Foto: Stian Bye Høgsveen

Susanne (18) om e-cupdebuten: – Det var en syk opplevelse!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
21. februar 2021


Venstrekant Susanne Liberg Amundsen (født 2002) har gått gradene i Storhamar og i fjorårssesongen opplevde hun både å debutere i 2. divisjon og i REMA 1000-ligaen.  Men det er debuten i selveste EHF Europacupen som gjorde at folk fikk øynene opp for det lokale talentet fra Hamar.

I fraværet av Kristin Venn var det Susanne som måtte stå i det da Storhamar møtte det rumenske storlaget Baia Mare i Romania 9. januar i år. 

Og for en europacupdebut!  Hun scoret på alle sjansene hun fikk i kampen og viste en ro og trygghet som nesten var bemerkelseverdig. 

– Det var en ganske syk opplevelse den debutkampen mot Baia Mare, sprudler Susanne Liberg Amundsen.  – Det var en drøm som gikk i oppfyllelse det å få mulighet å spille utenfor Norge. 

– Jeg husker ikke så mye av hva som skjedde underveis, men jeg følte selv at jeg gjorde en god kamp.  Selv om vi til slutt tapte, satt jeg igjen med en følelse om at jeg hadde bidratt litt.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Susanne forteller at hun opplevde en ny side av seg selv under oppvarmingen. 

– Ja, jeg husker spesielt under oppvarmingen, så var jeg i min egen boble og syntes det var vanskelig å prate med lagvenninnene mine, jeg visste ikke hva jeg skulle si til dem eller hva jeg skulle svare, humrer hun, – jeg var så fokusert på kampen.  Jeg hadde aldri kjent på den følelsen før, egentlig, så jeg tenkte at «oj, går dette bra?  Hva er det som skjer nå?»

– Men så viste det seg at det gikk bra, smiler hun. 

– Jeg fikk mer selvtillit etter kampen i Romania. Og motivasjonen min for å jobbe enda hardere for å bli enda bedre har økt veldig.  Jeg så at det var mulig, og legger jeg ned en god jobb så ser jeg at det gir resultater. 


Et utrolig år

For et år det har vært for Liberg Amundsen.  Debut i REMA 1000-ligaen og Europacupen.  Og det i klubben hun har vokst opp i. 

– Det har vært et år med veldig mye håndball, som er noe av det beste jeg vet om.  Så det har vært et veldig fint og lærerikt år, jeg har fått oppleve veldig mye.  Jeg har fått oppleve å trene med et av Norges beste lag og få tillit i eliteserien og ute i Europa.  Jeg føler at jeg har utviklet meg både fysisk og psykisk.  At jeg har blitt sterkere og raskere, men samtidig også sterkere mentalt. 

– Jeg har mer ro over det jeg gjør, jeg prøver å tenke minst mulig, det er da jeg føler jeg er best.  Jeg har fått litt erfaring med å spille mot gode lag og spillere.  Og at jeg har fått noen scoringer, både i eliteserien og i europacupen, og da ser jeg at det er mulig.  Da senker jeg skuldrene litt mer, forteller hun.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Susanne har også hatt gode læremestere på trening hver dag i Emilie Hovden og Kristin Venn.  Nå som Venn er ute, har erfarne Ann Grete Nørgaard kommet inn.  18-åringen lærer enormt mye av sine eldre lagvenninner.

– Jeg føler meg utrolig privilegert som har så gode læremestere på trening hver dag, jeg lærer enormt mye av å følge med på dem, sier hun takknemlig.  – Både på trening og i kamp handler det om å tørre.  Det å få trene med spillere på et så høyt nivå stiller større krav til nøyaktighet, som gjør at jeg utvikler meg.


Uredde ungjenter

Susanne er ikke alene om å være ung og fremadstormende i Storhamar denne sesongen.  På begge kantposisjonene er det flere ungjenter som har fått tillit.  Og felles for alle spillerne er at de «gønner» på uten redsel når de får sjansen.  Susanne forklarer:

– Vi unge som nå trener med elitelaget, vi tenker ikke på konsekvenser.  Vi tenker mer på at «i dag skal jeg bli bedre» og «i dag skal jeg lære enda mer.»  Vi er offensive i måten vi tenker på. 

– Vi har et veldig fint miljø i laget som jeg setter utrolig stor pris på.  De erfarne spillerne hjelper oss hver eneste dag med tilbakemeldinger og veiledning så vi skal bli trygge og bedre.  Og jeg tror også at det var med på å gjøre at jeg klarte å prestere som jeg gjorde i kampen i Europa. At jeg følte en trygghet hos de andre.  De visste at jeg ikke hadde spilt europacup før, og de la ikke noe press på at jeg måtte gjøre det bra. 


Fremover

– Jeg føler jeg er heldig som har fått denne muligheten til å trene hver dag med så gode spillere på et så høyt nivå.  Både det å spilletid og få være med på benken gir mye glede og erfaring som jeg kan ta med meg videre.  Nå ønsker jeg å fortsette å jobbe hardt i treningsarbeidet og ta de mulighetene jeg får i REMA 1000-ligaen fremover, avslutter talentfulle Susanne Liberg Amundsen.Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png