Sofie (Reistad): – Jeg tror mange lag så oss som en lett motstander på starten av sesongen

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
18. november 2021

Reistad har spilt feiende flott håndball i høst med en bråte ungjenter under 20 år på laget.  Og har tatt motstanderne litt på sengen med et effektivt offensivt forsvar samtidig som mange melder seg på i angrep.  Det har resultert i en foreløpig 6. plass for Lierlaget.

Det var nok mange som så på Reistad som en nedrykkskandidat all den tid laget slet i bunnen i fjorårssesongen og det faktum at spillerne med mest spilletid forlot klubben i sommer. 

Sofie Celius, Mia Stensland, Mira Normannsen, Tuva Marie Skar, Henriette Jarnang, Ane Landås Hovland og Karoline Warloff Bekkaoui forsvant i sommer.

Men så gjentar historien seg.  Når stjernespillere forlater et lag, så blir det plass til andre.  Og de som ble i Reistad har brettet opp ermene og gjort alle spådommer til skamme.  Nå er laget i skorpa til å kunne nå en kvalikplass for opprykk til REMA 1000-ligaen.


– Jeg selv har hele tiden vært positiv til laget som vi har trent med i hele sommer, så jeg er ikke overrasket over det vi har fått til i høst, forteller Reistads talentfulle venstrekant Sofie Fosnæss Hanssen, 2003-modell og 18 år gammel. 

– Vi har et ganske sterkt lag selv om det ikke ser sånn ut for andre.  Noen spillere har utviklet seg mye i det siste halve året og det har de klart å vise i kampene.  Og flere har fått vist seg mer fram i år enn det de klarte i fjor, forklarer Sofie. 

– Jeg tror mange lag på starten av sesongen så oss som en lett motstander og at vi ikke kom til å bli en stor konkurrent i år, med tanke på alle spillerne som dro.  Men jeg tror at vi nå har snudd det litt, smiler 18-åringen. 


Sofie Fosnæss Hanssen er inne i sin andre sesong på A-laget til Reistad.  Det var fjorårets trener Geir Oustorp som omskolerte Sofie til venstrekant, etter at hun hadde spilt bakspiller i moderklubben Strømsgodset. 

– Det er kjempegøy å spille i år hvor jeg får mer spilletid og har en litt mer større rolle i laget.  Jeg trives på banen, det var Geir Oustorp som ville ha meg med som kantspiller og så potensialet mitt der, sier hun fornøyd. 


Opplever du det som en fordel at du har spilt bak på banen tidligere?

– Ja, i ulike situasjoner er det en fordel med erfaringen fra at jeg har vært bakspiller.  Mange kanter vil kanskje gå utover i banen når de kommer på kontring, mens jeg er litt mer sånn at jeg har lyst til å gå innover.  Det er det ikke så mange som forventer. 


Sofie er med sine 18 år langt fra yngst på laget.  Reistad mønstrer også spillere født i 2004 og 2005.  Rutinen i laget består av spillere født på slutten av 1990-tallet.

– Ja, vi er et ungt lag med et bra miljø og alle i gruppa står på hver eneste trening.  Alle er glade på hverandres vegne, sier hun begeistret. 

– Vi spillerne selv har ikke følt så mye på at vi mistet så mange før denne sesongen.  Men vi merker på andre rundt at de har hatt mer fokus på det.  Vi har trent godt i hele sommer og alle gir full innsats på hver eneste trening.  Treningsgruppa vår er veldig sterk.


Reistad har tatt poeng i fem av ni kamper, har tre seire på de siste fem kampene.  På de siste tre kampene har det blitt seier 40-23 over Nordstrand og 31-29 over Fjellhammer, samt uavgjort 23-23 mot Ålgård.  En av grunnene til de sterke resultatene, mener Sofie Fosnæss Hanssen, er Reistad sin utradisjonelle måte å spille forsvar på.

– Det som er nytt denne sesongen, er hvordan vi spiller forsvar.  I fjor spilte vi bare 6:0, mens vi i år spiller et offensivt forsvar i 3:2:1. 

– Det er en morsom oppgave og man må følge mye mer med og alle må være skjerpet.  For er det en som ikke følger med og misser, så går hele forsvaret bort på en måte.  Det er mange lag som ser på oss og tenker at det er ganske mye rom der, men vi har mange spillere som er kvikke i beina og når de møter oss så ser de at vi tetter lukene hver gang. 

– Det er mange som ikke er vant til å spille mot et så offensivt forsvar, så det at motstanderen stresser seg opp er en fordel for oss, oppsummerer hun.


Hvordan har du opplevd høstsesongen så langt?

– I den første kampen overrasket vi nok mange da vi tok poeng mot Levanger.  Og så har vi videre vist at vi er veldig gode når vi er på vårt beste.  Men så er det noen ganger at vi slipper oss litt ned, men vi klarer å vise at vi har det i oss og jeg håper at vi klarer å vise det også videre i sesongen. 

– I angrep så bakker vi hverandre og vi har spillere som tør å gå på mål.  Jeg føler vi er et lag som det ikke er så lett å spille imot for vi har ikke en spesiell spiller som viser seg frem.  Alle bakspillerne for eksempel går på mål og finter og skyter, alle sammen har en stor rolle i laget. 

– Det er kjempegøy å være håndballspiller i Reistad.  Det har vært utrolig gøy i de siste kampene hvor vi har fått vist hva vi er gode for.  Vi står sammen som et lag og alle jubler for hverandre og selv om ikke alle får like mye spilletid, så er man glad på hverandres vegne.  Vi har det så kjempebra i sammen, sprudler Reistads venstrekant avslutningsvis.