Strålende OL-avslutning for Håndballjentene – Norsk Topphåndball
Tre av Norges, som alltid, viktige spillere i jubel etter scoring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB /NHF

Strålende OL-avslutning for Håndballjentene

Hvis det noen gang var tvil om Håndballjentene hadde «det» i seg – så ble alt feid til side i bronsefinalen i OL

Stine Skogrand scoret Norges første mål etter bare halvminuttet spilt, og derfra så aldri Håndballjentene seg tilbake.

Etter 10 minutter var stillingen 8-4 til Norge, og den svenske treneren Thomas Axnér tok time-out. Det bidro imidlertid ikke til stort, mest fordi de norske jentene hadde hentet fram et nivå på spillet sitt som best kan karakteriseres som «fantastisk»!

Etter halvspilt førsteomgang var stillingen 11-5 til Norge, og til pause hadde de økt denne ledelsen til hele 19-7.

Silje Solberg sto notert med 50 prosent redninger i den offisielle statistikken. Hun var, sammen med et kompakt forsvarsspill og tidvis ekstremt gode returløp (som da Camilla Herrem vippet ballen bort fra Nathalie Hagman på bildet under), mye av grunnen til den store ledelsen.

I pausen var Tonje Larsens krystallklare beskjed til TVNorge:

– Nå blir det bare viktig å holde seg oppe og fokusert gjennom andre omgang!

Og selv om Sverige klarte å spille seg til flere sjanser i andre omgang, skulle det vise seg svært vanskelig å gjøre noe med Norges ledelse.

Etter seks spilte minutter i andre omgang var Norges ledelse økt til 13 mål, og etter halvspilt omgang var ledelsen 29-14. Nå handlet vel det meste for Sverige bare om å beholde verdigheten og avslutte OL på best mulig vis.

Det må kunne sies at det vel strengt talt ikke var Sverige som spilte dårlig i denne kampen, det var bare det at Norge spilte så ekstremt bra. Alt stemte fra alle posisjoner. Scoringene kom fra kant, linje, bak fra banen, på kontra og på 7-metere. Redningene kom fra Silje Solberg. Taklingene og samspillet satt akkurat sånn det skulle i forsvar. ALT stemte!

Norge vant bronsefinalen 36-19, og i sitt åttende OL kunne Håndballjentene hente hjem sin sjuende medalje.

Thorir Hergeirsson var rørt og stolt da han snakket med TVNorge etter kampen:

– Det er stort – alltid! Før kampen snakket vi om å grave dypt… Det er en fantastisk gjeng som det er en glede å få lov å lede! Det har vært tøft, på veldig mange måter. Utfordrende… Og så er det alltid viktig å reise seg etter en sånn kamp som det var i semifinalen, og sluttføre arbeidet. Vise sitt sanne jeg! Bronsemedalje er også en medalje – og den er det ikke mange som har!

Som nevnt er dette Håndballjentenes sjuende medalje på åtte deltakelser i de olympiske leker. Bare i 1996 (tapte bronsefinale) og i 2004 (ikke kvalifisert) har OL endt uten norsk medalje: