FOTO- Kasper Glintborg

Tonje Enkerud: – Jeg har det veldig bra her i Viborg

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
12. januar 2022

Hun var trofast mot sitt kjære Storhamar i ni sesonger, men i en alder av 27 år fant Tonje Enkerud ut at hun var klar for å prøve noe nytt. I sommer flyttet hun til Danmark og storkoser seg som proff håndballspiller i Viborg hvor hun er lagvenninne med Moa Högdahl og Mathilde Rivas Toft.

– Det er selvfølgelig artig å kunne prøve ut det å leve av håndballen og ha kun det å fokusere og tenke på, det er veldig godt egentlig, smiler Tonje Enkerud. – Jeg finner meg mer og mer til rette her, både i byen og i laget, så jeg vil si det det meste begynner å falle på plass.

– Jeg følte at tiden var inne for et skifte. Jeg ønsket nye utfordringer og med tanke på alderen min så følte jeg at tida var inne for det nå, forklarer hun. – Og når muligheten bød seg var det noe jeg ikke ville si nei til.

– Det er en stor endring å gå fra Storhamar hvor jeg var i ni år, der jeg hadde alt det trygge, samboer og familie i nærheten, så er det annerledes nå. Men jeg var på en måte klar for at det var nå jeg ville prøve, og det føltes som et rett valg, forsikrer hun.

Foto – Take One


Hvordan er treningshverdagen din i Danmark?

– Det er mye av det samme som på Hamar, egentlig. Vi har nesten håndball hver dag og noen dager der vi i tillegg har fysisk økt. Vi er et lag som liker å løpe, så det blir en del løping og høy intensitet på treninger. Det er en del nytt for meg med nye spillere og et helt nytt lag, men treningshverdagen er for så vidt ganske lik.

– Ellers vil jeg si at ligaen og lagene her er bedre enn i Norge, så der merker jeg at nivået er høyere og at det er en jevnere liga.


Tonje Enkerud var en av grunnpilarene i Storhamar i flere sesonger og har funnet sin egen stil som playmaker / midtre bakspiller. Hvor hun både har et godt skudd fra distanse, hun er god på å gå i luker og har også playmaker-gener og spiller opp lagkameratene sine. I tillegg er hun en bauta i forsvar.

I Viborg har hun spilt mest på midten i høst, men har også rullert på de andre bakspillerposisjonene. Hun har foreløpig ikke fått like mye spilletid som hun opplevde på Hamar, men Tonje føler hun har fått mer og mer tillit og spilt gradvis mer i kampene i Bambusa Kvindeligaen.

– Jeg må bare bite tenna i sammen og gjøre det beste jeg kan de minuttene jeg får, kommenterer hun. – Jeg synes det har vært greit med spilletid, det er landslagsspillere jeg konkurrerer med spilletid om, det er gode spillere. Treneren bestemmer hvilke spillere som passer best til de forskjellige lagene vi møter så det handler om å prestere best mulig de minuttene man får.

– Det er mye fart og tempo og det passer meg veldig bra. Så handler det om å finne rytme og timing med medspillere så de blir satt i riktig posisjon og at de kommer i de situasjonene de ønsker.

Foto MinByNEWS


Tonje har god uttelling på skuddene sine og på 38 avslutninger har 29 av skuddene gått i mål. Det er en uttelling på 76%.

Hvordan har du hevdet deg i den danske ligaen så langt?

– Jeg synes det egentlig har gått greit og jeg føler det har gått bedre og bedre jo mer tid jeg har fått. Og så håper jeg at det blir mer spilletid når jeg har fått litt mer tid her nede.


Viborg gjorde en god høstsesong og har kun Odense Håndbold og Team Esbjerg foran på tabellen.

– Vi ligger på tredjeplass og det er bra det, smiler Tonje. – Det er tett i toppen der og jeg vil si at vi har fått en god start på sesongen. Det gjelder å være på når vi starter seriespillet igjen og fortsette å knive om plassene i toppen der.

 – Vi har ikke snakket så mye om målsetting, men vi ønsker å være i toppen. Viborg er en toppklubb som har hevdet seg bra de siste årene, så vi ønsker ikke å være noe dårligere.


Hva kjennetegner Viborg?

– Jeg vil absolutt si at det er tempo, kontra og ankomstspillet som kjennetegner Viborg mest. Jeg føler at det er mye av det jeg liker og faser jeg kan bidra i, så det passer meg bra, bemerker hun fornøyd.


Med 2-årskontrakt blir Tonje Enkerud i Danmark minst en sesong til.

Hva er målsettingen for deg videre nå?

– Jeg ønsker å utvikle meg ytterligere og deretter vil spilletid komme mer og mer. Og det å prestere godt de minuttene jeg får, sier hun avslutningsvis.