Foto: Carina Johansen/NTB/NHF

Solide Sola skal bare etablere seg i toppen

Tekst: Arne Hole/NHF Foto: Carina Johansen/NTB/NHF
20. oktober 2021

I fjor skulle Sola bli blant de åtte beste. Det ble seriebronse og NM-sølv. Hva nå, Steffen Stegavik?

– Målet er å etablere oss som topp fem i Norge. Da har starten vært bare som den må være, sier landets ferskeste suksesstrener. Steffen Stegavik hadde sin første trenerjobb forrige sesong, og resultatene ble formidable. Det har de vært også denne sesongen – inntil Sola røk på tap mot Byåsen i Trondheim i forrige uke.

– Byåsen var gode defensivt og hadde en god målvakt. Da er det naturlig at man kan gå på et nederlag. Flere vil tape mot Byåsen i Trondheim, sier Stegavik og tar sesongens første tap med stoisk ro. Før nedturen i Trondheim hadde Sola seks seire på like mange kamper.

Tapet av toppscorer Malin Holta (Siofok) har blitt oppveid av fem tilvekster som Stegavik er storfornøyd med: Live Rushfeldt Deila (Fredrikstad), Angunn Gudmestad (Ålgård), Kaja Haugseng (Tertnes), Pia Tomine Gundersen (Larvik) og Tonje Lerstad (Storhamar).

Tapet i Trondheim ble fort glemt da det ble 37-33 hjemme søndag over Kuban Krasnodar i den første kvalkampen til European League. Da scoret Live 12! Og nå begynner eksamen.

– Nå skal vi møte de andre lagene som også er topp fire. Først er det Fana borte i cupen onsdag, så drar vi til E-cup i Russland fredag, og så venter Molde borte og Vipers hjemme. Nå får vi se hva som bor i oss, mener Sola-sjefen, som har unge Kjetil Aanestad ved sin side.

– Hvilke erfaringer gjorde du deg som trener forrige sesong?

– Det var dritgøy, men med bare 10-11 kamper på grunn av koronaen, ble det ganske intensiv læring i løpet av tre måneder.

– Lærte du noe som har medført endringer denne sesongen?

– Jeg var opptatt av detaljstyring i starten. I år har det vært mer løssluppent. Grunnmuren er satt. Jeg trenger ikke å styre så mye, sier Stegavik, som i sin aktive karriere var «styreformann» på banen. Også på landslaget, der han fikk 42 kamper.

– Hvorfor ikke ta opp kampen mot Storhamar om annenplassen?

– Storhamar ser sterke ut. Vi, Fana og Molde er avhengige av skadefrie tropper. Det er fordelen for de to beste at de har stor bredde. Deretter kommer vi andre. Men med fullt lag kan vi utfordre Storhamar og til dels Vipers – hvis de har en svak dag. Men for Sola handler det også om at det administrative og økonomiske må bygges. Da kan vi melde oss på også i Europa, sier Steffen Stegavik, som merket seg at ni norske lag spilte E-cup sist helg. Det ga ni seire!

Topp fem i Norge er bare begynnelsen for Sola?

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.