Thea Granlund (Haslum): – Vi har veldig lyst til å spille kvalik!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
26. november 2021

For andre sesongen på rad hevder Haslum Bærum Damer seg helt i toppen i 1. divisjon.  Med sju seire på ni kamper ligger de foreløpig på en trygg kvalikplass.  Årets lag har færre profiler, men Haslum fremstår likevel som en sterkere enhet i år, sammenliknet med i fjor. 

Thea Granlund er tryggheten selv der hun står bakerst hos Haslum.  Hun og Martina Jurisic har sluppet inn nest færrest baller denne sesongen, kun topplaget Gjerpen har sluppet inn færre. 

– Ja, forsvaret er blitt en av styrkene våre i år, sier Thea Granlund (26). – Det var kanskje ikke det som vi hadde tenkt før sesongen.  Det har gått veldig bra.  Spesielt Marte Figenschau er helt rå bakover og tar mye ansvar og det sprer seg også til de andre.  Vi har mye tempo i laget, så når vi setter forsvaret og kan kjøre etter så er det ganske bra.  Selv om vi ikke har fått det til like mye som vi ønsker. 

– Det gode forsvarsspillet gjør at vi, utenom Gjerpen, er det laget som har sluppet inn færrest baller, konstaterer hun fornøyd. 

Foto: Øystein Syversen


Når Thea blir utfordret til å fortelle om sine styrker, nevner hun er blitt en stabil målvakt som er trygg på distanseskudd.  Og at hun gjerne er best når det gjelder og har opparbeidet seg den evnen å ta de viktige ballene, mathvinnerballene, når det drar seg til mot slutten av jevne kamper. 

– Det er morsomt, smiler 26-åringen og legger til:  – Jeg begynner å bli erfaren i gamet, jeg har sluttet å være nervøs som jeg slet med da jeg var yngre.  Nå koser jeg meg mer i de situasjonene. 

– Jeg er veldig fornøyd med tillit og spilletid denne sesongen.  Jeg har stort sett fått startet de fleste kampene, og det er en rolle som jeg trives veldig godt i.  Det har gått ganske bra i en del kamper og hvis det ikke har gjort det har vi byttet og så har Martina Jurisic gjort det bra.  Så det er veldig morsomt.  Vi er et bra målvaktsteam og vi samarbeider bra, det trives jeg godt med.


Haslum har gått seirende ut av de tre siste kampene i serien og er nummer tre på tabellen etter ni spilte kamper. 

– Vi er veldig fornøyde med sesongstarten.  Vi hadde for mange en overraskende bra sesong i fjor og var tippet litt lenger ned på tabellen i år.  Men det hadde ikke vi noe lyst til, vi har lyst til å kjempe i toppen, som vi nå ligger og er fornøyd med å ha tatt 7 av 9 seire og er ubeseiret på hjemmebane. 


Hva er høydepunktet så langt?

– Det er kanskje ikke noe spesielt høydepunkt, men mer totalt sett at vi har hatt evnen til å snu kamper hvor vi har hatt en dårlig start og kommet litt bakpå.  At vi de gangene vi har ligget flere mål bak så har vi klart å ta de igjen og gå forbi. De fleste kampene i høst har vært jevne på slutten og så har vi likevel dratt det i land, konstaterer Thea fornøyd. 

– Men vi har til gode å møte Gjerpen. Så jeg håper vi kan utfordre de når vi spiller mot dem i Skienshallen 8. desember og at vi kan si at den kampen er høydepunktet i denne halvdelen av sesongen, humrer hun.


Fjorårets lag, da klubben het Bærum Topphåndball, hadde et par enkeltspillere som scoret brorparten av målene.  Denne sesongen er ikke laget så avhengig av enkeltspillere. 

– I år står vi i sammen hele laget og det er mange som kan bidra.  Vi har en fin bredde i stallen. 

– Men vi har vært uheldige med sykdom og småskader, så det er lenge siden vi har vært fulltallig på trening og kamp egentlig.  Men hvis det har vært en spiller som har vært ute, så har det kommet inn en annen som gjør jobben, det vil jeg si styrken vår.  Det er vanskelig for motstander å forberede seg mot oss fordi vi har mange som kan bidra. 


Har dere opprykksplaner?

– Vi har veldig lyst til å kjempe i toppen og har lyst til å spille kvalik.  Gjerpen er klare favoritter til å ta den direkte opprykksplassen og så er kvaliken et ganske trangt nåløye siden de skal justere antall lag i REMA 1000-ligaen.  Men det hadde vært morsomt å få spille kvalik, som vi egentlig skulle gjort i fjor, men som ble avlyst. Vi ble snytt for den da, så det hadde vært gøy å få oppleve det denne sesongen.


Og hun fortsetter:

– Det har vært morsomt å spille i år og jeg trives veldig godt med gjengen. Det er selvfølgelig ekstra morsomt når det går bra, da er det mer gøy å gå på trening hver dag.

– Videre i sesongen så tenker jeg at mulighetene for oss er gode, men det er fryktelig jevnt i toppen.  Og hele ligaen er sånn at alle kan slå alle hvis det ene laget har en god dag og det andre har en dårlig dag.  Hver kamp er åpen, og vi går inn i alle kamper for å vinne. 

– Det er ingen kamper vi føler vi har vunnet på forhånd, så det er morsomt.  Vi må fortsette å stå på, det er ikke gitt at vi kommer til å ligge der vi ligger nå resten av sesongen. Hvis vi slipper oss litt ned så blir det fort noen tap.  Så vi må være på hele tiden. 


Thea Granlund er også aktiv beachhåndball-spiller og deltar denne weekenden på samling med det norske beachlandslaget.  Hun deltok for første gang i mesterskap i sommer, da Norge spilte bronsefinale i EM.

– Jeg begynte med beachhåndball da jeg spilte i Fjellhammer og vi tok NM-sølv tre år på rad.  Jeg var med på en samling med landslaget før koronaen, mens jeg i sommer for første gang var med på flere samlinger og spilte i EM.

– Det var kjempemorsomt å være med.  Jeg fikk ikke like mye spilletid der, meg jeg har lyst til å være med mer, for det er en morsom sport. 

– Det er andre regler og man må stå på en litt annen måte.  Jeg liker det godt, både med tempo og de andre elementene.  Jeg har lyst til å utvikle meg som målvakt også i beachhåndball, jeg lærte masse da jeg var med på mesterskap i sommer.  Det hjelper også på motivasjonen det å få litt annen input, sier Thea Granlund avslutningsvis.