Tom Morten Svendsen: – Spillerne må gjøre trening som inneholder den belastningen som foregår i spillet – Norsk Topphåndball

Tom Morten Svendsen: – Spillerne må gjøre trening som inneholder den belastningen som foregår i spillet


Intervju med:
Tom Morten Svendsen («Tommo»), ansatt i Norges Håndballforbund som fysisk trener for landslag kvinner.
Olivia Lykke Nygaard, målvakt på Juniorlandslaget LK00.
Ane Cecilie Høgseth, linjespiller på Juniorlandslaget LK00.


Tom Morten Svendsen er opptatt av at håndballspillere trener riktig for å unngå skader.  Og med å trene riktig mener han at variasjon og hastighet (intensitet) i treningen, må være tilsvarende det du gjør i kampsituasjon. 

– I denne korona-perioden har det vært begrenset tilgang til halltrening og spillerne har måtte trene mye på egenhånd, og da utendørs.  Veldig mange velger da å løpe, gjerne rundt et vann, i skogen eller på bane. Så langt vel og bra. Dette gir god trening for hjertet og er viktig grunntrening.

– Men i håndballspillet er løpsfrekvens og retningsendringer noe annerledes, understreker Tom Morten. – Mange korte akselerasjoner med start og stopp preger spillet. Derfor må noe av aktiviteten bestå av denne type trening. Agility treningen vil være en god variasjon som er rettet mot spillet.

Det betyr at noe av den aktiviteten som du trener på egenhånd ute bør være tilnærmet lik det du gjør på håndballbanen. Dette gjelder også styrketrening. Vi må utføre kraft i den hastigheten som spillet krever i en finte, duell, skudd osv.

– Med tung ytre belastning oppnår du ikke alltid dette, derfor er det viktig å presisere overfor unge spillere at bruk lettere ytre belastning (strikk, medisinball o.l) og skape hastighet på bevegelsen som du trener for. 

– Det er et viktig budskap å få ut, understreker han,  – for der føler jeg at mange på en måte ikke setter de to tingene opp mot hverandre.


Tren på asfalt!

– Spillerne kan trene agility (forflytninger/retningsendringer) på asfalt. Grus og gress på denne tiden blir glatt, og vi oppnår ikke samme friksjon, motstand og belastning tilsvarende på gulv i hallen.

– Etter denne korona-våren er det lenge siden vi har hatt så mange skader etter at vi er kommet inn i haller igjen.  Det er på grunn av at masse av den treningen som er blitt gjort utendørs, er for mye rett frem uten håndballspesifikk forflytning.  Når vi kommer inn på gulvet igjen,  da blir belastningen på bein, legger, knær og ankler veldig stor og så får vi de skadene vi ikke ønsker. 


Tom Morten understreker:

– Du skal trene med variasjon og hastighet (intensitet) som spillet krever.  Ikke alltid, eller hver dag – men det må være innslag på treningene som inneholder den belastningen som foregår i spillet.  Og hvis ikke, så trener vi på noe helt annet enn det spillet krever. 


Trening på Olympiatoppen

Tom Morten Svendsen har hver uke trening på Olympiatoppen med noen utvalgte yngre landslagsspillere.  Denne sesongen er det 8 spillere.  Det varierer litt fra år til år og avhenger av hvilke spillere som bor i nærmiljøet rundt Oslo.  Det er treninger fra klokka 08-12, så på grunn av reisevei begrenser det hvilke utøvere som kan være aktuelle. 

– Vi jobber mye med funksjonell fysisk trening, som er overførbart til håndballspillet.  I tillegg jobber vi med å bygge opp styrkebiten og utholdenheten hos utøveren. 

– Jeg liker ikke begrepet «skadeforebyggende trening» fordi for meg er all trening prestasjonsfremmende, forteller han.  – Det vi trener på er for å bli bedre håndballspillere.  Og så vil en del av denne treningen åpenbart være med på å forebygge skader. 

– Hovedpoenget mitt er at det skadeforebyggende begrepet er slitt og det er litt brukt opp, det er blitt litt kjedelig.  Derfor bruker jeg ikke det begrepet i det hele tatt i min trening.  Det handler stort sett bare om å bedre prestasjonene innenfor ulike faktorer som har betydning på håndballbanen. 


Ressursperson på landslagssamlinger

Tom Morten Svendsen er også bidragsyter på landslagssamlinger og prøver da å spre budskapet om riktig trening til flere. 

– Oppgaven min er å påvirke treningen i den retningen som vi ønsker at landslaget skal være.  Det er forskjell på å være en landslagsspiller og å bare være en klubbspiller.  Når det gjelder kravene rent fysisk, du ser jo i mesterskapet nå så spilles det tett med kamper og det er litt andre kvaliteter som kreves. 

