Foto: Erik Laursen

Thea Stankiewicz: – Jeg merket at det er et steg opp å spille i Danmark

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
21. desember 2021

Thea Stankiewicz hadde flest spillemål i Tertnes i fjor og etter sesongslutt ønsket hun nye utfordringer i en annen liga.  I høst har hun fått gradvis mer tillit på venstre- og midtback i Aarhus United.  Klubben har en stor norsk koloni og Thea spiller med Line Ellertsen, June Bøttger, Marielle Martinsen og Katarina Berens.

Thea som spilte i Fana før hun byttet til Tertnes.  Her spilte hun i fire sesonger.  Hun har også vært på samlinger med svenske A-landslaget og var i bruttotroppen foran fjorårets EM.

– Jeg var veldig klar for å bytte liga etter 4 år i Tertnes og jeg må si jeg trives godt her i Danmark, forteller Thea Stankiewicz (23).  – Vi er en god gjeng med både norske og svenske spillere, det er absolutt hyggelig.

Foto: Erik Laursen


Thea opplevde at det var et steg opp fra REMA 1000-ligaen til å spille i Bambusa Kvindeligaen, som ligaen i Danmark heter. 

– Det er flere gode lag og tøffere her, men det er dette jeg synes er gøy og det var derfor jeg ønsket å komme til denne ligaen.  Med mange flere jevne kamper og flere gode spillere man møter utpå der.  Så jeg synes at det har gått ok for min del, men kunne vært mer stabil, jeg har variert i mitt spill, sier hun. 

– I Danmark generelt er det mye isoleringsspill/duellspill. Det tar litt tid å bli vant til med så mange nye spillere man skal forberede seg på og kjenne på duellene med.  Så det er annerledes, men jeg føler absolutt at jeg kommer mer og mer, og det er gøy, smiler bakspilleren. 


Aarhus United er en relativt ny klubb, men har hevdet seg godt og fått sluttspillplass i flere sesonger.  Det å nå sluttspillet er også målsettingen denne sesongen.

– Aarhus kom på syvendeplass i fjor, så det er forventninger om å komme i sluttspill.  Akkurat nå etter første halvdel av sesongen ligger vi litt under det, men det finnes absolutt muligheter for at vi skal kunne klatre på tabellen og en sluttspillplass er i hvert fall forventningene her så det skal vi krige alt for å klare.

Foto: Erik Laursen


Opplever du den samme treningskulturen som i Norge?

– Både ja og nei, sier Thea.  – Jeg synes det i Norge er en ekstremt god treningskultur og der har kanskje Danmark litt å lære sånt sett. 

– Når det gjelder all fysisk trening utenom håndballtreningene, så står vi ganske fritt hvis vi ønsker i denne klubben her.  Så kan man kjøre de oppleggene som man er vant til.   Jeg kjører program jeg har lært i Norge og fra det svenske landslaget, det er fint at jeg kan styre litt selv. 


Når målet er å være blant de 8 beste og nå en sluttspillplass, og klubben ligger på en foreløpig 10. plass, er man ikke helt fornøyd med det. 

– Jeg synes vi har variert litt.  Vi var et par nye som skulle spilles inn i spillet her, men jeg synes det har tatt litt for lang tid for oss og dermed har vi variert i prestasjonene og tapt mot noen lag som vi ikke skulle tape imot. 

– Jeg håper at vi retter opp i det i neste halvdel av sesongen og at vi tillegg kan ta noen av de lagene som er litt over oss på tabellen, og som jeg absolutt mener at vi kan spille jevnt med. 

– Jeg må si jeg blir skuffet om det ikke blir sluttspill.  Det er egentlig ikke tema hos oss, vi skal gjøre alt vi kan for å sikre oss den plassen. 


Fortell om spillestilen deres.

– Aarhus skal kjennetegnes som et raskt lag med mange kontringer, det er noe vi jobber mye med og vi synes er gøy å spille på den måten.  Og så har vi en del relasjonsspill med mange to-to avtaler, forteller Thea. 

– Vi er ikke helt det skytterlaget, vi har mer duellspillere og gjennombruddspillere med mye fart.  Og det er det jeg synes vi skal gjenkjennes som.  Vi har litt å gå på når det gjelder utførelsen denne sesongen her, vi håper det skal bli bedre til andre halvdel. 

Foto: Erik Laursen


Thea har scoret 32 ganger for sin nye klubb i høst og er godt fornøyd med at hun brukes både på venstreback og midtback.  I Tertnes ble hun mest benyttet på venstreback.

– I Tertnes ble det primært mye venstreback, men jeg synes det er gøy at jeg kan spille mer i midten her i Aarhus, sier hun takknemlig.  – Det er det jeg spilte mest da jeg var yngre. Vi har kun en venstrehendt i Line Ellertsen så vi bakspillere kan bli flyttet over på høyreback også, men det er primært venstre og midt for min del.  Og jeg trives egentlig med begge de to posisjonene.  Så det er jeg glad for at jeg får gjøre her.


Får du mye spilletid?

– Det er mindre enn den hovedrollen jeg var vant med i Tertnes, der hadde jeg stor tillit.  Men jeg føler det kommer mer og mer.  Jeg har fått en stor rolle og har fått spille mye også her, så det er ikke det.  Men jeg ønsker jo alltid å spille mye og bidra med mye, smiler hun. 


Avslutningsvis sier Thea Stankiewicz at hun er veldig fornøyd med valget hun tok om å ta steget til Danmark.

– Jeg synes det er fantastisk å være her nede og bo i Aarhus, som er en flott by i tillegg.  Jeg trives veldig godt med det profflivet her og komme til en ny liga, noe som jeg virkelig trengte for å utvikle meg, sprudler hun.