Bent Dahl, ny trener i Siofok Foto: @fanhandball.ro

Skal lede ungarsk toppklubb

Tekst: Kirsten Birkeland/NHF

Bent Dahl overtar som trener for den ungarske storklubben Siofok og får med Daniel Birkelund som makker.

I to år har drammenseren vært i trenerteam med Tor Oddvar Moen i samme klubb. Men da sesongen tok slutt, valgte Moen å returnere til Molde, og dermed fikk Bent Dahl hovedansvaret i klubben.

Da korona inntraff, lå laget på en andreplass på tabellen, noe som skulle gi spill i Champions League neste sesong. Men ulikt de fleste andre nasjoner, valgte det ungarske forbundet å nullstille sesongen. Og ettersom Siofok var nummer tre året før, blir det ikke spill i den gjeveste ligaen for Dahl og co neste år likevel. Det tar han med stor ro.

– Jeg forholder meg til hvordan situasjonen er, men det er litt kjipt, er hans korte kommentar til beslutningen.

Og hvordan har det seg at en lyslugg fra Drammen får en så viktig rolle i europeisk håndball?

– Tilfeldighetene ville at jeg var ledig da Tor Oddvar Moen overtok trenerjobben i Siofok. Han ringte meg, og jeg hadde lyst på en nytt eventyr Vi har vært et trenerteam som har jobbet etter den norske modellen, og vi hadde et veldig godt samarbeid. Han har betydd mye for meg, og vi er blitt gode venner, forteller han.

Veien til topptrenerjobben har vært lang. Det startet med adjunktutdannelse og lærerjobb på håndballinja på Drammen videregående skole. Så fortsatte det med treneroppgaver for yngre landslag i til sammen 15 år. Etter hvert fikk han oppdrag med analyse for seniorlandslagene og har jobbet for både Marit Breivik og Gunnar Pettersen.

– De to landslagssjefene har betydd mye for meg. Jeg var ung og ikke alt for ydmyk og lærte mye av dem som er gull verdt for meg i dag, understreker Dahl. Siden ble det analysejobber for både det russiske herrelandslaget og kvinneklubben Rostov Don, men før det rakk han også å være hovedtrener for elitelagene til Drammen, Skrim, herrelaget til Oppsal og Fjellhammers kvinnelag. Det siste året har han som en av svært få trenere, skaffet seg den høyeste håndballutdanningen man kan få – som EHF akademisk mastercoach.

Store kulturforskjeller

Å være trener i Ungarn er annerledes enn det han er vant til fra Norge. Her til lands er utøverne selvstendige, og tar ansvar for egen utvikling. På dette området ligger norske spillere langt framme.

– I Ungarn har vi både franske, spanske, kroater og ungarere i laget, og det er viktig at jeg tilpasser meg deres verden. De er i mye større grad vant til å gjøre nøyaktig det treneren sier. Derfor er jeg opptatt av hva hver enkelt kan bidra med inn i laget. Vi har mange spillere med god erfaring, og det gjelder å utnytte deres egenskaper både på og utenfor banen. Dessuten blir man aldri utlært på kultur. Det kan fort oppstå misforståelser – ikke minst på grunn av språket, sier Bent.

Ingen norske jenter blir igjen i Siofok neste sesong. Silje Solberg reiser videre til Gyør, mens Kjerstin Boge Solås pådro seg en ny kneskade, og har reist hjem til Norge. Men Dahl har sikret seg Daniel Birkelund som trenerkollega. Det tror han blir en god match.

– Vi har kjent hverandre i mange år og fungerer godt sammen. Så jeg er veldig fornøyd med å få Daniel som makker. Vi skal fortsette å jobbe som trenerteam og jobbe med teamtankegang i laget. Vi trives godt med å dele roller, og vi ønsker å videreføre arbeidet med å utvikle spillerne slik Tor Oddvar og jeg jobbet.

Tøff liga

Den ungarske ligaen er god med tre lag i føringen: Gyør, FTC-Rail Cargo Hungaria og Siofok. I tillegg kommer blant annet Erd og Debrecen som begge har spilt i e-cuper.

– Mange lag har god historikk, og det er spesielt vanskelig å møte dem på bortebane så sliter de mer når de spiller bortekamper. Men det gjør at hver kamp teller, og det er en tøff liga som har god økonomi, kan Dahl fortelle.

Hverdagen i Ungarn

Etter to år blant magyarene, trives Dahl godt i landet.

– Ungarerne er et omgjengelige folkeslag, de har god matkultur og standarden på boforhold er veldig god. Men jeg savner den dagligdagse utformelle praten. Det går i engelsk og tysk, for ungarsk språk ikke slett ikke lett. Heldigvis blir folket stadig bedre i engelsk, men det er fortsatt varierende engelskkunnskaper rundt omkring. Siofok en ferieby med en del engelsktalende, og mange snakker tysk. Arbeidsspråket mitt er på engelsk, men jeg prøver å lære litt ungarsk også, forteller han.

Mandag 15. juni setter Bent Dahl kursen for Ungarn sammen med sin nygifte kone. Der venter muligens 14 dager koronakarantene før sesongoppkjøringen starter 1. juli. Det blir et nytt og spennende kapittel for en snart 50 år ung mann fra Drammen.