst?

– Jeg har spilt så lite i Vipers foreløpig, så har ikke noe egentlig høydepunkt der.  Men det var et stort høydepunkt å debutere med scoringer på A-landslaget i kampen mot Slovenia, sier Tuva begeistret.  – Det var morsomt! Det var min andre samling med A-landslaget, så det var veldig gøy å få spille i den kampen.  Det ga mersmak i hvert fall!

– Nå skal jeg på samling med rekruttlandslaget og jeg håper det blir lærerikt og morsomt, først og fremst.  Og det tror jeg også at det blir, så det gleder jeg meg til.


Målsettingen din fremover?

– Egentlig fokuserer jeg mest på det som skjer her og nå. Jeg har ikke så mange tanker om hva som skal skje om et år eller tre år. Så jeg fokuserer på å gjøre mitt beste på hver trening, så da håper jeg at det andre kommer sånn etter hvert, avslutter Tuva med et smil om munnen.