Foto: Stian Bye Høgsveen.

Seier og tap mot Polen for Ane og rekruttjentene

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
15. oktober 2021

Etter at LK00 nå er oppløst, dominerer jentene fra årgangen 00/01 rekruttlandslaget. Ane Cecilie Høgseth (20) var blant de 11 spillerne fra LK00 som var på samling og spilte landskamper mot Polen i forrige uke.  Der opplevde de hvor viktig det er alltid å være til stede.  Fra å vinne med 19 mål i første kamp ble det ettmålstap i returoppgjøret.

– Det var kjempegøy og en morsom samling med rekruttlandslaget, forteller Storhamarspiller Ane Cecilie Høgseth.  – Jeg synes at treningene var veldig fine, vi fikk drillet inn mot kampene og så føler jeg at vi fikk jobbet kollektivt og fikk satt det i spill med tanke på hva jeg som linjespiller må jobbe med og hva bakspillerne må jobbe med. 

– Vi fikk gått igjennom arbeidsoppgaver som er viktig også hvis vi senere skal få muligheten på A-landslaget, så det var god trening å spille deres spill.  Vi så mye video om hvordan A-landslaget gjør de trekkene vi ønsker å gjøre og får en god fremstilling på hvordan det skal gjøres og hvilke muligheter man får ut av spillet.  Det var en kjempeherlig gjeng å være på tur med, vi hadde det så hyggelig, smiler linjespilleren. 

Karoline Lund, Marielle Nordvang og Ane Cecilie Høgseth.


Fredag i forrige uke spilte rekruttlandslaget en forrykende kamp og slo Polen 39-20.  Ane scoret 3 ganger.  På søndag ble det en helt annerledes kamp og hjemmelaget slo tilbake og vant 25-24.  Her scoret Ane 2 ganger.

– I fredagskampen mot Polen er vi skikkelig på og klarer å gjøre mange av de arbeidsoppgavene og mange av de målene vi hadde satt oss i forkant.  Jeg synes vi har et godt forsvarsspill som gir oss et godt grunnlag for å løpe.  Og vi løper nesten over Polen, eller vi gjør jo det, smiler Ane Cecilie. 

– Vi får til det vi er gode på og kvalitetene i laget kommer godt frem.  Det er veldig morsomt at vi får det til å så bra og ting sitter så bra til tross for at vi bare har hatt tre treninger i sammen i forkant. 


– Så jeg synes at i den kampen var vi skikkelig på og det er kontrasten til søndagskampen.  Polen hadde gjort gode forberedelser og vi klarte ikke å styre tempoet i kampen i samme grad som på fredag, så vi ender opp med å stå lenge i forsvar og får ikke løpt på dem.  Spillet preges av tekniske feil, så det blir hakkete i flere perioder.   

– På fredag var hele gruppa påskrudd, men på søndag så merker vi jo det at laget ikke er helt der vi ønsker å være, til tross for at vi hadde gode kampforberedelser.  Vi så video fra kampen på fredag og satte oss nye mål inn mot den andre kampen mot Polen.  Samme som vi gjorde på fredag.  Men likevel er vi ikke til stede på samme måte og vi blir rett og slett tatt av et polsk lag som gjør en smart kamp i forhold til oss, oppsummerer hun.


Hva tar dere med av lærdom etter denne opplevelsen?

– Det var kjipt å avslutte samlingen på den måten, for jeg føler at samlingen i sin helhet var sykt bra.  Treningene og den første kampen var kjempebra, så det er litt synd at vi sitter igjen med den kampen.

– Men samtidig er det god læring for oss fordi vi lærer at vi må være like påskrudd uansett hvordan tidligere kamper mot samme lag har vært.  Vi må også lære at motstanderen kan komme med mottrekk som vi må bli flinkere til å omstille oss mot underveis. Det er det som skjer, vi blir preget gjennom hele kampen i stedet for å klare å få til en endring på det. 

Foto: Stian Bye Høgsveen.


LK00 tok EM-bronse i Ungarn i juli 2019.  Nå er denne gjengen klar for å ta videre steg og dominerte rekruttlandslaget på samlingen i Polen.  Ane Cecilie Høgseth håper at flere fra LK00 etter hvert kan ta steget opp og bli A-landslagsspillere.

– Ja, det var kjempegøy å møte venninnene fra LK00, sprudler Ane Cecilie. – Det er så herlig å komme på samling og møte jenter man kjenner fra før og folk som man har sett i håndballsammenheng tidligere.  Alle lever for håndballen og vi lever forskjellige liv, da er det gøy å høre hvordan det går med de andre. Å kunne være litt sammen igjen, det var veldig hyggelig.

– Vi var en fin gruppe den 00/01-gjengen, og vi opplever god trening og får god lærdom på rekruttsamlingene hvor vi får jobbet med utviklingsmålene og blir tett fulgt opp.  Vi får en god arena vi kan utvikle oss på, så jeg tror det kan være med å bidra til at vi forhåpentligvis kan være med på A-landslaget en dag, sier hun. 


Da LK00 spilte EM i juli 2019, ble Ane Cecilie Høgseth tatt ut på All Star Team som mesterskapets beste linjespiller.  Hun er også blitt omtalt som «den nye Heidi Løke.»

Hva gjør dette med deg?  Hvordan opplever du disse forventningene om at du skal ta store steg?

– Jeg synes det bare er gøy at man blir lagt merke til for den jobben man har gjort, sier hun oppriktig.  – Jeg har vært heldig som har hatt mange gode trenere opp igjennom og ikke minst hatt medspillere som har vært flinke til å gi meg den utviklingen.  Så jeg synes det bare er veldig gøy. 

– Da må jeg bare fortsette å jobbe på så jeg kan ta neste steg. Det er det som er målet hele veien og det gir et ekstra gir å bli lagt merke til, for da vet man at den innsatsen man gjør, den fungerer. 

Foto: Stian Bye Høgsveen.


Hvilke ambisjoner har du videre med tanke på landslagsspill?

– Målet mitt er A-landslaget, det er det jeg jobber mot hele tiden.  Det er det som er drømmen, jeg håper at jeg en dag får være med. 

– Og så må man gjøre den jobben nå og alle andre dager og jobbe med de utviklingsmålene man har satt seg for å kunne heve seg enda mer begge veier.  Det er absolutt gøy å være med på rekruttsamlingene, der får man en god smakebit på hvordan det er opp til A-landslaget.  Det er jo veldig gøy og morsomt å få ta del i, sier Ane Cecilie Høgseth avslutningsvis.