Foto: Annick Nielsen

Stian Bjermeland om målvaktskadene: – Vi ble ganske sjokkerte da også Benedikte ble skadet

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
21. januar 2021


Oppsal opplever skademarerittet på sine sisteskanser og alle 3 elitemålvaktene er nå ute av spill for en periode.  Mot Byåsen på søndag var det rekruttmålvakta uten erfaring fra elitenivå som stod andre omgang. 

Tidlig i desember tråkket Julie Næss Brodahl over og hun slo opp skaden i romjula.  Så var Vilde Tornes Finneide uheldig i kampen mot Storhamar 3. januar hvor hun røk korsbåndet.  På søndag ble Benedikte Kalstad Hernes kneskadet og kunne ikke fullføre kampen mot Byåsen. 


– Vi ble ganske sjokkerte på søndag da Benedikte ble skadet, forteller trener Stian Bjermeland (40).  – Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende før at vi har så mange skader på samme posisjon, det er ekstremt.

– Når det gjelder skaden til Benedikte vet vi ikke noe konkret enda, men vi har fått antydet at det er en meniskskade.  Det skal tas MR på fredag.  Hun er nok ute i minimum noen uker, men er det menisken som er skadet, blir hun lenger borte.

– Julie er vel den vi håper på er lengst fremme til å komme tilbake.  Det er blitt tatt noen nye MR-bilder, som er blitt sendt videre.  Så vi venter på et konkret svar på hvor alvorlig skaden er.  Vi håper hun kan være tilbake i midten av februar.

– Vilde er definitivt ute et år med korsbåndskade, dessverre.

– Det er kjempetrist for jentene – alle har vist så gode utviklingstendenser frem til nå, skryter treneren.  – Julie var den som først hadde utvikling i sommer og høst.  Og så fulgte Vilde veldig godt opp og så har Benedikte sakte, men sikkert funnet tryggheten hun også.


Rekruttmålvakta måtte ta ansvar

Rekruttmålvakt Andrine Berli rakk kun noen få treninger med A-laget før hun ble kastet ut i det da førstemålvakt Benedikte Kalstad Hernes skadet seg i kampen mot Byåsen.

Trener Bjermeland gir ros til Andrine:

– Andrine tok utfordringen på strak arm, synes jeg.  Hun leverte absolutt godkjent, det var veldig gledelig. 

– Men vi skal ikke legge altfor mye press på Andrine fremover, hun har ikke så mye erfaring fra dette nivået.  Vi tok henne opp fra rekruttlaget da Vilde ble skadet og hun har hatt en god utvikling på trening og har blitt bedre kjent med nivået. 

– Vi ønsker nå å finne ut mest mulig om situasjonen til både Julie og Benedikte i nær fremtid.  Vi leter etter alternativer som kan steppe inn på kort varsel.  Vi håper å få på plass en løsning inn mot elitelag i løpet av uka, sier han. 

Foto: Annick Nielsen


Vært håndballtrener i 20 år

Stian Bjermeland startet som trener for juniorjentene i Fjellhammer og var med som assistenttrener for damelaget til Fjellhammer i 3 sesonger.  Så ble det herrehåndball noen år før han ble Oppsaltrener i sommer. 

– Det har vært veldig givende, fint og spennende å være tilbake som trener for et kvinnelag.  Jeg har ikke tenkt så mye på det med herrelag kontra kvinnelag egentlig, og har ikke gjort noen kjempeforandringer på min trenerstil i forhold til det.

– Jeg har prøvd å gå inn med blanke ark og tok utgangspunkt i hva slags spillerstall vi har.  Og har laget et spill etter det.  Men det er klart, jeg har med meg noen ting i bagasjen som kommer litt til uttrykk. 

– Da jeg spilte selv, var forsvarsspill min fremste egenskap.  Jeg har spilt med offensiv tenkning i forsvar selv og jeg har tatt med den tankegangen videre som trener.  Jeg ønsker ikke at vi skal gro fast i en type forsvar.  Vi har brukt en del tid på å terpe forsvar, men nå ble det mye nytt i Oppsal foran denne sesongen her, så vi har måttet jobbe grunnleggende med alle fasene. 

– Jeg synes det er veldig gøy å være tilbake i manesjen.  Jeg hadde en pause mellom siste treneroppdraget i Lillestrøm og nå.  Det var for å kjenne litt på hvordan det var å være uten håndball og prioritere familieliv.  Jeg gleder meg til trening hver dag og synes det er gøy å være med å forme noe nytt.  Og så er det fint å få tilbakemeldinger på at man ser utvikling i laget. 


Vist stor fremgang

Oppsal har vært ordentlig på i de siste 5 kampene.  Det har gitt seire over Rælingen og Tertnes, og uavgjort resultat mot Flint.  I tillegg spilte laget svært godt på Hamar mot Storhamar og tapte med et mål mot Byåsen på søndag.

– Jeg synes vi har hevet oss flere hakk nå i desember og januar.  Nå skal vi først og fremst bevare den trenden der og det trøkket vi har hatt på trening.  Så er det å jobbe videre med detaljer i spillet.  Det at vi slo Tertnes har gitt oss tro på at vi kan fighte med alle lagene fra midten og ned, smiler han. 


Hva oppleves som høydepunkter så langt i seriespillet?

– Det er lett å si den Tertnesseieren når jeg skal nevne høydepunktet, men jeg synes også jentene har vært flinke i pressede situasjoner både mot Larvik og Rælingen.  Det samarbeidet og måten vi har jobbet på underveis når vi har havnet bakpå når det gjelder poeng, det er det jeg har vært mest imponert av så langt.  Jentene har virkelig stått opp, avslutter treneren fornøyd.