Tonje Løseth, Brest Foto: KevinDomas/Panoramic

Tonje Løseth i Brest: Du kan alltid spille forsvar!

Av: Nikki Schei
22. oktober 2020

Tonje Løseth fra Bergen og Tertnes har spilt en rekke år i utlandet og er en av de få som har fortsatt proffeventyret i et av Frankrikes aller beste lag, Brest Bretagene. Tonje er hjemme i Norge pga. en operasjon, men er tilbake på banen for fullt i løpet av fem-seks uker. Topphandball.no tok en prat med Tonje på Filefjell.

Hei Tonje, takk for at du setter av litt tid. Det har blitt noen år i inn- og utland. Hva er det som driver deg til å fortsette på høyt internasjonalt nivå? Det er å få leve ut håndballdrømmen. Synes fortsatt det er helt fantastisk og få lov å ha hobbyen sin som jobb. Møtet med mange spennende mennesker, oppleve nye kulturer og få nye venner, veldig morsomt. Håndballmessig er det jo veldig gøy og nesten hver uke spille mot noen av verdens beste spillere.

Kan du beskrive hverdagen for en håndball proff? Egentlig er det litt kjedelig. Stå opp, trene, hvile, så trening igjen på ettermiddag/kveld, det er sånn det går. Samtidig, det er stor interesse her i Brest hvor vi spillere er så tett på supportere som praktisk mulig. Klubben lager også forskjellige type arrangementer med sponsorer så til tross for at hverdagen er temmelig firkantet er det dette skikkelig gøy synes jeg.

Hvordan har pandemien påvirket trenings- og spille opplegget i Frankrike og for dere som spiller ute i Europa? Det er en spesiell situasjon, men vi er alle profesjonelle med veldig tydelige og faste rutiner så det går greit. Vi tester oss til stadighet så jeg opplever det gjøres er så godt arbeid som praktisk mulig, både her i Frankrike og når vi kommer ut i Champions League-kamper. Det som kanskje er kjipest er at familie og venner ikke kan komme hit og se kamper. Jeg skjønner det selvsagt, men vi som ikke kommer herfra opplever nok det samme. Er et stykke fra Bretagne til Bergen….

Hvordan opplever du treningskulturen i Frankrike? Er det annerledes enn hva du har opplevd tidligere? Her er det virkelig helproft. Det er så utrolig mange dyktige individuelle spillere så her har vi tett dialog med trenerapparatet, så for mitt vedkommende har jeg ‘’mitt’’ opplegg som funker veldig bra for meg. Og de lytter veldig mye på innspillene fra oss spillere og det synes jeg er veldig alright.

Noen spesielle trenere som har gjort et særlig inntrykk i din karriere? Kanskje ikke helt uventet har Tore Johannessen i Tertnes satt store avtrykk i meg. Og det er nok ikke før jeg flyttet til utlandet som jeg virkelig forstod hvor utrolig god han er som trener, også i en internasjonal målestokk. En annen som har virkelig har bidratt er Matthias Madsen i Danmark, han hjalp meg masse med å utvikle meg som forsvarsspiller.

I kampsammenheng, i de tilfellene hvor du sliter og det ikke funker, hvordan jobber du mentalt for å komme inn i matchen igjen? Det er bare å gi 100 %, du kan alltid spille maks forsvar og krige deg inn i kampen igjen. Så snakker jeg med de andre og håper å fighte gjør at det kanskje løsner fremover hvis det går litt trått.

Foreløpig, fjerde plass i Champions League gruppespillet med to seire og to uavgjort og knept tap mot CSKA sist? Ja, jeg har ikke vært med de to siste kampene pga. operasjon, men vet hvor skuffet jentene er. Vi snakket om å komme opp på det nivået som vi vet vi har, snakke sammen og krige for hverandre med gnisten i øynene. Vi hadde håpet på å vippe de uavgjorte kampene til vår fordel, men vi vet samtidig at vi møter gode lag som vi det samme. Derfor er innsats og kommunikasjon så utrolig viktig.

Målsetting for deg og Brest? Vi skal vinne den franske ligaen, det er en tydelig uttalt målsetting fra klubben. Så skal vi gå videre fra gruppespillet i Champions League. Vi håper og skal jobbe for å komme på topp-2 med 1/8-dels finale og kvartfinale som mål. Vel der så kan jo alt skje.

Hvordan er det å møte lag med mange norske spillere, som Vipers, Esbjerg og Györ? Kjempegøy. Det er litt spesielle kamper i den mest positive forstand som jeg virkelig vil vinne. Her i Brest er det virkelig en happening når vi har folk på tribunen som er en ekstra motivator.

Dialog med landslaget og apparatet hjemme? Jeg hadde dialog med landslagsledelsen når jeg var i Danmark, men nå har jeg fokus på klubblaget og fortsette utvikle meg forsvarsmessig. Så får vi se.

Til sist Tonje, er det noen spillere i inn- og utland som du er ekstra morsomme og samtidig slitsomme å møte? Her må jeg gi et sånt kjedelig svar: det finnes så utrolig mange dyktige spillere, både her i Frankrike og ikke minst, når vi spiller Champions League-kamper. Det er jo derfor jeg fortsatt spiller håndball, jeg føler at jeg fortsatt utvikles ved å spille med og imot de beste hver uke!