Photo Credit: Oliver Stephan

Tonje Løseth: – At det har gått 7 år siden jeg dro utenlands, det er litt vilt å tenke på

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
15. november 2021

Det var full klaff for Tonje Løseth i hennes første sesong i Brest Bretagne med to titler og spill i Final4 i Champions League.  Det var første gang i historien at Brest har vunnet ligaen i Frankrike.  Tonje har allerede vært proff i 7 år og har spilt i Tyskland, Danmark og nå i Frankrike.

– Brest tok sine første titler i fjor og vant både ligaen og cupen.  Det var viktig for klubben som har satset hardt over lengre tid, det å få beviset på at de har lykkes.  I tillegg spilte vi Final4 i Champions League.  Så det var en stor sportslig suksess i fjor, forteller Tonje Løseth (30) fornøyd.

– Vi håper å gjenskape det i år.  Det blir selvfølgelig tøft, men målene er de samme som sist år.  Jeg har troen. 

Foto: BBH


Tonje har begynt på år nummer 2 i Frankrike og nyter livet som proffspiller.

– Jeg er glad for å ha det som jobb, jeg elsker å spille håndball med alle de tingene og gledene det gir.  Jeg har det veldig bra, sprudler hun. 

– Jeg synes det er kjekt å bo her.  Det er gøy å lære språket og bli kjent med den spennende kulturen.  Frankrike er veldig annerledes, det er særegent og mange av de stereotypene vi har, de stemmer, humrer Tonje.  – Generelt synes jeg det har vært spennende å komme til Frankrike.  Og er veldig glad for det valget, det har vært lærerikt.  Det er gøy å bli utfordret i den franske ligaen med en litt annen spillestil og bli kjent med nye mennesker og alt det som hører med.  I tillegg var fjorårets sesong var en stor sportslig suksess for Brest. 

Og hun legger til:

– Det er mange ting som blir gjort annerledes her enn i Norge eller i Skandinavia.  Og det er det bare å sette seg inn i, ting blir gjort annerledes, man må bli integrert.  Og en kan ikke gå her og klage, «hvorfor gjør vi ikke sånn».  Akkurat det opplever jeg som veldig lærerikt.

Photo Credit: Oliver Stephan


Som 23-åring forlot Tonje Løseth Bergen og Tertnes og reiste til Metzingen i Tyskland.  Der spilte hun i to sesonger før hun de neste tre årene bodde i Danmark og spilte for Herning-Ikast.  Så reiste Tonje til Brest og Frankrike i 2020.

– Ja, Tyskland var første steg ut, det var en overgang, men jeg traff godt med klubbvalget.  Metzingen en ganske ung hardt satsende klubb, og det var full klaff fra første sesongen med mye tillit og spilletid. Vi gjorde det bra den sesongen og kom til europacupfinale med en klubb som aldri hadde vært i europacup tidligere.  Det var en ganske bra match. 

– Og så tok jeg turen til Danmark etterpå, og det var også det jeg ønsket.  I Danmark er det en kultur som vi kjenner til, eller det er likt som Norge.  Det er ikke så mye forskjeller og overraskelser man møter på.    Jeg er fornøyd med de valgene jeg har tatt og alt jeg har fått oppleve er jeg takknemlig for, veldig glad for det. 

– Men at det har gått 7 år, det er litt vilt å tenke på! sier hun storøyd.  – Jeg føler ikke det selv at det har vært så mange år, men det er blitt det. 


I fjorårssesongen hadde Brest Bretagne en bred stall og det var kamp om spilletid.  Det varierte hvor mye Tonje fikk spille.  Denne sesongen derimot, har hun fått mer tillit.

Hun forklarer:

– I år har vi en mindre stall og hver spiller er viktig, og vi er avhengig av alle i år.  Det at vi ikke har en så bred tropp i år, det kan vi bruke som en styrke der alle er nødt til å bidra, vi trenger alle.  Så lenge vi holder oss skadefrie så tror jeg det blir veldig bra. 

– I år er jeg veldig fornøyd med rollen min.  Jeg spiller litt på alle bakspillerposisjonene, og det trives jeg med. 

– Den franske ligaen er tøff å spille i.  Men nå som jeg spiller min andre sesong her så er det deilig å ha det fjoråret på bakbeina og at jeg allerede har spilt noen ganger mot alle lagene.  Det er en spennende og jevn liga med mange gode lag og du er nødt til å være skjerpet til hver kamp ellers så ryker du på en smell. 

Foto: BBH


I innledningen på denne sesongen har Brest gått på noen tap, både i den franske ligaen og i Champions League.  Men laget fikk en flott opptur i går lørdag hvor det ble seier 25-21 over Buducnost.  Brest er uhyre sterke på hjemmebane og er uten tap i de ti siste hjemmekampene og har vunnet alle tre kampene på hjemmebane i Champions League i høst.

– Det har vært en variabel start og dessverre har vi fått noen ubeleilige skader på sentrale spillere.  Så starten har vært tøff.  Men sesongen er lang og vi har mål om å vinne og gjøre det bra, så vi skal fortsette å jobbe på og kjempe, det er det som gjelder, forteller hun. 

– Vi har høye mål når det gjelder Champions League.  Det er utrolig mange gode lag også denne sesongen og vi er nødt til å prestere bedre enn det vi har gjort hittil om vi skal nå målsettingen vår.   


På treninger og i kamp går alt i fransk og det er ingen vei utenom enn å lære språket.  Tonje har gått inn for å lære seg fransk og er glad for at hun har gjort det.  Man blir lettere integrert når man snakker språket og hun merker at er lettere denne sesongen og forstår det meste som blir sagt


Hvordan er hverdagen din?

– Det går i trening, restitusjon og reiser.  Vi har en del lange reiser, Brest er ikke akkurat midt i smørøyet i Frankrike, det betyr lange reiser til nesten hver kamp. Så det er noe man må bli vant til.  Så prøver jeg å oppleve litt av den franske kulturen og naturen når jeg har tid til det.  Har vi to dager fri er det deilig å komme seg ut og gjøre noe annet enn håndball, sier bakspilleren avslutningsvis.