Seks runder spilt – Slik ser gruppene ut i Champions League

Av: E. Fossnes/NTH
8. november 2020

Gruppespillene i Champions League er godt i gang. Det har vært en annerledes sesong, hvor mange kamper har blitt flyttet og utsatt på grunn av Covid-19 viruset. Her er en oppdatering om hva fasiten i gruppespillet er etter 6 runder, i verdens største klubbturnering.

Gruppe A

LEDER: Igor Karacic og Kielce leder gruppe A. FOTO: Piotr Polak
1Lomza Vive Kielce69
2SG Flensburg-Handewitt58
3FC Porto66
4HC Meshkov Brest56
5HC Vardar 196133
6Paris Saint-Germain42
7Elverum Handball42
8MOL-Pick Szeged30

I gruppen til Norske Elverum, trumfer polske Vive Kielce på toppen. De gullkledde åpnet gruppen med et ettmålstap mot Flensburg-Handewitt, men har etter det vært solide. Spesielt to-målsseiern mot stjernelaget PSG satt godt inne for laget til legenden, Talant Dujshebaev.

Bak Kielce finner vi «norske» SG Flensburg-Handewitt. Med èn kamp mindre spilt ligger tyskerne på andreplass i gruppe A. Flensburg åpnet med to ettmåls-seiere mot forhåndsfavorittene Vive Kielce og PSG- og har foruten et tap mot Makedonske HC Vardar vært feilfrie så langt.

Mange hadde store forventinger til Portogisiske FC Porto. De startet gruppespillet på verst mulige vis, med et 28-30 tap mot Elverum. Deretter kom to seiere mot Meshkov Brest og MOL-Pick Szeged, før Flensburg sendte de ned på jorden igjen. Deretter ble det to sterke uavgjort resultater mot Vardar og gruppelederne, Vive Kielce. Det fremadstormende laget kan dog si seg rimelig fornøyd med starten på årets gruppespill.

Meshkov Brest er et lag som har vært en gjenganger i Champions League. Det hviterussiske laget står med tre seiere, og to tap etter fem kamper. Seierne har de tatt mot fjorårets Champions League vinner, Vardar, superlaget PSG og ungarske MOL-Pick Szeged. De har gjort sine saker bra så langt, og har kanskje overrasket mange med sine resultater.

HC Vardar 1961 har kun spilt tre kamper så langt i gruppespillet. Makedonerne står med 3 poeng på 3 kamper, og har gått på to poengtap. Uavgjort mot Porto, og tap mot Meshkov Brest. Fjorårets Champions League vinnere startet sesongen med mye utenomsportslig tull, og har måttet si farvel til flere klassespillere etter økonomisk trøbbel. De har dog fortsatt mange gode spillere, og en av dem er den russiske «showmannen» Timur Dibirov.

SHOWMANN: Timur Dibirov er en nøkkelspiller for HC Vardar. FOTO: Ukjent

Den største skuffelsen i Gruppe A er uten tvil franske Paris Saint-Germain. Storlaget med flust av stjernespillere har levert under pari, og har skaffet seg et svært vanskelig utgangspunkt i gruppen. Utenom seieren mot Elverum, har franskmennene tapt alt. I vippekampene mot Flensburg og Kielce kom de til kort, og mot Meshkov Brest gikk de på en stor blemme.

De har dog spilt to kamper mindre enn gruppeleder Kielce, men to poeng på fire kamper roper «krise» i den franske leiren. I tillegg er superstjernen Nikola Karabatic ute i flere måneder med en kneskade.

Norske Elverum åpnet gruppespillet med en knallsterk seier borte mot Porto. Laget fra Elverum har også yppet seg i kampene mot Flensburg, og PSG, men har kommet til kort når kampene skal avgjøres. De gikk på et braktap hjemme mot Vive Kielce, men ser nok gode muligheter til å hente poeng mot både MOL-Pick Szeged og Meshkov Brest.

Ungarske MOL-Pick Szeged ligger foreløpig helt sist i Gruppe A. Laget som har superstjernen Dean Bombac har ikke overbevist nevneverdig, til tross for at de har tre kamper mindre spilt enn Kielce. Har de håp om å skaffe seg en plassering som gir sluttspillplass, må de virkelig brette opp ermene. Gruppe A er knalltøff, og det er ingen lette kamper.

Gruppe B

PÅ TOPP: Aron Palmarsson og Barcelona er ubeseiret. FOTO: Alejandro Garcia
1Barcelona510
2Telekom Veszprem59
3Aalborg Handbold68
4THW Kiel57
5HBC Nantes42
6HC Motor42
7RK Celje Pivovarna Lasko62
8HC PPD Zagreb50

I Gruppe B hersker det ingen tvil om hvem som leder. På førsteplass finner vi Barcelona som står ubeseiret på sine fem første kamper. Katalanerne er sultne på å innhente Champions League trofeet igjen, og har vært nådeløse så langt. Med et målsnitt på hele 38,8 (!) har stjernegalleriet gjort kort prosess på motstanderen.

