Foto: Stian Bye Høgsveen

Sofie Ege: – Det er uvant ikke å ha underdogs-rollen lenger

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
14. januar 2022

Hun storspilte i mål for Fana i fire sesonger og i sommer reiste Sofie Ege til Hamar for nye utfordringer.  Og med et steg opp kommer også større krav og forventninger til prestasjoner.

– Her er vi alltid favoritt i hver kamp, mens i Fana var vi ofte underdogs, så da var det bare et pluss om du spilte bra, forteller Sofie Ege.  I Storhamar skal du være på topp hele tiden.  Det er en stor forskjell det, å gå fra å være underdogs til alltid å være favoritt.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Sofie Ege er 99-modell og spilte på Juniorlandslaget LK98 som tok sølv i VM.  Treneren hennes på landslaget het Kenneth Gabrielsen og da Kenneth var på tråden med tilbud om kontrakt, var valget lettere å ta for Sofie.

– Ja, at Kenneth er i Storhamar gjorde det enklere for meg, det var den ekstra prikken over i-en at jeg kjente han fra før.

– Treningene her er veldig bra og så er det fint å ha Axel som følger opp oss målvaktene.  Jeg er fornøyd med å ha han å spørre. Og ikke minst det å ha erfarne Stine Lidén som er en utrolig bra treningspartner.  Så alt ligger til rette for at jeg skal utvikle meg som målvakt, smiler 22-åringen.


Sofie Ege var et udiskutabelt førstevalg i Fana og på spørsmål om det var at hun trengte nye impulser som gjorde at hun dro til Hamar, svarer hun:

– Ja, jeg hadde lyst på noe nytt og hadde lyst til å flytte og spille Europacup.  Det var litt det som fristet. 


Hvordan har du opplevd å flytte fra Bergen til Hamar?

– Jeg synes det har gått helt fint.  Jeg har familie på Østlandet som da kom litt nærmere, de var flinke til å ta meg imot og passet på at alt var bra.  Det var litt tøft i starten å flytte og ikke bo rett ved mamma og pappa lenger, men de har nesten kommet og besøkt meg flere ganger enn da jeg bodde i Bergen, humrer hun. 

– Og så ble jeg god venn med Ane Cecilie Høgseth, som også var ny spiller i år.  Så da kunne vi være sammen og spise middag og alt sånt.  Så jeg synes det har gått fint. 

– Spillemessig fungerer det bedre og bedre etter en tøff start hvor jeg ikke følte det gikk så bra.  Jeg var litt misfornøyd egentlig.  Men nå føler jeg at samarbeidet med laget går bedre, at jeg har lært de bedre å kjenne. Det var et helt nytt forsvar og alt sånt, så det tok tid å bli vant med.  Jeg har fortsatt en del å gå på, men synes at det har begynt å løsne og at det går litt bedre. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


Du var misfornøyd i starten?

– Jeg hadde for høye forventninger til meg selv i begynnelsen, at det skulle gå kjempebra med en gang jeg var her.  Så det var mine egne prestasjoner jeg ikke var fornøyd med.


Sofie er vant til et lag med godt samhold i Fana, og er også kjempefornøyd med både klubben og samholdet med lagvenninnene på Hamar.

– Jeg synes de har et veldig bra støtteapparat rundt laget.  Alle rundt tar så godt vare på oss og samholdet i laget er utrolig bra.  Og vi har vi gode trenere – det er veldig mye positivt med klubben, skryter hun.


Hvordan har du opplevd å spille i europacupen?

– Det er annerledes og da vi var i Romania så spilte de på en annen måte enn det vi gjør her i Norge.  Det er både moro og lærerikt og prøve seg i europacupen, sier hun ivrig.  – Nå skal vi spille mot russiske Lada i helgen, så det er egentlig bare gøy å få prøvd seg mot alle de forskjellige lagene.


Storhamar har spilt 3 kamper etter nyttår, to kamper i REMA 1000-ligaen og en kamp i europacupen.

– Vi hadde en grei åpning av vårsesongen da vi møtte Sola i den første kampen.  Jeanett Kristiansen er tilbake og det var en fin kamp å komme i gang med igjen etter en lang kamppause.  Så var det ikke fullt så bra i helga mot det rumenske laget, så vi har fortsatt noen stepp vi kan komme opp. 

– I kampen mot Aker har vi mange gode perioder samtidig som vi også slipper oss ned.  Og da lar vi de komme for lett på oss og vi slipper inn unødvendige mål.  At vi for eksempel bommer fremover og så er vi ikke flinke nok til å orientere oss i returløpet så de kommer lett til.  Jeg føler det er noen hakk vi må opp.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Og det er de hakkene dere må opp i europacupen?

– Ja, det vi gjorde mot Aker holder ikke når vi skal møte Lada, bemerker hun. 

– Men jeg føler absolutt vi er i rute og jeg har veldig trua.  Målsettingen i løpet av vårsesongen er å gjøre oss i stand til å slå Vipers.  Vi har lyst til å komme nærmere deres nivå, sier Sofie Ege avslutningsvis.