Sebastian Barthold har mye å juble for i Danmark. Foto: Henrik Hansen/Aalborg Håndbold

Sebastian Barthold og hans Ålborg Håndbold ble kåret til danske mestere, men nå er det hele litt uvisst

Av: Magnus Gulliksen
13. mai 2020

Den 12. mars stoppet det Danske Hånboldforbundet alle kamper og all aktivitet på grunn av koronasituasjonen. På det tidspunktet gjensto det to serierunder av den danske toppserien. Ålborg Håndbold, med den norske duoen, Kristian Sæverås og Sebastian Barthold, i sentrale roller, ledet ligaen så klart at ingen kunne ta de igjen. Men hva ville skje videre? Ville serien komme i gang igjen, og ville sluttspillet bli spilt? Svaret kom den 7. april. Da opplyser Udvalget for professionell håndbold følgende i en pressemelding:

Den gradvise og forsigtige genoplukning af samfundet betyder, at udvalget for professionel håndbold i Dansk Håndbold Forbund i dag har besluttet, at sæsonen 2019-2020 afsluttes. Den resterende del af grundspillet samt slut- og kvalifikationsspil afvikles derfor ikke.

Den beslutningen gjorde Ålborg Håndbold, Kristian Sæverås og Sebastian Barthold til danske mestere, og ikke minst betød det nok en ny sesong i Champions League.

I Ålborg skulle man naturligvis helst sett at serien kunne spilles ferdig og at sluttspillet kunne avvikles som planlagt. Men da det ikke lot seg gjøre skapte avgjørelsen jubel i klubben. For femte gang kunne laget titulere seg som danske mestre, og for første gang i klubbens historie har de klart bragden to år på rad.

-Nå er det plutselig helt uvisst for oss

Men koronaviruset byr på mange overraskelser, også i dansk håndball. Avgjørelsen om å stoppe seriespillet to serierunder før slutt medførte ikke bare at medaljer ble delt ut før det opprinnelig skulle gjøres. Det førte også til at noen lag rykket ned på et tidspunkt i seriespillet der de fortsatt hadde en mulighet til å overleve. Det blir klager av slikt, og av og til når man frem med å klage. Vi lar Sebastian Barthold forklare

-Nå er det plutselig helt uvisst for oss. Vi fikk først beskjed om at vi var kåret til danske mestere, men så klaget tre av de lagene som rykket ned fra toppserien og første divisjon på avgjørelsen. De vant frem med sin klage, og beslutningen til Udvalget for professionell hådnbold i Danmark ble kansellert.

Sebastian-jubel. Foto: Aalborg Håndbold

Sebastian Barthold, den mestscorende norske spilleren i Champions League

Nå skal ikke denne saken i utgangspunktet handle om den danske håndballserien og hva som skjer/ikke skjer der. Utgangspunktet for det hele var at Norsk Topphåndball ønsket å ta en prat med Sebastian Barthold. Den 28 år gamle Haslumgutten har spilt i Ålborg siden 2017, og på det beste laget i Danmark har venstrekanten blitt en viktigere og viktigere brikke. En ting er at han «bøtter inn» mål i dansk serie, men han holder på med det samme også i det aller tøffeste selskapet. I årets Champion League-kamper har han gjort 65 mål for sitt Ålborg. I tøff kamp, med de aller beste av de som beveger seg i håndballsko, gir det han en femteplass på toppscorerlista i turneringen. Ingen nordmenn har scoret flere mål enn Barthold i årets amputerte utgave av mesterligaen, men landslagsspillerne Sander Sagosen og Gøran Johannessen følger tett på med sine 64 scoringer.

Mange håndballinteresserte i Norge vil vite hvem Sebastian Barthold er, men for flere vil han være et ganske ukjent navn. Mangel på landskamper er mye av årsaken. Han har riktignok spilt 31 kamper med flagget på brystet (LMS), men når mesterskap har vært spilt, og Ola og Kari Nordmann har benket seg foran TV-skjermen, har ingen Sebastian Barthold vært å se på parketten. Suksessen i Danmark og i Europa, men mangel på tillit hos landslagsledelsen var noe av det vi ønsket å snakke med Barthold om. Mandag denne uken sendte undertegnede han en sms

-Hei, det er Magnus i Norsk Topphåndball her. Vi har lyst til å skrive en sak om deg, håndball i Danmark, situasjonen vi er oppe i og om fremtiden. Har du tid til en prat?

