Foto: Svein André Svendsen

Tirill (Larvik): – Jeg har savnet det å gi litt juling og det å få juling

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

Etter 2 sesonger i Gjerpen er det Larvik som får gleden av å ha LK00-talentet Tirill Alexandrine Solumsmoen Mørch (19) i sine rekker.  Hun har spilt 32 kamper for juniorlandslaget og har god erfaring fra spill den øverste ligaen i Norge, sin unge alder til tross.

I fjorårets sesong som endte med nedrykk for Gjerpen, spilte Tirill 21 kamper og scoret 38 ganger fra sin posisjon fra linja.  Hun innrømmer at det ikke var enkelt å gi seg i Skiensklubben.

– Å forlate Gjerpen var ikke et lett valg å ta. Jeg har blitt god venn med alle jentene som er der og funnet min rolle i laget, så det var ikke lett å bytte ut noe man er vant med og godt kjent med.  Så det var litt skummelt selvfølgelig, men samtidig bra for min personlige utvikling. 

– Jeg bodde allerede i Larvik, så det å bytte klubb ville bety mindre kjøring.  I tillegg fikk jeg fortsette å spille i REMA 1000-ligaen, noe jeg hadde lyst til.

– Det hjalp også på at jeg synes det er en bra gruppe som virkelig ønsket meg velkommen, alle var imøtekommende. 


Glad og engasjert

På spørsmål om hvordan hun ønsker å fremstå på treninger og i kamp, sier Tirill at hun ønsker å være en positiv og glad og engasjert spiller som gir alt i satstinger, taklinger, kontringer og løp.  Videre ønsker hun å bidra med godt humør, være motiverende og være motivert.  Og være nysgjerrig på å lære nye ting.

– De første ukene i Larvik har vært kjempebra, skryter hun.  Jentene har vært så utrolig greie, det har vært utrolig lett å komme inn i gruppa.  Jeg føler meg allerede som en del av laget og jeg føler jeg allerede begynner å finne min plass og rolle. 

– Jeg synes hele opplegget er bra, det virker så profesjonelt alt sammen.  Alt er så bra organisert.

Foto: Svein André Svendsen


Godt forberedt

Tirill skryter også av gode treninger.

– Det har vært bra struktur på treningsopplegget. Vi får også dokumenter i forkant på hva som er tema på hver trening så vi vet hva vi skal forberede oss på – det gjør at vi alltid stiller godt forberedt.  Det er en bra ting. 

– Det er god konsentrasjon og et høyt nivå på øktene.  Alle står på hele tiden, vi er enige om hva vi ønsker og alle gir alt for å oppnå det målet. 


Skape releasjoner

Tirill forteller videre at det er enkelt å kommunisere med trenere, støtteapparat og medspillere.  At man tør å stille spørsmål om det er noe man lurer på.  Og det jobbes godt med å skape relasjoner spillerne imellom, alle er åpne for å kommunisere med alle på laget så man lærer hverandre å kjenne fortest mulig. 

Denne sommeren har Tirill vært skadefri og har hatt en god oppkjøring.  I fjor gikk hun skadet i store deler av oppkjøringsperioden og merker at all den fysiske treningen hun har fått unnagjort i sommer har vært positivt for hennes utvikling.

– I og med at alle har fått en koronapause fra håndballen blir det annerledes i år enn hva jeg opplevde i fjor.  Da var det kun jeg som hadde en pause og ble satt litt tilbake.  Nå var det en kollektiv greie og ikke bare jeg som var ute av det.


Lært gode verdier på landslaget

Tirill har vært en del av juniorlandslaget siden hun var 15-16 år og spilte VM 2018 i Polen og Ungdoms OL i Ungarn i 2017.  Mye av den profesjonaliteten det er på de yngre landslagene er ting hun tar med seg inn i klubb, så hun kan opptre profesjonelt der også. 

– Vi fikk tidlig en mental trener på landslaget og har jobbet med hvordan vi skal forberede oss til treninger og kamper, at vi skal ha fokus, og det å sette seg mål om verdier og ha felles retningslinjer.  Det er det ikke så mye av når man spiller regional 16-årshåndball. Vi lærte dette ganske tidlig og kan ta det med oss inn i seniorhåndball. 

– I Larvik jobber vi også med mental trening og lærer å ha riktig spenning til kamper.  At man ikke er for nervøs, og heller ikke for lite nervøs – at man kjenner litt på de sommerfuglene i magen.  Dette kjenner jeg igjen fra hvordan vi jobber på landslaget også, at vi skal finne riktig spenningsnivå til kamp. 

Foto: Trond Sørøy


Savnet å gi og få juling

Etter en lang periode med en meter avstand på trening, var Tirill som en liten unge på julaften når de endelig kunne trene fullkontakt igjen.

– Å begynne å trene fullkontakt igjen hadde jeg gledet meg til lenge. Jeg er jo linjespiller og elsker den nærkontakten ekstra mye.  Så det å gi litt juling og det å få juling, det er gøy, det har jeg savnet, forklarer hun. 

– Man har kunnet øve på mye annet da vi måtte hadde en meters avstand, men da kunne jeg kun øve på ting jeg ikke er så god på.  Jeg er bedre på det å ha kroppskontakt, så nå har jeg det som plomma i egget, sier hun smilende. 


Har trua

– Jeg føler alle muligheter er der for oss i årets REMA 1000-liga.  Vi har jo navnet og har noe vi skal bevise, og jeg tror absolutt vi skal kunne bite fra oss i år.  Jeg har veldig tro på laget vårt, avslutter Tirill optimistisk.