– Det er viktig på de yngre landslagene, å lære utøverne om trening.  Det er viktig å lære spillerne å trene riktig, gjøre de riktige valgene, ha kontinuitet på treningene, utføre riktige teknikker.

– Og hvilket tidspunkt i uka skal jeg trene, hva trener jeg til hvilken tid.  Det er mange sånne faktorer som må tas hensyn til så ikke håndball og fysisk trening blir en lapskaus-trening.

– Det må ikke være sånn at spilleren går på trening bare for å bli trent.  Og så tro at den beste referansen på at de har gjort en god jobb, er at de er blitt sliten og svett. 


Gir en god følelse

Denne sesongen har Tom Morten Svendsen åtte landslagsspillere som han har egne treninger med på Olympiatoppen.  Det å følge opp disse unge talentene gir han mye

– Det betyr enormt mye for meg disse treningene på Olympiatoppen, sier han.  – Jeg blir så glad når jeg ser de prestasjonene spillerne leverer på banen.  Det gir meg en vanvittig godfølelse, jeg blir stolt for jeg vet hvilket arbeid de legger ned.  Det holder meg litt ung.  Jeg holder meg innenfor deres vokabular, de jentene betyr mye for meg i min hverdag, smiler Tom Morten avslutningsvis. 

Olivia Lykke Nygaard


Olivia Lykke Nygaard:

– Vi blir valgt ut av landslagsledelsen til å være med på treninger sammen med Tommo. Treningene er veldig forskjellige med tanke på hvem du er. Jeg personlig har veldig spesifikk målvaktstrening og fokus på de områdene som vi i fellesskap med Tommo blir enige om at jeg må jobbe med.

– Treningene er utrolig spesifikke for en selv og du jobber utrolig mye med hva du trenger. Dette kommer av at vi er plukket ut i spesifikke grupper. Første året jeg var med var jeg sammen med Vilde Tornes Finneide. Men i år har jeg vært alene. Gruppene varierer mellom 1-3 personer som trener sammen. Treningene er alt fra 1-2 timer. Og intensiteten varierer veldig fra økt til økt.

– Det tilrettelegges veldig godt til ditt eget behov og begrensinger. (Så selvom du har vondt i foten eller skulderen eller annet så kommer Tommo alltid med mange øvelser som ikke inkluderer der en har vondt).

– Vi trener en gang i uka og treningstidene er fast hele året. De er som oftest på morningene eller formiddagen. 8-10 eller 10-12. Treningene gir utrolig mye læring og utvikling. Det er noen av de beste treningene i hverdagen, synes jeg, for man jobber så spesifikt med en selv og man får ha Tommo en hel økt for seg selv. Han er en utrolig god og klok trener. Det er en trening man ikke kan si nei til føler jeg selv for de er så bra.

Tom Morten Svendsen og Ane Cecilie Høgseth


Ane Cecilie Høgseth:

– Tommo sine treninger består av mange øvelser der balanse , koordinering, utholdende muskler blir utfordret. I tillegg er øktene veldig preget av at jeg er linje, det digger jeg. Øvelsene er laget for at jeg skal bli en enda bedre linjespiller og det blir mye fokus på vendinger og å klare og få kraften fra beina til og gjøre jobben.

– Tommo sine økter gir meg så enormt mye energi og jeg føler meg så heldig som får trene med han en gang i uka på Olympiatoppen. Ikke bare trener vi styrke, men vi trener på det som senere skal vise seg på banen. I tillegg utfordres jeg på øvelser der jeg må omstille meg og finne løsninger, dette er veldig relevant også i kamp der det er ulike oppgaver fra kamp til kamp og det ikke alltid fungerer med engang. Da har jeg sammen med Tommo også lært meg noen teknikker og blitt enda mer bevisst på hvordan jeg skal takle det og bli en bedre versjon av meg selv.

– Jeg vil si treningen med Tommo er ekstremt betydningsfull for meg. Jeg har vært hos han nå i to år og jeg har lært så utrolig mye som jeg føler har gitt meg flere fordeler på banen. Han utfordrer meg også på mine styrker på banen. Jeg kjenner at både forsvars- og angrepsspillet har blitt mye bedre. Vi har øvd masse på å holde kroppen oppe for å være mer aggressiv i forsvar, i tillegg føler jeg at jeg har blitt sterkere i sperresettingen og vendinger.

– Tommo er en fantastisk trener, som bryr seg om deg som hele spilleren og ser hva som kan justeres for å bli en enda bedre spiller.

Bli med i konkurransen! TettPå Håndball har utfordret alle lagene i REMA 1000-ligaene til å utføre en balløvelse. Nå utfordrer de DEG! Kanskje er det akkurat DU som vinner over en Eliteseriespiller! Her kan alle være med! Alle bidrag er med i trekningen av premier.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Challenge-TettPa-web-1024x572.png