Svaret kom umiddelbart, og det skulle vise seg at undertegnede nærmest fikk ubegrenset med tid for praten

-Hei Magnus, veldig god tid i morgen. Kjører Oslo – Stavanger, så jeg har 7 timer å slå i hjel

Sju timer var nok noe mer enn hva jeg hadde tenkt, og så lang tid brukte vi naturligvis ikke. Men en hyggelig liten time ble det, en prat som for Sebastians del, med forbehold om at fartsgrensene på E18 ble fulgt, varte fra brua i Drammen til han omtrent passerte avkjøringen til Sandefjord.

Sebastian Barthold tok seg tid til en selfie-stopp til ære for Norsk Topphåndball på veien mellom Oslo og Stavanger. Foto: Sebastian Barthold

-Det snakkes nå om at de to siste serierundene skal spilles

Denne saken startet med situasjonen i Danmark, og det var også det som var temaet innledningsvis i vår samtale. Ålborg ble altså først kåret til danske mestere. Men en klage har ført frem og nå er det litt uvisst hva som skjer videre.

-Det skal tas en beslutning den 25. mai, og det snakkes nå om at de to siste serierundene skal spilles for å få et fullverdig resultat av ligaen. Sluttspill blir det helt sikkert ikke. Ingen av de andre lagene kan ta oss igjen, så sånn sett er ikke mesterskapsmedaljene i fare for vår del, men det hadde vært deilig med en avklaring på hva som skjer, forklarer Barthold.

Sebastian er som dere helt sikkert har skjønt for tiden i Norge, og her har han vært i ca. sju uker. Det er ingen fellestreninger med Ålborg om dagen. En lønnskompensasjon fra den danske staten hindrer utøverne i å gjøre jobben sin, til tross for at smittevernsreglene kunne åpnet for noen type treninger. Men håndballkroppen til Sebastian holdes bra i gang, og de som tror han lever et slaraffenliv her opp på bjerget kan puste lettet ut. Det trenes.

-Det var faktisk litt vrient i starten etter at jeg kom tilbake til Norge. Alle treningssenter var stengt og det kunne virke som om hele Norge hadde vært i sportsbutikken og kjøpt seg treningsutstyr og -apparater. Men det ordnet seg greit ved at jeg fikk låne noe utstyr fra et treningssenter, så den fysiske formen holdes godt i gang, beroliger Sebastian alle de som eventuelt måtte vise tegn til engstelse.

Det kan altså se ut som om de to siste serierundene i Danmark skal spilles, og dersom det skjer har forbundet lovet at lagene skal få tid til å forberede seg med en ny liten oppkjøring før de siste poengene skal deles ut. Det betyr at Sebastian ikke plutselig får beskjed om å komme seg tilbake til Ålborg for å spille kamp.

-Forbundet har sagt at lagene skal få fire uker på seg før det skal spilles kamper. Det betyr at om avgjørelsen blir tatt den 25. mai, som det er snakket om, så blir det ikke noen kamper før i slutten av juni. Jeg regner med at de i så fall avvikler kampene ganske raskt, for eksempel med en onsdag og en søndagskamp den samme uken. Men alt er usikkert og vi får bare vente å se.

-At Champions League-sluttspillet ble avlyst var meget skuffende for vår del

Det var ikke bare de to siste serierundene og sluttspillet i Danmark som ble avlyst. Ålborg var også klare for sluttspillet i Champions League, men det ble det naturligvis heller ikke noe av, og for Ålborg og Sebastian Barthold var det kanskje det største slaget i trynet

-Det var meget skuffende for vår del at sluttspillet i Champions League ble kansellert. Vi i Ålborg har hatt en bra sesong og spilt gode kamper mot alle lag. Vi har blant annet slått Flensburg og Celje i begge kampene. Nå var vi klare for 1/8-finale mot Porto, og jeg mener vi ville hatt gode sjanser. Som lagkamerat Henrik Møllgaard (150 landskamper for Danmark, OL- og VM-vinner) sier: «Vi er med i Champions League for å vinne». Det får vi nå ikke mulighet til å vise. Vi får spille Champions League også neste sesong, og det gir oss nye muligheter. Men årets sesong har vært forrykende, og det kan være at vi ikke får samme mulighet igjen

Sebastian Barthold har akslet den norske landslagstrøya 31 ganger. Alt for lite vil mange mene. Foto: Norges Håndballforbund

-Jeg vil være forsiktig med å bruke ordet urettferdig

Som nevnt tidligere har Sebastian Barthold kun 31 kamper for A-landslaget til Norge. Mange omtaler han som landets mest forbigåtte håndballspiller, og han legger da heller ikke skjul på at den manglende tilliten hos de som tar ut landslaget er skuffende

-Det norske landslaget har alltid vært en drøm og en ambisjon for meg som håndballspiller, og det kommer det fortsatt til å være. Jeg innrømmer at jeg var veldig skuffet da jeg ble vraket til håndball EM på hjemmebane nå i januar, men jeg var klar over at det kunne skje. Det skjedde også året før, da spilte Alexander Blonz (hovedutfordreren på venstrekanten) i 1. divisjon og jeg i Danmark og Europa.

