Vilde Bakås (t.v.) og Thea Bakås. Foto: Svein André Svendsen

Thea og Vilde Bakås (23) – tvillinger på samme lag i REMA 1000-ligaen

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

De har stort sett spilt på samme lag i hele sin håndballkarriere.  Nå er de inne i sin andre sesong i Larvik HK og tvillingene er glad de ikke konkurrerer om samme spillerposisjon, Thea er omskolert back som nå spiller på linja, Vilde er venstrekant.

I forrige serierunde mot Storhamar opplevde Thea og Vilde mye tillit og spilletid.

– Det var gøy at vi begge to spilte samtidig. Jeg vet hva jeg kan forvente av Thea og motsatt. Hun gir mye energi og fighter godt noe som påvirker oss alle, smiler Vilde, som er «yngst», hun ble født ett minutt etter Thea.

Thea supplerer:  – Først og fremst var det utrolig gøy! Vi debuterte i REMA 1000-ligaen sammen i år, og det er jo litt ekstra stas. Søndagens kamp viste at vi kommer til å bite ordentlig ifra oss. Vi har fortsatt en del å jobbe med, men jeg har virkelig troa på det laget vi har i år. Det er en fantastisk gjeng som jeg er stolt av å være en del av.

Fra venstre: Thea Bakås, Helene Voss Sanner, Tonje Roth Berglie, Vilde Bakås og Tuva Muffetangen. Foto: Svein André Svendsen


Alltid gode venner?

Tvillingene har fulgt hverandre i Stridsklev, Pors og nå Larvik.  Kun en sesong har de vært fra hverandre.  Har alt bare vært fryd og gammen?

– Jeg tror jeg kan si på vegne av alle jentene i LHK at JA vi blir lei av hverandre. Ganske ofte og, innrømmer Vilde. – Vi har spilt på samme lag med unntak av en sesong, så det blir ofte en del høylytte diskusjoner. Ihvertfall hvis vi ikke er på samme lag under ulike øvelser treningene. Den positive biten er jo at vi drives av å konkurrere mot hverandre og det å for eksempel vinne over hverandre på tester.

– Å være tvillinger har både fordeler og ulemper, sier Thea. – Vi har hatt våre krangler, for mellom oss blir det fight. Sikkert til litt irritasjon for andre rundt og.  Fordelen er at du har noen å diskutere med, en som er tett på. Vet godt hvordan du er skrudd sammen og fungerer.

Thea Bakås.
Foto: Svein André Svendsen


Godt å være 2

Begge fremhever at ved å være to, så har man alltid en treningspartner og en å konkurrere mot.  Alt de gjør, blir gjort om til en konkurranse hvor de pusher hverandre.  Det tror de nok er grunnen til at konkurranseinstinktet kanskje til tider har blitt litt vel stort.

Men å bytte til Larvik og være 2, det har hjulpet dem begge.

– Det gjorde det lettere å komme til et nytt lag og miljø sammen, sier Vilde. – Vi hadde hverandre, og det skaper jo trygghet. Det er også positivt for vi kan snakke og diskutere om hendelser, spill og så videre, og kanskje få andre synspunkter på ulike ting.

– Du får muligheten til å få tilbakemeldinger og sparre med en som kjenner deg ekstra godt. Og der kan vi være 100% ærlig mot hverandre uten å legge noe mellom. Samtidig som du alltid har en å trene med, en som kan pushe deg det lille ekstra, forteller Thea.


Ble sett på som en

Tvillingene har alltid backet og pushet hverandre og begge tror ikke de ville nådd så langt som håndballspillere uten hverandre.  Men Vilde påpeker at de faktisk er vidt forskjellige, men da de var yngre ble de gjerne sett på som en person. 

– Vi er to ganske forskjellige jenter, men jeg tror det har gagnet oss at vi alltid er to.  Men det er også ulemper ved at vi som yngre spillere ble «tvillingene.» Vi ble sett som en person, og det var jo ganske irriterende til tider, innrømmer Vilde.

Vilde Bakås


Si noe om tvillingsøsteren din!

Thea:  – Vilde er utrolig treningsvillig og legger inn en meget god og målrettet jobb i treningsarbeidet. Hun er bestemt og får til det hun bestemmer seg for. Hun er også en av de på laget som byr litt ekstra på seg selv med alle historiene sine. Dette vil dere nok høre mer om i podcasten til laget.

Vilde:  –  Thea er ekstremt dedikert og målbevisst. Hun har en skadehistorie som har bremset henne mye, men jeg vet ikke om noen som jobber så hardt som henne for å komme tilbake. Thea har jo nå blitt linjespiller og jeg syns det er kult at hun tar utfordringen. Hun har kun vært linje i 4 uker og spilte nå nesten 60 minutter i en elitekamp. Det er ganske rått. Hun har en veldig god fysikk som gagner henne godt på linjen, men selvfølgelig også i forsvar. I det sosiale er hun alltid den som bryr seg om andre og jobber alltid hardt. Hun er en som går foran på det fysiske og bidrar til en god treningskultur.


Begge stortrives de i Larvik HK og håper å bli i klubben noen år.  Og så er det en fordel at de spiller i REMA 1000-ligaen for samme klubb.

– Det er et stort pluss å oppleve dette sammen med Thea, sier Vilde, det er gøy å være to om det.  Og så er det sikkert også deilig for pappa så han slipper å dra på ulike kamper på ulike steder, humrer hun.