Foto: Jon Forberg

Siri Aaserud (Grane): – Akkurat nå føler jeg at vi er med i en dårlig film med et elendig plott

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
5. januar 2022

Etter høstsesongen ligger hardtsatsende Grane Arendal på en skuffende sisteplass i 1. divisjon med en seier på ni kamper.  De syv siste kampene har endt med tap. 

Grane hadde en del utskiftinger i stallen i sommer hvor flere sentrale spillere dro, men klubben forsterket laget med en rekke spennende spillere.  Men det nye mannskapet har foreløpig ikke fått det til å fungere i sammen.  Men med så mange kvalitetsspillere i stallen må det på et eller annet tidspunkt løsne.

Foto: Jon Forberg


Lagets kaptein Siri Aaserud (30) både håper og tror at vårsesongen blir langt mer lystig enn det innledningen av sesongen har vært.  Siri spiller sin syvende sesong i Grane, den sjette som kaptein.

– Det har vært en tøff sesong resultatmessig hvor det ikke gått som vi hadde håpet og forventet, sukker Siri Aaserud.  – Vi hadde ganske høye forventninger til oss selv før sesongen startet. Vi har hatt flere skader i troppen hvor flere av spillerne ikke har vært 100%.  Og det har preget oss. 

– Men det som har vært rart i år er at resultatene har uteblitt og det er utrolig tøft å holde på med det som en er så glad i når man ikke tar poeng.  For det er det man trener og slåss for hver dag. 


Hvordan påvirker tapsrekken dere?

– Vi har et godt samhold og har holdt humøret oppe på trening dag ut og dag inn selv med kjipe resultater på søndag kveld.  Så det har vært en berg og dalbane både følelsesmessig og sportslig.  Alt i alt har vi ikke hatt en drømmestart på sesongen. 


Hvordan holder dere motet oppe?

– Vi har en intern regel om at det er lov til å være potte sur rett etter kamp og være skuffet over prestasjonene, forteller kapteinen.  – Men det må vi bokstavelig talt dusje av oss.  På bortekamper setter vi oss i bussen og prøver å ha det greit på turen hjem, ser kampen i sammen i bussen for å få den ut av verden så vi kan se fremover mot neste kamp. 

– Etter hjemmekampene spiser vi i sammen eller finner på noe sosialt for rett og slett å få kampen ut av systemet.  Det å være sammen og gjøre de gode tingene og legge igjen skuffelsen samtidig som vi prøver å lære av det, forklarer hun. 


Grane Arendal sin eneste seier så langt denne sesongen kom så tidlig som 19. september 2021.  Da ble det ettmålsseier over Reistad.  Etter den kampen har Grane gått poengløse av banen i 7 kamper på rad og ligger helt sist med to poeng.  Opp til sikker plass er det seks poeng, Reistad og Ålgård ligger på sjuende og åttendeplass med 8 poeng. 

I fjor var Grane aldri involvert i nedrykksstriden og lå som nummer 8 da serien ble avsluttet i januar.


Hvorfor vinner dere ikke? 

– Jeg er glad i å analysere meg selv og laget og har tenkt mye på hva det er vi kan gjøre annerledes og hva det er som gjør at vi taper de kampene.  Jeg synes det er små marginer. 

– I flere av kampene er det perioder hvor det er viktig å være nøye.  Når vi for eksempel ligger under 17-19, har ballen og det er ni minutter igjen, så er kanskje det en avgjørende ball for å få kontakt og gjøre motstanderen stresset.  I de kritiske fasene gjør vi ofte de enkle feilene og så drar det andre laget i fra og vi må jobbe enda en gang for å komme tilbake i kampen.  

– Vi har ofte startet kampene helt ok, så har vi hatt en dårlig avslutning på omgangen.  Og så har vi kanskje startet andre omgang dårlig før vi har avsluttet kampen bra.  Så det med å finne riktig tenningsnivå samtidig som man tar gode valg i de avgjørende delene av kampene, der har vi ikke holdt helt. 

Foto: Jon Forberg


Etter fjorårssesongen forsvant flere av lagets strateger, blant andre Line Homdrom Rusten, Anna Clara Fjellheim, Inga Presker, Fanny Skindlo og Maja Rame.

Disse har Grane erstattet med solide nysigneringer som har kommet i løpet av våren og sommeren.  Blant annet har Cecilie Løvdal, Ingrid Vehusheia, Marte Davidsen Hellevik, Dora Bergvik Eckholdt og Kari Anne Hansen kommet inn.

Kaptein Siri Aaserud forteller at stallen i år er mer jevn enn tidligere år.  I fjor hadde Grane en klar førstesekser hvor flere av de samme spillerne stod lengre sammen på banen og ble godt samspilt. Årets utgave har ikke helt funnet melodien på banen enda.

– Jeg synes det jevnt over er mer kamp om plassene denne sesongen, sier Aaserud.  – Det kan være en styrke, men det kan også gjøre det vanskeligere å få til det tette samspillet.  Vi har fått inn nye spillere og alle skal spilles inn og finne sin plass i laget. 

– Jeg håper virkelig at vi får spille videre denne sesongen for jeg har sett en vanvittig utvikling lagmessig de siste månedene uten å få det ut i kamp. Jeg går bare og venter på at den bobla skal sprekke.


Siden 1. divisjon ikke er definert som toppidrett av regjeringen, er seriekampene foreløpig satt på vent og klubbene får ikke trene sammen innendørs.

Hvordan opplever du at det samme skjer med nedstengning også denne sesongen?

– Akkurat nå føler jeg at vi er med i en dårlig film med et elendig plott hvor vi er tilbake der vi var for et år siden, sier hun oppgitt.  – Eneste som er forskjell, er at vi har vært igjennom det en gang før og har lært hvor viktig det er å holde fysikken og treningen i gang.  

– Vi har vært flinke til å trene fysisk sammen to og to, som vi har tillatelse til å gjøre.  Og vi får et tilpasset opplegg fra Hans Olav Uldal som skal gjennomføres hver uke.  Alle er dedikerte til det, for det vi lærte i fjor var at plutselig blir det åpning igjen og selv om vi ikke kan spille håndball har vi et treningsopplegg som er tilpasset en håndballspiller.  Det er viktig å holde det vedlike så godt en kan. 


– Vi trener skadeforebyggende, men det er en brutal idrett vi holder på med.  Og det blir gjerne sånn at vi går fra 0 til 100 når vi forhåpentligvis får spille håndball igjen, for du har så mye energi og har så lyst til å spille håndball igjen og drive med det du liker best.  Og da har du ikke gjort det på lenge.  Så jeg tenker at det blir viktig at vi får lov til å trene håndball en stund i sammen før vi går i gang med kamp fordi det er fort at det kommer skader da.


Hvilke forhåpninger har du til tiden som kommer?

– Jeg håper at vi får trene sammen igjen så fort som mulig etter 14. januar.  Så håper jeg at de kampene som er satt opp i februar og utover går som vanlig og at de andre kampene blir omberammet etter det. 

– Sportslig sett ser jeg et stort potensial i laget vårt og jeg tenker at alle lagene som ligger på midten og nedover er lag som vi må slå om vi skal holde oss.  Så jeg har forventninger om at vi stålsetter oss denne våren og vinner de kampene vi må vinne og også noen til.  Det blir mange kamper som må vinnes da, men vi må ta en kamp om gangen og kjempe om to poeng i hver kamp.  Det blir viktig, sier Siri Aaserud avslutningsvis.