-Føler du deg urettferdig behandlet?

-Nei, jeg vil være veldig forsiktig med å bruke det ordet. Men det er skuffende. Personlig synes jeg at jeg har vist god form og gode takter over lang tid og mener jeg burde fått sjansen. Det føles av og til som om veien er litt lenger for meg enn andre, oppsummerer en ærlig Sebastian

Samtidig som det ble klart at Sebastian ikke kom med til EM ble det klart at han ble tatt ut på rekruttlandslaget. Mange trodde nok kanskje at EM-vrakingen ville være så skuffende at han ville takke nei til spill på rekruttlandslaget. Men sånn tenker ikke en spiller med ambisjoner

-Det er klart det var en tøff beskjed å få, men å droppe spill for rekruttene var ikke et alternativ. Det ble min måte å vise at jeg er dedikert og at jeg setter laget først. Å ikke stille opp der ville på en måte vært egoistisk. Det er flere andre i samme situasjon, og det var et godt opplegg rundt laget. Jeg skulle være klar for å steppe inn om noe skulle skje, og jeg ville aldri tilgitt meg selv om jeg skulle mistet den muligheten fordi jeg ikke stilte opp på rekruttlandslaget.

Sebastian Barthold har forlenget kontrakten sin med Aalborg Håndbold frem til 2022. Foto: Aalborg Håndbold

-Livet i Ålborg er fantastisk

Skuffelsen over manglende tillit hos landslagsledelsen og kansellerte serier i Danmark og Europa til tross, det er ingen sur og bitter Sebastian Barthold som lever håndballivet i Danmark.

-Jeg trives vanvittig godt i Ålborg og livet er helt fantastisk. Jeg har signert en ny toårsavtale og skal ihvertfall være der til 2022. Ålborg er pr. nå en europeisk toppklubb og Danmarks beste klubb, og med det oppsettet, den administrasjonen og den trygge økonomien klubben har vil den vil være det fremover. Ålborg er en flott by, og det er stor interesse for sport i byen, med håndball, fotball og ishockey er de store idrettene. Den danske kulturen er på mange måter like den norske, men den er kanskje litt mere laid-back på mange områder.

-Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg når du er «hjemme» i Danmark?

-Om du spør en profesjonell håndballspiller om hvordan dagen er så vil han eller henne svært ofte svare at den består av mye fritid, men lite frihet. Det er klart at vi kan ikke reise hvor og når vi vil, og vi kan for eksempel ikke besøke familie og venner når vi kanskje har mest lyst til akkurat det. Vi trener på dagtid, og utenom trening brukes tiden til mye avslapping. Det må til når vi trener og spiller så tett som vi gjør. Men vi er vi flinke til å finne på ting sammen i laget. Vi spiser lunsj sammen, ser filmer og hygger oss sammen i laget. Ålborg er en passe stor by og jeg bor sentralt og bra.

Bare avslapping har det ikke vært for Sebastian. Parallelt med håndballen har han tatt utdannelse, og i løpet av det neste året er planen å gjennomføre den siste delen av en utdannelse som gjør han til siviløkonom

-Det har vært fint og viktig å ta utdannelsen ved siden av håndballen. Det gir en trygghet. Jeg vet ikke hva jeg kommer til å drive med i fremtiden, men utdannelsen gir meg muligheter. Jeg ville ikke havne i den situasjonen at jeg kommer tilbake til Norge som 35 åring og står der på bar bakke. Jeg har en utdannelse som gjør at jeg kan brukes til mye

Latsiden er med andre ord ikke den siden Sebastian viser mest frem. Og når vi i tillegg vet at han bruker deler av sin fritid på å hjelpe Bjarte Myrhol med prosjektet Learn handball, forstår vi at han får dagene i Ålborg til å gå. Learn Handball er et digitalt treningsverktøy, og en app, som viser ferdige treningsplaner med morsomme og utviklende håndballøvelser. For ekstra inspirasjon har de et stort øvelsesbibliotek der alle håndballøvelsene er spilt inn med barn. Learn handball er utviklet i tett samarbeid med håndballtrenere i verdensklasse, og skal kunne gi håndballspillende barn over hele verden et likt tilbud.

