Foto: Sportsfotograf Bjørn Erik Nesse

Skjer det et hegemoniskifte i Bergen?

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
19. januar 2021


Tertnes har vært storesøster i Bergen i mange år, men denne sesongen har Fana tatt store steg og ligger nå på samme poengsum som Tertnes etter at 13 serierunder er unnagjort.

Inntil denne sesongen hadde Fana aldri tatt poeng mot Tertnes.  I høst spilte Fana uavgjort 31-31 i serien og tok skalpen på storesøster i NM-kamp med seier 27-22 i slutten av oktober.  Det var første gang Fana har vunnet Bergensderbyet.


Lynvingen til Fana, Sofie Vinde Norum (25) drar litt på det når hun blir spurt om det er et skifte på gang i Bergen.  – Vi får se hva som skjer, smiler hun.  – Men det ligger ekstra prestisje og lyst akkurat der.  Vi har nærmet oss år etter år, så det er noe på gang. 

– Det er noe veldig bra som skjer i Fana som gjør at vi nærmer oss Tertnes. Det er jo en ekstra skalp for oss og det er artig å se at det kommer seg år for år. 

Foto: Kjell Eirik Henanger


Det snudde etter tapet mot Flint

Fana er virkelig i form og har ikke tapt mot noen lag, unntatt Vipers, siden de tapte i Slagenhallen mot Flint 27. september i høst.  I NM og serie har det blitt 8 seire og 1 uavgjort siden kampen i Tønsberg.

– Mot Flint merket vi at det var mye som ikke fungerte.  Vi fikk ikke kontroll hverken på forsvarsspill eller angrepsspill og etter den kampen la vi om til utgruppert forsvar, som vi vet vi er gode på.  Og når vi gjør det vi er flinke på, så kommer også de enkle målene, forklarer hun. 

– Vi gikk fra tap i serien til en NM-kamp mot Flint kort tid etter, og da snudde veldig mye av spillet vårt.  Vi fikk tro på oss selv igjen i den perioden der hvor vi var litt lik oss selv.  Etter det har vi spilt på det vi er gode på og har tatt med oss selvtillit siden den opplevelsen.  Det var noe som skjedde med oss etter det tapet og det tente en ekstra lyst hos oss, sier 25-åringen.


Sjette sesongen

Sofie Vinde Norum spiller sin sjette sesong i Fana og hun er ikke alene om å ha mange sesonger på rad i klubben.

– Det er fantastisk å kunne ha de samme lagvenninnene i 4-5 år på rad, sprudler hun.  – Alle spillere i Fana driver med noe ved siden av, enten det er jobb eller skole.  Men det er noe som gjør at alle trives veldig godt her og vi utvikler oss godt sammen og det tror jeg er noe av oppskriften til at vi blir bedre for hvert år. 

– Og så er det klart at det er en trygghet å stå med den samme stammen i flere sesonger.  Vi har et enkelt angrepsspill, men vi har mange forskjellige variasjoner nettopp fordi vi er så samspilt og kjenner hverandre.  Det er veldig gøy å kunne være med på en sånn utvikling og reise. 

Foto: Sportsfotograf Bjørn Erik Nesse


Er lynrask

Har du sett Fana spille har du kanskje latt deg begeistre av sprinttempoet til venstrekanten deres.  Sofie Vinde Norum forteller at hun alltid har likt å løpe og det morsomste med håndballen synes hun er fart.

– Jeg synes Fana er flinke til å utnytte styrkene til hver spiller og for min del er det fart og hurtighet, forteller hun. – Jeg liker å løpe mye så jeg blir ofte en del av spillet med at de andre er flinke til å se meg både i ankomst og kontra. Jeg gjør også innstartinger i etablert angrep, så jeg får løpt mye og det er det jeg liker aller best. 

– Vi har alltid vært et hurtigspillende lag i Fana, og de senere årene har vi blitt flinkere til å bruke farten generelt i spillet.  Det er hurtighet og godt samspill vi kan konkurrere med og vi er nok litt flinkere til å utnytte akkurat det. 


Topp 6

– Vi har en målsetting om å havne topp 6, men det er klart, er vi heldige og har folk friske og skadefrie så ser vi at det er jevnt med mulighet for å klatre på tabellen.  Vi har tro på målsettingen vår og blir motivert av at vi ser at både en 5. plass og 4. plass kan være innen rekkevidde.  Det er mye som skal klaffe, men det er godt å vite at det ligger noe videre, at det er mye å kjempe for fortsatt, avslutter venstrekanten, som står med 47 scoringer så langt i serien.