Håvard Kleven (t.v), Per Morten Sødal og Lars Jørum fra VM i 2019. Foto: Stephane Pillaud/IHF/NHF

Tre norske representanter klare for VM

Tekst: Maria Kurth/NHF
12. januar 2021

Lars Jørum, Håvard Kleven og Per Morten Sødal stiller godt forberedt til nok et mesterskap.

VM arrangeres i Egypt 13.-31. januar og blant de som skal sørge for at alt går rett for seg er tre rutinerte nordmenn. 

Lars Jørum og Håvard Kleven er vårt fremste dommerpar. De var blant annet med i VM for Menn i Tyskland/Danmark i 2019 og EM for Menn i 2020.

Per Morten Sødal er IHF-og EHF-lektor og mye brukt som delegat i internasjonale oppdrag. Etter grundige forberedelser er trioen godt rustet til det som venter i Egypt. 

Det siste året har dommerparet fulgt et tilrettelagt treningsopplegg i regi av IHF. Med fysiske tester, digitale treningsdagbøker og tilgang på fysiske trenere har de fått tett oppfølging for å sikre at de er i form til VM. 

– Oppfølgingen og forberedelsene inn mot mesterskapet har vært som normalt og veldig profesjonelt gjennomført. Det har gitt oss et godt utgangspunkt for å prestere i Egypt, forteller Lars og Håvard. 

Tidligere har de vært på camp i Tyskland i forkant av mesterskap, men nå har de i stedet deltatt på IHFs digitale samlinger med temaer som kan være aktuelle i VM. Målet er at dommerprestasjonene i mesterskapet skal være så jevne som mulig, uavhengig av hvilket par som dømmer. 

– Vi har sittet noen timer på hjemmekontoret og gått gjennom alt fra hvordan man skal kutte ned på antall gule kort, til større og viktigere temaer som å ivareta spillernes sikkerhet, og å skape flyt og bidra til attraktiv underholdning for tilskuerne og gode betingelser for spillerne.

Vel fremme i Egypt vil de bli testet for Covid-19 på flyplassen og hotellet, og deretter ny test hver tredje dag. Etter noen dager med felles opplegg, blir dommerne fordelt på fire hoteller og i fire «bobler». Hvert sted får en representant fra IHF som er ansvarlig for dommerne, og en av de er Per Morten Sødal. Han skal være dommeransvarlig for to av gruppene, og kan også fungere som delegat og dommerobservatør under kampene. 

Under mesterskapet går store deler av dagen til fellesmøter, forberedelser og evaluering for både dommere og dommeransvarlige. 

– Dagen starter med litt fysisk aktivitet før det er møte med dommerne i plenum. Så er det individuelle samtaler med dommerparene og forberedelser før avreise til hallen. Etter kamp drar vi hjem igjen, spiser middag og så er det videoanalyse og forberedelse til møtene og samtalene med dommerne dagen etter, forteller Per Morten.

Han er også leder for den internasjonale gruppa av dommere i Norge og har bidratt i Lars og Håvards VM-forberedelser. Om de får samarbeide i Egypt er enda uvisst, men én ting er sikkert: Det er klart for et spennende og hektisk mesterskap for alle tre.

Se mer om VM Menn 2021 i Egypt