-Det er morsomt og utfordrende å jobbe med Learn handball. Håndball gir glede, og riktig trening og tilpassede øvelser får barn til å føle mestring. Det er en viktig og givende jobb å være med på, forklarer Sebastian.

En gang Haslumgutt alltid Haslumgutt

Sebastian fyller 29 år i år og har nettopp signert en ny toårskontrakt med Ålborg. Det betyr at han er «dansk» ihvertfall til han er 31, men det kan godt hende det blir lenger.

-Målet mitt er å spille så godt at jeg har muligheten til selv å velge hva jeg vil gjøre når kontrakten går ut. Det kan godt hende jeg blir i Ålborg utover de to årene jeg har i kontrakten, det vil tiden vise, og det er ikke umulig at Ålborg er siste stopp før jeg flytter hjem igjen til Norge.

-Apropos Norge, er Haslum i så fall det eneste alternativet?

Det føles sånn nå. Jeg begynte å spille håndball i Haslum da jeg var seks år gammel og så opp til gutta på A-laget. Det var enormt stort for meg å komme med på elitelaget den gangen i 2010, og det er Haslum som er og blir min klubb. Jeg følger godt med på dem og synes de tok steg i sist sesong. Nå får de inn Tom Eirik Skarpsno som daglig leder. Og uten at jeg kjenner stillingsbeskrivelsen hans så tipper jeg at han blir mer enn bare en administrativ leder. Etter min mening er han en av landets beste på talentutvikling, og jeg er sikker på at han på et eller annet vis kommer til å engasjere seg med de unge spillerne i klubben og i distriktet. Det er en stor vitamininnsprøytning for klubben at han er tilbake, og han vil bidra til at klubben kommer seg ytterligere opp og frem.

Sebastian Barthold fra tiden som Haslumspiller. Foto: Haslumhk.no

Historien bak et godt rykte

Da jeg fortalte noen venner i håndballmiljøet at jeg skulle ta en prat med, og skrive noen linjer om, Sebastian Barthold fikk jeg beskjed om spørre om et rykte som går om han i Danmark. I følge ryktene skal Sebastian være sønn av norges 5. rikeste mann. Hva er egentlig historien bak det hele?

-Haha, dette er noe jeg stadig får spørsmål om, og du skal få historien. For ca. to år siden var vi på treningsleir i Drammen, og spilte mot blant annet Drammen og Haslum. I den forbindelse inviterte fattern laget til grill og hygge hjemme i hagen, og det skal sies at han og stemoren min har gått «all in» når det gjelder å gjøre det fint i hagen. Det er et svømmebasseng der, og det ser veldig bra ut. Gutta på laget begynte å fleipe med at jeg var en rikmannssønn. Men det hele toppa seg da DR (Danskenes svar på NRK) skulle lage en sak om oss i Ålborg i forkant av Champions League. Det ble gjort en rekke intervjuer med spillerne to og to, og blant annet fikk de spørsmål om de kunne fortelle en hemmelighet om Sebastian Barthold. Da svarte alle sammen at jeg var sønn av norges 5. rikeste mann og at jeg kun spilte håndball for show og at det overhode ikke var viktig at jeg tjente penger på det. Det har endt opp med at mange spillere fra andre klubber og journalister i Danmark tror på ryktet. I forbindelse med at jeg fikk en flying start på sist sesong fikk jeg spørsmål fra en journalist om det gode spillet skyldes at håndball kun var noe jeg så på som en hobby og derfor kunne spille helt uten press og med lave skuldre.

-Er det et rykte som plager deg, eller er det bare moro?

-Det er bare moro. Det er dette som er det morsomme med lagidrett. Garderobepraten og fleipen gutta i mellom er en viktig del av det. Det handler om å gi og ta, og jeg er god på å gi litt jeg også. Dette er bare et morsomt rykte, men jeg er usikkert på hvor bra det er med tanke på lønnsforhandlinger, avslutter en smilende Sebastian Barthold.

Red. anm.: Sebastian Barthold er sønn av daglig leder Norsk Topphåndball, Hein Barthold. Hein har ikke vært involvert i denne saken, og han er heller ikke landets 5. rikeste mann.