Foto: Jon Forberg

Sanna Solberg-Isaksen: – Det har vist seg å være en kjempefordel for meg at jeg kan stå toer i forsvar

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
8. februar 2022

Hun ble verdensmester i desember og som en venstrekant som bekler toer-rollen i forsvar har Sanna Solberg-Isaksen vært en viktig bidragsyter for landslaget i en årrekke. 

– Det å stå som toer er noe jeg begynte med allerede som ung, forteller Sanna Solberg-Isaksen (31).  – Da spilte jeg med Stine Bredal Oftedal i Stabæk og treneren så det at det kunne være en fordel for oss begge om vi kunne bytte roller i forsvar med tanke på landslagsspill.  Jeg begynte allerede å trene på toer-rollen den gang, forklarer hun. 

– Og så har det bare vist seg å være en kjempefordel for meg både på klubb og landslag at jeg kan stå som toer.  For det gir playmakere som ikke trives i midtforsvaret muligheten til også å stå i forsvar. Og så varierer det jo om jeg står som toer eller ikke, både på klubb og landslag. 

Foto: Jon Forberg


Det at du kan stå toer i forsvar, har det vært en form for X-faktor for deg med tanke på landslagsplass

– Ja, det tror jeg absolutt.  Jeg har stått litt mindre toer på landslaget i det siste, men i mesterskapet nå i desember var det behov for at jeg stod toer og når jeg klarer å løse den oppgaven og i tillegg gjør det bra fremover, så er det vanskeligere for ledelsen å ta meg av banen.  Hadde jeg ikke prestert fremover så er det ikke sikkert at pakken blir god nok, bemerker hun.  – Men så lenge jeg presterer begge veier er det en kjempefordel meg.  Da viste det seg i VM nå i desember at jeg fikk stå litt mer på banen.


Norge spilte to store mesterskap i 2021.  OL i august og VM i desember.

Var det tungt med to mesterskap så tett på hverandre?

– Ja, vi hadde to mesterskap i 2021, men man skal huske på at vi også spilte mesterskap i desember 2020, som gjør at vi har hatt tre mesterskap på 13 måneder. Det er en stor belastning, både kroppslig og mentalt, sier Sanna. 

– Det er hardt å komme tilbake etter et mesterskap.  Du skal nullstille deg og være klar til klubb.  Men likevel føler jeg at nå er jeg motivert for resten av sesongen.  Og så vet man at det kommer en litt lengre ferie enn det vi har hatt på en stund til sommeren.  Og det gjør det kanskje lettere for nå ser vi en ende på det.  At vi kan få en pause.  Nå har sesongen gått i ett i et par år. 

Foto: Jon Forberg


Sanna har spilt i Team Esbjerg siden 2017 og er inne i sin femte sesong i klubben.  Hun føler selv at spill med Team Esbjerg i Bambusa Kvindeligaen og Champions League gjør henne godt rustet til spill for landslaget.

– Ja, det er det ingen tvil om.  Det er mange gode lag her og flere av de danske lagene presterer godt både i Champions League og i europacup.  Det er generelt en sterk liga, men det er klart at det er forskjell på topp og bunn her også.  Men så er vi heldige som har Champions League som gir også gir oss europeisk matching inn mot landslaget.  Sånt sett er det et kjempepluss for meg å være her i Esbjerg, sier hun fornøyd. 


Etter spill i Stabæk 2010-2014 og i Larvik 2014-2017 flyttet Sanna til Danmark sommeren 2017.  Da var allerede Vilde Ingstad i Esbjerg og Vilde er fortsatt lagvenninne med Sanna denne sesongen.  I tillegg var også Ida Bjørndalen i klubben da Sanna ankom Esbjerg for fem år siden. 

– Det er en trygghet når du kommer til en klubb at du kjenner noen fra før.  Og det tror jeg flere kjenner seg igjen i andre klubber også.  Det er ofte man søker klubber hvor det allerede er nordmenn på laget. 

Foto: Jon Forberg


Er det viktig for trivselen at du har norske lagvenninner

– Ja, det er klart det, smiler hun.  – Vi har gode venner her i klubben om de er norske, svenske, danske eller kommer fra et annet land.  Men når man snakker samme språk og i tillegg er sammen på landslaget, så får man kanskje en ekstra god relasjon til de andre norske spillerne. 


Team Esbjerg virker veldig sterke og ligger an til å gjøre en kjempesesong.  Laget kjemper helt i toppen i den danske ligaen og ligger godt an til å nå en kvartfinale i Champions League.  Men klubben spilte ikke Champions League den første sesongen Sanna var i klubben.

– Esbjerg var i Champions League året før jeg kom hit og så hadde de en dårlig sesong i ligaen året før jeg kom.  Så vi fikk ikke en gang europacup da jeg kom hit.  Men siden den gang har vi hatt stigning med laget hele veien.  Vi har blitt bedre og bedre og lagt lag på lag. 

Foto: Jon Forberg


– Nå står vi der og håper at vi kommer i Final 4 i Champions League og kanskje kan ha muligheten til å vinne den om noen år.  Det er kjempegøy å ha vært med på den reisen, sier hun begeistret. 

– At vi skulle gjøre det så bra i Champions League denne sesongen tror jeg det er mange som er overrasket over.  Og det skal vi være veldig stolte av. 

– Men selv om vi har gjort det bra frem til nå, så betyr ikke det at jobben er ferdig, presiserer hun.  – Foreløpig har vi ikke kommet til en kvartfinale enda.  Og kommer man dit skal også de kampene vinnes før vi kan si oss fornøyde.


Fremover?

– Jeg håper at vi både vinner sluttspillet i ligaen og at vi kommer oss til Final 4.  Så får vi se hvor gode vi er der nede eventuelt, for det er mange gode lag i Champions League.  Så jeg vet ikke om det er realistisk å si at vi vinner, men jeg tror at vi kan nå langt.  Vi har gode spillere og har et konsept som fungerer veldig bra, sier Sanna Solberg-Isaksen avslutningsvis.