De har enda ikke spilt mot sine største konkurrenter, THW Kiel og Telekom Veszprem, og det er først da man får ordentlig svar på hvor gruppelederne står i årets Champions League.

Ungarske Telekom Veszprem har vært knallsterke så langt i gruppespillet. De er som Barcelona- ubeseiret. De avga et poeng mot Sander Sagosen THW Kiel (30-30). Laget som innehar stjerner som Kentin Mahe, Rasmus Lauge, Vuko Borozan og Kent Robin Tønnesen er nok en gang regnet som en av favorittene til å løfte trofeet tilslutt. Toppkampen mot Barcelona er foreløpig utsatt, men vi gleder oss til å se de to gigantene møtes.

Den største overraskelsen i Gruppe B er danske Aalborg Håndbold. De rødkledde ligger på tredjeplass i gruppen, med fire seiere og to tap. Tapene mot Barcelona og THW Kiel var brutale, og man kan se at danskene kanskje mangler det siste nivået for å karre seg langt i Champions League. Men de har levert så langt, og så lenge de fortsetter med det kan det bli en artig sesong for Sebastian Barthold og co.

GOD: Harald Reinkind har vært god i Champions League. FOTO: Axel Heimken


THW Kiel uttalte før sesongen at de skulle kjempe om alt av edelt metall. Tyskerne har utenom en kjempeskrell mot HBC Nantes (27-35 tap) vært oppskriftmessig solid. Celje og Aalborg fikk føle «sebraene» sin vrede, og ble overkjørt i oppgjørene. Telekom Veszprem tok med seg ett poeng fra Sparkassen Arena i en høydramatisk kamp.

Kiel har kun spilt fire kamper, ettersom at to har blitt utsatt. De har et fint utgangspunkt til det resterende gruppespillet.

HBC Nantes har hatt en knalltøff start på årets Champions League sesong. Det franske laget møtte på de tre største fiskene i gruppa de tre første kampene. Der ble det en knallsterk seier mot THW Kiel, men tap mot både Barcelona (27-35) og Telekom Veszprem (24-28). Det som sperret øynene opp for håndballglade franskmenn, var lagets tap mot Aalborg Håndbold.

Et åttemåls-tap som var et ordentlig smekk på labbene til HBC Nantes. Fremover møter de antatt svakere motstand, og skal de ha håp om å holde seg i kampen om sluttspill, må de vinne disse kampene.

HC Motor ligger tredjesist i gruppe B. Med to poeng på fire kamper, ser det ut som at det ikke vanker noe overraskelse fra det ukrainske laget. Ettmåls-seieren mot RK Celje var en opptur, men det spørs hvor mange flere poeng HC Motor kan ende opp med når gruppen avsluttes.

Hos RK Celje har toget på mange måter gått. Kun to poeng på seks kamper er fasiten, og de må levere noen ordentlige karameller for at vi skal se de i et eventuelt sluttspill. Et lyspunkt er at det slovenske laget er ubeseiret i deres hjemlige liga.

HC PPD Zagreb har blitt den mest usikre arbeidsplassen for håndballtrenere i Europa. Det tidligere kroatiske storlaget har sparket trenere i hytt og pine de siste årene, og det har ikke hatt noen positiv effekt på de i Champions League gruppespillet.

Man kan være så vågal å allerede avskrive Zagreb i år og. De kan dog skape noen avgjørende resultater i Gruppe B, om de får i gang maskineriet. Enn så lenge står de med null poeng på fem kamper.

Nordmann trumfer toppscorerlisten

Kiel, 28. Oktober 2020. In der Gruppenphase der EHF Champions League 2020/21 trifft der THW Kiel (weiß) in der Sparkassen-Arena auf Telekom Veszprem (rot) aus Ungarn. Kiels Sander Sagosen steigt vor Rogerio Moraes zum Wurf in die Luft.

Etter seks runder i Champions League ser toppscorerlisten slik ut. På topp finner vi Sander Sagosen med 35 scoringer på 5 kamper for THW Kiel. Deretter finner vi stjernemidtbacken til Kielce, Igor Karacic med 32 mål på 6 kamper.

Supertalentet Dika Mem står med 30 mål på 5 kamper, mens verdens beste håndballspiller, Mikkel Hansen har 28 mål på 4 kamper. På femteplass har vi svenske Niclas Ekberg med 27 mål på 5 kamper.

Alle på listen er nøkkelspillere for sine klubber, og det kommer til å dunkes inn mål fra disse stjerne utover i Champions League.

1Sander Sagosen (THW Kiel)35
2Igor Karacic (Kielce)32
3Dika Mem (Barcelona)30
4Mikkel Hansen (PSG)28
5Niclas Ekberg (THW Kiel)27