Foto: NTB/NHF

To uker i Frankrike skal gi svar på OL-behovene

Tekst: Arne Hole/NHF
23. juni 2021

Tirsdag reiste Håndballjentene til Frankrike. Under oppholdet blir OL-laget klart.

To uker trening i Capbreton og landskamper mot Frankrike 4. og 6. juli står på programmet når Håndballjentene skal ta den siste finpussen før OL i Tokyo. Halvparten av spillerne i den vaksinerte troppen på 22 vet at de skal til OL. For den andre halvparten gjelder det å overbevise om at de er uunnværlige. Uttaket av de 14 utvalgte, en reserve og tre stand by-spillere i Japan gjøres i Frankrike.

– Det blir godt å få samlet gjengen igjen. Den planlagte samlingen i april måtte avlyses, og det betyr at vi ikke har sett hverandre siden OL-kvaliken. Det skal bli fint å få noen uker med trening, sier landslagssjefen, som er klar for sitt femte OL. I Sydney 2000 var han med i analyseteamet, i 2008 var han assistent for Marit Breivik, mens han var sjef i 2012 og 2016.

– Jeg har stor respekt for OL, og jeg kjenner at det er godt å ha vært i det før. Samtidig forsøker jeg å dele med spillerne at dette blir et annerledes OL. Håndballen vil være den samme, men testregimet og protokollene vil være noe helt nytt. Det blir liten anledning til å menge seg med andre nasjoner og andre idretter. Vi kommer til å leve i en boble.

– Hvordan tenker du rundt OL-uttaket?

– Vi har en kjerne på 11–12 spillere som kan føle seg sikre. Så har vi mange gode å velge mellom blant de 13–20. Hva vil vi trenge mer og mindre av? Hvordan blir de ulike behovene? Hva skal vi velge mellom av forsvar- eller angrepsspillere, toveisspillere og spillere som kan løse spesielle roller? Det er dette vi skal planlegge i Frankrike, sier Hergeirsson, som legger til at det er en merkbar forskjell å ha med seg bare 14 spillere inn i et OL – kontra 16 i EM og VM.

– Det er til og med blitt så strengt at vi ikke får ha med den 15. spilleren (reserven) inn i OL-leiren. Hun må bli igjen på precampen i Fukuoka sammen med de tre andre vi tar med oss, forteller islendingen, som har arbeidsoppgavene klar for Frankrike-oppholdet.

– Vi trenger å trene samspill. Det blir å terpe på ting vi kan godt fra før og å få inn noen nye ting i angrep. Så skal vi jobbe med spill mot 5–1 og syv mot seks. I forsvar skal vi også prøve å få inn noen varianter innenfor det vi er gode på, med forskjellig høyde på toere og treere. Vi skal også prøve å få til solid spill både med og uten bytter, sier Thorir, som gleder seg til enda en øvelse.

– Før de siste mesterskapene har vi hatt liten tid til å trene ankomst. Der er det mer å hente, og vi skal bli råere. Samtidig må vi være realistiske på det vi øver på og ikke gape over altfor mye.

– Har dere snakket om OL-målet?

– Det skal vi gjøre i Frankrike, men vi har jo nedfelt at vi skal kjempe om medalje i alle mesterskap. Og kjenner jeg jentene rett, er det den aller gjeveste de er ute etter, avslutter Thorir Hergeirsson, som har kjent gullfølelsen to ganger, både i 2008 og 2012.

Men i første omgang blir det franske følelser frem til 7. juli.

Slik spilles de to siste testkampene før OL:

Søndag 4. juli: Frankrike – Norge kl. 21.00
Tirsdag 6. juli: Frankrike – Norge kl. 19.00