Foto: ESBF Besançon

Sakura Hauge: – Jeg lærer mye av å stå i den franske ligaen

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
10. november 2021

Etter at hun spilte i Vipers til 2018, har Sakura Hauge hatt en sesong i Danmark før hun reiste videre til Frankrike og klubben ESBF Besançon.  Hun spiller nå sin tredje sesong i den franske ligaen og etter tredjeplass i fjor er laget kvalifisert til europacupspill denne sesongen.

– Vi skal inn i den tredje runden i europacupen og skal møte et spansk lag, forteller Sakura Hauge (34).  Første sesongen spilte vi også i europacupen og røk for Odense. 

– Besançon har tradisjonelt havnet midt på tabellen og oppover.  I fjor ble det litt annerledes på grunn av mye covid i første halvdelen av sesongen.  Så da måtte vi endre på oppsettet og spilte en kamp mot alle lag før de 8 beste spilte mot hverandre og nedre halvdel mot hverandre.  Da kom vi på tredjeplass og fikk europacup-billetten.  Vi gjorde det ganske bra i det sluttspillet, oppsummerer Sakura fornøyd.

Foto: ESBF Besançon


I den franske ligaen er det litt annerledes spillertyper med mye eksplosivitet.  I tillegg er samarbeid mellom målvakt og forsvar annerledes enn hva Sakura er vant med fra Norge.  Dette setter større krav til målvakt, noe hun opplever som utviklende.

– Å stå i mål i den franske ligaen er veldig annerledes for spillerne jobber ikke på samme måten i forsvar som jeg er vant til fra Norge.  Jeg tror ikke de lærer fra ung alder hvordan man skal stå i forsvar, sier hun. 

– Vi har ikke de samme reglene her som vi har i Norge når det gjelder måten å jobbe i forsvar på.  I Norge er det gjerne sånn at toer i forsvar har ansvaret utover i banen, mens her kommer kant oppunder selv om det kanskje ikke alltid er nødvendig, egentlig.  Så prøver jeg å justere innad i laget mitt, men jeg tror det er den franske måten å spille på, forklarer hun.  

– Jeg er vant til ikke å få så mye hjelp fra det japanske forsvaret, så det blir litt sånn her også.  Du prøver å se litt på hva forsvaret gjør og så har du litt intuisjon sjøl.  Jeg synes jeg lærer mye av det. 


Sakura er i Frankrike på tredje året og de to første sesongene ble preget av korona.  Og med strenge innreiseregler til Norge, ble det lite besøk.  Sakura opplevde den perioden som litt tyngre, siden det også betydde at hun ikke kunne reise hjem.  Men nå er alt normalt igjen og Sakura trives kjempegodt.

– Det er kjekt å oppleve et land med en annerledes kultur og et annerledes språk.  Det er bare nå jeg har mulighet til å oppleve det, før jeg skal hjem igjen.   

– Jeg har lært litt fransk, men synes det er vanskelig å prate språket, humrer Sakura.  – Det blir bare små gloser innimellom. Det er ikke så mange som snakker engelsk her nede.

– For det meste går det i fransk på trening og i kamp.  Jeg forstår en del, og det går egentlig ganske greit.  Og har jeg ikke fått med meg alt, så bare spør jeg treneren eller noen andre på laget, de som kan engelsk og får en repetisjon på hva de sa. 

– Jeg liker kontinuitet i en klubb og synes det hjelper å være litt lenger i en klubb.  Første sesong ble amputert på grunn av korona og i fjor var det også korona.  Jeg følte ikke det var riktig tidspunkt å forlate Besançon og ville bli her enda en sesong.  Jeg er fornøyd med tilliten jeg får av trenerteamet og har spilt ganske mye siden jeg kom hit.  Så det er bra, smiler Sakura. 

Foto: ESBF Besançon


Etter tredjeplassen i fjor har det vært utskiftinger i stallen til ESBF Besançon. Rutinerte spillere er gått ut og er blitt erstattet av nye yngre spillere, samtidig som unge som allerede er i klubben har fått mer ansvar i år. Sakura forteller at de merker det spesielt i forsvar at de nye ikke har stått med ansvar tidligere og ikke har den erfaringen som de som dro. Klubben er forberedt på at det vil ta litt tid å få nye folk inn i nye posisjoner. 

– Vi har tapt mot Metz, så har vi vunnet tre kamper, så har vi dessverre tapt to kamper med ett mål, med minst mulig margin, forteller Sakura om sesonginnledningen.  – Vi slo Nantes, og det var en viktig kamp for oss å vinne.  Men det var kjipt å tape med ett mål mot to av topplagene, et mål er så lite, så det var surt. 

– Vi har lyst til å kjempe på øvre halvdel.  Men i år har vi et nytt lag og det er ganske jevnt i den franske serien, foruten Metz, så er det små marginer om du vinner eller taper.  Men vi har lyst til å hevde oss på den øvre halvdelen, selvfølgelig, forklarer hun.

– Og så har vi lyst til å komme oss videre i europacupen, det vil være bra for oss å kjenne på det å spille i Europa.  Spille mot andre lag fra andre nasjoner og få den erfaringen.  


Har du fortsatt landslagsambisjoner?

– Da jeg fikk spørsmål om det av journalister mens jeg var i OL sa jeg at jeg ønsker å fortsette så lenge kroppen og motivasjonen er der.  Det er jo VM i år.  Så jeg har lyst til å hjelpe og bidra til landslaget i og med at det er et generasjonsskifte. 

– Frem til OL hadde vi en dansk trener og da var de mye i Europa på samlinger.  Og da dro jeg på samlinger til Japan når det passet, for eksempel etter sesongslutt.  Den nye treneren er japansk så jeg er usikker på hvordan det blir nå.  Japan følger ikke den internasjonale kalenderen og hvis jeg er i sesong og det er kamper, så kan ikke jeg bare dra.  Så foreløpig er ting litt uvisst når det gjelder videre landslagsspill, sier Sakura Hauge avslutningsvis.